Natuurlijke pijnstillers

Top 16 natuurlijke en krachtige pijnstillers bij chronische pijn

“Voor elk trucje dat een farmaceutische middel doet, is wel een plant of kruid die hetzelfde trucje doet.” Mensen slikken over het algemeen makkelijk pijnstillers. Toch komen pijnstillers steeds vaker negatief in het nieuws. Zo zouden meer mensen overlijden door voorgeschreven pijnstillers, dan door drugs ! Maar ook niet-voorgeschreven pijnstillers, zijn makkelijk om naar te grijpen. Pijnstillers gebruiken tijdens zwangerschap zou de kans op een kind met ADHD vergroten.

 

Dit artikel is per 2/9/2016 aangevuld met extra informatie, toepassingen en recepten. De aanpassingen zijn in het grijs en schuingedrukt weergegeven. Inmiddels is het de ‘top 18’ geworden i.p.v. de top 16. Je feedback wordt zeer op prijs gesteld.


Voor elk trucje dat een farmaceutische middel doet, is wel een plant of kruid die hetzelfde trucje doet”. Botanist dr. James Duke, auteur van ‘The Green Pharmacy Guide to Healing Foods.’

“Het maakt niet uit hoe goed de medicatie is voorgeschreven, chronische pijn wordt nooit 100% verlicht. Het is een enorm probleem en de medische orde doet zijn werk heel slecht om het probleem op te lossen.” James Dillard, auteur van ‘The Chronic Pain Solution’

Misschien wordt het eens tijd om het over een andere boeg te gooien. De natuur biedt eindeloos natuurlijke pijnstillers: van artritis pijn tot hoofdpijn, er is altijd wel een kruid of plant die de pijn bestrijdt.

Eerst de voeding aanpakken

Wanneer je chronische pijn hebt, is het in de eerste plaats een vereiste om als eerste de junkfood eruit te gooien, want junkfood jaagt het pijnsysteem op stang. Het moderne Westerse dieet met hoogst geraffineerde voeding, suikers, geraffineerde koolhydraten zonder voldoende fruit en groenten, blokkeert de mogelijkheid van non-farmaceutische middelen om pijn te bestrijden. Eerst de voeding aanpakken dus. Wanneer je dit hebt gedaan, kun je overgaan tot de vele kruiden die daadwerkelijk pijn verlossend zijn. Ook zijn er meer dan 60 essentiële oliën  met pijnstillende eigenschappen. De substanties hebben aangetoond dat ze pijn verlichten en verminderen, net als vele planten.

Natuurlijke pijnstillers

Gember, kurkuma, Basilicum het ontstekingswerende drietal

Dit setje kruiden vormt een drie-eenheid binnen Ayurvedische therapie. Ze hebben alle drie ontsteking werende eigenschappen.

Dr. James Dillard zegt over dit drietal: “elk kruid heeft zijn wetenschappelijke database van bewijs.” Curcumine heeft behalve  anti-ontsteking werende ook neuro beschermende eigenschappen en is preventief tegen neurodegeneratieve ziekten.

Gember vanwege shogaol en basilicum vanwege euganol. Kurkuma, een ingrediënt voor curry, bevat curcumine die ontstekingen sust, zoals bij reumatische artritis en psoriasis.

Eugenol imiteert de actie van de chemische ontstekingsremmende medicatie (of feitelijk: de chemische ontstekingsremmende medicatie imiteert die van eugenol!). Kurkuma ondersteunt de reiniging van de lever, en is net zo effectief gebleken als ibuprofen bij ontsteking van pijn in het geval van osteoartritis. (1)  Basilicum helpt ook bij de omkering van een vette lever, en is antibacteriëel.

Maar hoe pas je dit toe?

Kurkuma:

Kurkuma in zijn geheel is beter dan de geïsoleerde curcumine bij ontstekingsziekten zoals artritis, tendinitis en auto immuunziekten. Dr. Weil, integratief geneeskundige, beveelt 400 tot 600 mg kurkuma extract aan in tablet- of capsulevorm, dire keer per dag of zoals geadviseerd wordt op het label. Het product moet 95% curcuminoïden bevatten. Zowel kurkuma als curcumine worden alleen goed geabsorbeerd met zwarte peper of piperine (een bestanddeel van zwarte peper). De volle voordelen worden pas na 8 weken duidelijk. Kurkuma kan beter niet gebruikt worden bij galstenen of een aandoening van de galwegen. Ook mag dit niet zonder medisch toezicht gebruikt worden door zwangere vrouwen. Overmatig gebruik kan tot maagproblemen of maagzuur leiden. Piperine heeft een wisselwerking met fenytoïne, propranolol en mogelijk met de chemobehandeling bij borstkanker. (2) (3)

