Gezondheid-divers

Koffie: gezond/ongezond ? Wie het weet mag het zeggen

VOF de kunst zong het al: als de koffiejuffrouw het wil ligt alles stil. En hoewel ze in Scandinavië koplopers zijn wat betreft koffiedrinken (met de Finnen op nr. 1) , zijn wij er ook dol op.  Gratis koffie op het werk is nog net geen primaire arbeidsvoorwaarde. Wat betreft onderzoeken naar het effect van koffie op de gezondheid, zijn conclusies tegenstrijdig en variëren van een vroege dood door koffie tot een langer leven door het gouden goedje. Sommigen conclusies zijn heel bout, zoals: koffie drinken leidt tot zelfmoord. Een hele originele is dat koffiedrinkers ‘vaker spoken zien’.

Koffie is ongezond

‘Vroegtijdig overlijden door koffie’

Mayo Clinic maakte melding van studie waaruit bleek dat wanneer je jonger dan 55 jaar bent, en meer dan 4 kopjes koffie per dag drinkt, je overlijdensrisico stijgt met 56%.  ‘De wisselwerking tussen koffie en mortaliteit’ moest nog wel verder onderzocht worden. Tegelijkertijd staat er een  genuanceerder stukje over koffie op hun site. Grote kranten als USA Today namen het over, waardoor veel koffiedrinkers misschien de schrik van hun leven kregen.

‘Koffie leidt tot depressies en zelfmoord’

Biocompare publiceerde een studie waarin geconcludeerd werd dat koffie stress veroorzaakt, wat niet alleen tot depressies leidt, maar zelfs tot zelfmoord. Koffie zou de bloedtoevoer naar de hersenen vertragen, wat leidt tot angsten, somberheid en gebrek aan concentratie. Koffieverslaafden zijn opgejaagder, sneller geïrriteerd en hebben een verminderd denkvermogen.

‘Hartkloppingen’

Ook volgens het Voedingscentrum draagt koffie niet bij tot een goed gevoel van welbehagen. Volgens hen kan cafeïne de bloeddruk acuut verhogen. Daarnaast kan men last krijgen van rusteloosheid, angstgevoelens, prikkelbaarheid, hoofdpijn, beven, duizeligheid, suizende oren en hartkloppingen.

‘Verhoogde kans op kanker’

Het kankerfonds waarschuwt voor acrylamide in koffie. Acrylamide zit niet alleen in koffie, maar ook in ontbijtkoek en pepernoten (hoewel de hoeveelheid daarin laag is). Acrylamide zou de kans op baarmoederkanker, eierstokkanker en nierkanker  kunnen vergroten. Een aantal onderzoeken staan hier vermeld (scrollen naar beneden)

‘Koffiedrinkers zien vaker spoken’

Mensen die veel cafeïnehoudende producten drinken zoals koffie, thee en verrijkte energiedrankjes drinken en chocolade eten, hallucineren vaker dan mensen die minder cafeïne binnen krijgen. Dit bleek uit een Brits onderzoek onder 200 studenten, van de universiteit van Durham. Grote koffiedrinkers zouden vaker dingen zien die er niet waren, hoorden stemmen en meenden vaker de aanwezigheid van dode mensen waar te nemen. Ben jij zulke koffiedrinkers weleens tegenkomen ?

Koffie is gezond

‘Koffie verlaagt kans op kanker’

Waar koffie de kans op baarmoeder-, eierstok- en nierkanker enerzijds zou verhogen, verlaagt het volgens deze studie de kans op prostaatkanker. Vrouwen zouden de kans op baarmoederslijmvlieskanker met 25% verkleinen door vier of meer kopjes per dag te drinken, volgens weer een andere studie.

‘Koffie verlengt leven’

Door dagelijks drie kopjes koffie of meer te drinken, zouden diabetici en hartpatiënten hun levensduur verlengen. Cafeïnevrije koffie zouden dezelfde resulaten geven bij hartpatiënten.

‘Verlaagd risico op huidkanker’

Cafeïne zou de kans op basalecelcarcinoom verlagen, een veel voorkomende vorm van huidkanker. Vrouwen hebben volgens dit onderzoek 20% minder kans op basaalcelcarcinoom, wanneer ze meer dan drie koppen koffie per dag drinken. Bij mannen is dit 9%, bij drie koppen per dag. Cafeïnevrije koffie heeft dit effect niet.

‘Betere cognitieve vaardigheden’

Waar het ene onderzoek zegt dat koffiedrinkers cognitief matig presteren, is volgens dit onderzoek het tegenovergestelde waar. Wie koffie drinkt kan zichzelf beschermen tegen dementie. Volgens drs. Boukje van Gelder (o.a. neuropsycholoog)  van Wageningen Universiteit is dit ook zo, althans bij mannen. Mannen die drie koppen koffie per dag drinken gaan volgens haar onderzoek mentaal minder snel achteruit dan mannen die geen koffie drinken. Het beschermende effect is dan optimaal bij drie koppen koffie per dag. Bij meer dan vier koppen maakt het effect niet meer uit.

Actueel

Start vierjarig onderzoeksproject naar koffie en dementie

ISIC (Institute for Scientific Information of Coffee) financiert een vierjarig onderzoek naar de rol die koffie speelt bij het verminderen van de risico’s op ontwikkeling van dementie. ISIC is een non-profit organisatie die zich bezighoudt met wetenschappelijk onderzoek naar en publicatie over de relatie tussen koffie en gezondheid.

Uit meta-analyses blijkt dat koffieconsumptie mogelijk in verband kan worden gebracht met een verlaagd risico op de ziekte van Alzheimer de meest voorkomende vorm van dementie. De diverse individuele studies verschillen echter aanzienlijk van elkaar en er is een gebrek aan onderzoek met een uitgebreide follow-up onder grote groepen. Dit onderzoek is gericht op het bereiken van een breder en completer inzicht in de relatie tussen koffieconsumptie en dementie.

De eerste fase van dit project is onlangs gepubliceerd in de European Journal of Epidemiology. Binnen deze studie werd onder een grote groep van meer dan 5000 mensen onderzoek verricht naar het langetermijneffect van koffieconsumptie op de ontwikkeling van dementie. Met een follow-up van vier jaar kon matige koffieconsumptie in verband worden gebracht met een verlaagd risico op het ontwikkelen van dementie. Het effect nam echter af naarmate de follow-up werd verlengd

 

 

Add Comment

Click here to post a comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Alle categorieën

Blijf op de hoogte van het laatste gezondheidsnieuws

Voer je e-mailadres in, en ontvang bericht in je mailbox als er een nieuw artikel is!

Kijk op Facebook pagina voor meer tips en nieuws (vergeet niet op 'vind ik leuk' te klikken :-)