Gember:

Beïnvloedt ontstekingsprocessen op cellulair niveau en gemberextract is volgens onderzoek een geschikte vervanger van NSAID’s (ontstekingsremmende geneesmiddelen die niet behoren tot de groep van de corticosteroïden). Gemberextract zit in capsules, tincturen, thee, poeder, oliën. Capsules leveren meer voordelen dan andere vormen. En om de meest effectieve vorm te kiezen, moet je de puurste gember hebben voor het grootste effect. Ook kun je de capsules het beste met voeding innemen, omdat geconcentreerde vormen de maag van streek kan maken. Helaas biedt gemberthee niet genoeg om effect op pijn en ontsteking te hebben. Twee keer per dag een capsule met 255 mg gember zou genoeg moeten zijn om effect te sorteren binnen een periode van ongeveer 6 weken. De eerste 4 á 6 weken probeer je dagelijks een capsule met 100 tot 200 mg gember. Neem geen gember wanneer je bloedverdunnende middelen neemt. Als je toch liever op een ‘normale’ manier gember neemt, is er goed nieuws: Journal of Pain publiceerde een studie waaruit blijkt date en paar eetlepels geraspte gemberwortel spierpijn met 25% vermindert.( 4) ( 5) (6)

Basilicum

Op de British Pharmaceutical Conference werd informatie gepresenteerd waaruit blijkt dat de orale inname van basilicum extract (zowel ocimum americanum als ocimum tenuiflorum) gewrichtszwellingen binnen 24 uur met 73% doet slinken. Ook dit kruid blijkt weer niet onder te doen voor synthetische ontstekingsremmers, zoals de onstekings-, pijnremmende en koortsverlagende diclofenac, maar dan zonder de bijwerkingen zoals buikpijn en gastrointestinale irritaties. Met basilicum hoef je niet perse op zoek te gaan naar een extract: wanneer je gekookt water over verse bladeren giet, of basilicumblad aan voeding toevoegt kan dit al effect hebben op ontsteking, bronchitis, astma, artritis en huidaandoeningen. Maar ook verlaagt het de bloedsuikerspiegel. Het is de eugenol die het hem doet; deze stof geeft basilicum de karakteristieke geur en is de actieve molecule die de anti-ontstekingseffecten bewerkstelligt. (7)

Het blad van de basilicumplant is kleiner bij Europese versies (ocimum basilicum of zoete basilicum), hoe sterker de geur, des te meer eugenol het bevat. Ocimum basilicum bevat niet dezelfde hoeveelheid eugenol als de twee eerder genoemde versies. De Aziatische basilicum heeft een sterker effect.


  Wat basilicum nog meer doet bij pijn en ontsteking:

Waarom het ontstekingsremmende basilicum zo gezond is

10 bewezen gezondheidsvoordelen van basilicum


basilicumolie2
Een maceraat van basilicum maken

Basilicum olie maken
Simpele manier: doe verse biologische basilicumdelen in een pot (knip het door) en verwarm dit op een zacht vuur (au bain marie), laat dit 3 uur zo staan op zacht vuur. Na 3 uur zeef je dit en meng je dit in een pot met een dragende olie. Beter is: De plantdelen in een pot olie doen en dit 3 weken in het volle licht laten staan, maar bij gebrek aan wekenlang vol licht kan de au-bain-marie methode toegepast worden.

Ook eenvoudig: Breng een pan water aan de kook. Voeg je basilicumdelen toe en laat dit 10 tot 60 seconden in het water staan. Het blancheren doet de stoffen goed tot hun recht komen. Dep het droog en knijp de basilicum niet fijn. Doe de basilicum in een blender, samen met ¾ kop olijfolie. Bewaar het vervolgens maximaal 7 dagen in de koelkast.

Lekker om over de voeding te doen, en probeer het ook eens op de huid (effectiever in combinatie met essentiële oliën) om pijn en ontsteking te verlichten.


Essentiële olie eugenol

Je kunt ook de essentiële olie eugenol nemen voor uitwendig gebruik. Deze ruikt naar kruidnagel en dat is niet zo gek, omdat de etherische olie van kruidnagel voor minimaal 80% uit eugenol bestaat. Natuurlijk kan je ook kruidnagelolie nemen. Deze olie verdun je met een dragende (=neutrale) olie en uitwendig gebruiken op pijnlijke plekken. Gebruik hem niet onverdund en probeer je mengsel eerst uit op de binnenkant van de pols, om te zien hoe je huid dit verdraagt.


Duivelsklauw (Harpagophytum procumbens), succesvol bij onder meer osteoartritis

duivelsklauw
Duivelsklauw is pijnstillend én ontstekingsremmend

Dit kruid heeft een onheilspellende naam, maar behandelt enorm veel gezondheidsproblemen waaronder leverproblemen en hartproblemen. Het heeft eveneens ontstekingswerende eigenschappen en kan de pijn van artritis, hoofdpijn en pijn aan de lage rug verminderen. De University of Maryland Medical Center heeft meerdere studies gepubliceerd over de grote successen die duivelsklauw behaalde met osteoartritis.

De actieve bestanddelen zijn harpagoside en iridoïde glycoside. Behandelt veel gezondheidsproblemen en heeft eveneens een ontstekingswerende werking. Verlicht pijn van (osteo)artritis, hoofd en lage rugpijn, borst, jicht, spieren en vermindert problemen van het gastrointestinale systeem en maagzuur. Verlicht ook koorts. Bij orale inname niet langer dan een jaar wordt duivelsklauw veilig geacht. Belangrijkste bijwerking is diarree. Kan een uitwerking op de bloeddruk hebben. Mogelijk onveilig bij maagzweer, hartproblemen, zwangerschap en diabetes en bepaalde medicatie; overleg dus met een professional.

Van duivelsklauw-extract wordt 2.6 gram per dag genomen. Dit voorziet in 57bmg harpagoside en 87 mg iridoïde glycoside. Bij rugpijn wordt dagelijks 50-100 mg van het actieve ingrediënt harpagoside gebruikt. (11) (12) ( 13) ( 14)

Net als van berkenblad kun je hier zelf een crème mee maken, op dezelfde manier. Gedroogde duivelsklauw en andere duivelsklauwproducten kun je hier kopen.

Berkenblad (Betula Lenta) werkt als een cortisone

berkenblad
In berkenblad zit de stof die ook in aspirines zit

Dit is de krachtigste pijnbestrijder. Werkt als een cortisone. Een cortisone wordt wel voorgeschreven bij hormoonverstoringen, artritis, lupus, huidaandoeningen, auto immuunziekten. Actieve bestanddeel is methyl salicylaat, wat overeenkomt met salicylzuur in aspirine. Is pijnstillend, ontstekingsremmend, adstringerend, diuretisch, ontgiftend en werkt tegen spasmen.

En last but not least: berkenblad bevordert de enzymatische afbraak in het lichaam. Het is de krachtigste pijnbestrijder. In berkenblad zitten –behalve salicylaten- veel actieve stoffen: quercetine (dit heilzame ingrediënt zit ook in uien), ascorbinezuur, chlorogeen, resinen, tanninen, saponinen, methyl salicaat, betuline, betulinol

Essentiële olie

Een mengsel van oliën vermindert het ongemak van pijnen: eucalyptus olie (15.4 vol%, zoete berk olie 15.4 vol %, ylang ylang 7.7 vol %) Bij fibromyalgie: zwarte peper, betula lenta, matricaria recutita, chemeamelum nobile, metha x piperita, rozemarijn officinalis. De essentiële olie van berk is giftig, mag niet oraal gebruikt en ook niet bij zwangerschap. Kan huidirritaties geven. Dus je mengt een hele kleine hoeveelheid van de olie met een dragende olie, en probeert dit mengsel eerst voorzichtig uit op de binnenkant van de pols.  (8) (9) ( 10)

Berkenextract is ook in vloeibare vorm te koop, je volgt de aangegeven dosis op de verpakking.

Er zijn veel berksoorten, maar de suikerberk vinden we niet in de natuur in Nederland. Inheemse berken zijn alleen de betula pendula (ruwe berk) en betula pubescens(zachte berk). Hier kost 500 mg berkenblad (betula lenta) 6,50 euro. Wil je eerst een kleine hoeveelheid kopen, hier is gedroogde berkenblad te koop voor 4,05 per 25 gram.


Zelf crème maken met essentiële olie van suikerberk doe je zo:

 • Je neemt 40 ml basisolie, 2 theelepels cacoaboter (of sheabutter), 6 theelepels emulgerende wax (of bijenwas), 250 ml berkenwater (aftreksel van het gedroogde berkenblad), 10 tot 20 druppels berken (betula lenta, sweet birch) essentiële olie.
 • Je smelt de cacaoboter en wax au-bain-marie (tot 60 graden). Dan voeg je rustig de olie toe en verwarmt het geheel in een ander pannetje tot 65 graden. Het berkenwater verwarm je in een ander pannetje (tot 60-65 graden). Wanneer het vet gesmolten is, meng je het berkenwater er doorheen. Zorg dat het een glad geheel wordt. Als laatste voeg je de essentiële olie toe: wanneer de crème is afgekoeld tot 35 graden. Giet dit in een gesteriliseerde, goed afsluitende pot en bewaar het op een donkere koele plaats.
 • Nog makkelijker is: smelt 50 gram vaseline au-bain-marie. Hierna voeg je het gedroogde berkenblad toe. Dit laat je een paar uur op een zacht vuurtje staan. Zeef het, en roer er als laatste de olie door (wanneer de zalf de juiste textuur heeft). Bewaren: als hierboven.
 • Smeer dit op pijnlijke plekken, maar probeer dit eerst met de nodige voorzichtigheid. Dit is trouwens ook goed bij cellulite.

Bergthee essentiële olie

bergthee
Bergthee olie bevat 85-99% salicylzuur, en is dus enorm pijnstillend

Dit heet ook wel: wintergreen of frankincense essential oil. Het is een bekend plantje in Nederland en vooral tegen wintertijd worden manden weer gevuld met het de gaultheria plantjes. De latijnse naam voor bergthee is Gaultheria Procumbens. Bergthee olie bevat maar liefst 85-99% salicylzuur ! Hoe pijnstillend is dat !
Deze olie bestrijdt pijn van reuma en artritis op twee manieren. Wanneer het uitwendig wordt aangebracht, dringt het makkelijk de huid in, bereikt weefsels en spieren en stimuleert de locaal de bloedcirculatie. Dit verwijdert ophopingen, een primair probleem bij de aandoeningen. Urinezuur kan zich zo niet op deze plekken ophopen. De olie vermindert spierpijnen – en spasmen, ook wanneer deze veroorzaakt worden vanuit het centrale zenuwstelsel. Ook verlicht het lage rugpijn (pepermuntolie doet dit trouwens ook) dusdanig, dat het een goede vervanger van NSAID’s is. Wintergreen bevat een hoog gehalte aan salicylaten (salicine, salicylalcohol en methylsalicylaat), genoemd naar Salix (wilg, die dit ook bevat). Salicylzuur is een stofwisselingsproduct van aspirine. Andere bestanddelen zijn guaiadiene, a-pineen, myrceen, delta 3-careen, limonene en delta-cadineen. (15) (16) (17) ( 18)

Kokosolie en olijfolie bevatten ook salicylaten.


infoEssentiële olie

Je begrijpt gezien de hoeveelheid salicylaten dat essentiële olie wintergreen erg giftig is. Je neemt dit dus beslist niet in. Je verdunt dit dan ook absoluut door een zeer kleine hoeveelheid in een dragende olie, zoals olijfolie of kokosolie. Nog beter mengt de essentiële olie met munt-, tijm-, citrus- en oregano olie. Bij pijnen gebruik je 3 (tot maximaal 6) druppels in een eetlepel en dit masseer je voorzichtig op de huid. Voor verdamping gebruik je 8 druppels in een aromalamp. Het verbetert overigens ook de stemming.


infoWees altijd voorzichtig met producten met salicylaten en gebruik dit niet bij kinderen onder de 16 jaar. Om een voorbeeld te noemen: de essentiële olie van gaultheria (wintergreen, bergthee) bevat per theelepel 7000 mg salicylaat, dit staat gelijk aan 21 aspirines.


Wilgenbast (Salix Alba)

wilgenbast3
Wilgenbast zorgt voor een daling van prostaglandinen, die pijn en ontsteking veroorzaken

Het actieve ingrediënt in wilgenbast is salicine, wat door het lichaam wordt omgezet naar salicylzuur. Wilgenbast verlaagt de hoeveelheid prostaglandinen: dit is een hormoonachtige stof die hoofdpijnen, pijnen en ontstekingen veroorzaakt. Maar dan zonder de akelige bijwerkingen die aspirine wel veroorzaakt (zoals maagbloeding). Erg goed bij menstruatiekrampen, spierpijn, artritis of na een operatie aan knie of heup. Het bevordert de bloedsomloop en vermindert zwelling.

Een crème van met wilgenbast maak je op dezelfde manier als gedroogde duivelsklauw en berkenblad. Gedroogde wilgenbast om een aftreksel van te maken, kost hier per 500 gram 7,95 en is puur natuur. Om thee te maken: overgiet een theelepel (2g tot 3g) per kop met heet water. Laat 20 minuten trekken. Max. 4 koppen per dag. Je kunt ook kruidentinctuur van wilgenbast nemen die 100 gram gedroogde bast van salix alba bevat. Een flesje van 100 ml kost hier 11,30 euro. Wil je eerst een kleine hoeveelheid kopen, hier is gedroogde witte wilgenbast te koop voor 1,80 per 25 gram. Essentiële olie van wilgenbast kan ook white willow bark heten.

Capsaïcine (Capsicum)

Chilipeper (ook wel Spaanse of rode peper) heeft veel voordelen. Een ervan is dat het een natuurlijke vetverbrander is
Capsaïcine uit chilipepers heeft veel voordelen en is ook een natuurlijke vetverbrander

Dit wordt gevonden in chilipeper en deze natuurlijke remedie doet wonderen bij pijn. Bovendien is het een uitstekende vetverbrander. Capsaïcine is het actieve pijn verlichtende ingrediënt dat zenuwreceptors desensibiliseert. Het verwijdert pijn voor een langere termijn. Bij pijnpatiënten met neuropathische pijn bleef de pijn 12 weken weg. Patiënten van het New England Center for Headache kwamen grotendeels van hun migraine en clusterhoofdpijnen af nadat capsaïcinecrème in de neuspassages was aangebracht.

Soms zijn er slechts 3 tot 5 weken nodig om pijn te verlichten. Bij bijna 40% van de artritispatiënten werd pijn met 50% verlicht na een maand gebruik van capsaïcine crème. Van de patiënten met neuropathische pijnen bereikte 60% hetzelfde resultaat, na twee maanden smeren.

Ook wat betreft het effect van capsaïcine op pijn door fibromyalgie is er bewijs: het verlicht pijn, depressie (mogelijk als resultaat van minder pijn), vermoeidheid en het verbetert het algehele gevoel van welzijn. Het plaatselijk aanbrengen van capsaïcine zou de pijn-overgevoeligheid verminderen en pijn beperken. Ook bij neuropathische pijnen kan capsaïcine effectief zijn en zou met name werkzaam zijn bij een verhoogde gevoeligheid voor pijnprikkels. In gerandomiseerde, placebo-gecontroleerde studies bleek de doeltreffendheid van capsaïcine, lokaal bijvoorbeeld op de benen, toegepast in de vorm van een crème van 0,075%,of 0,1% bij diabetische neuropathie. Er zijn diverse vormen van neuropathische pijn waarbij de effecten van capsaicine creme duidelijk zinvol waren.

Zalven en cremes met capsaïcine worden in drogisterijen en apotheken verkocht. Volgens professor Philip Gregory, auteur van Natural Medicines Comprehensive Database, gebruik je bij artritis en neuropathische pijn een 0,025% of 0,075% crème, 1 tot 4 keer per dag. Er zijn ongeveer twee weken nodig voor de beste resultaten. ( 19) (20) (21) (22) (23) ( 24)

Gamma linoleenzuur (GLA)

GLA wordt in vele zaadoliën gevonden. Volgens de University of Maryland kunnen diabetes patiënten de symptomen van hun ziekte aardig onder controle houden door deze essentiële vetzuren.

gla
Gamma linoleenzuur heeft een enorme gunstige werking

GLA is gamma linoleenzuur en een omega-6 vetzuur (een ‘gunstig’ omega-6 vetzuur). Omega-6 vetzuren kunnen ook ongunstig op ontsteking werken. Het probleem is namelijk dat we deze vetzuren door onze Westerse voeding ruimschoots binnen krijgen. Hoewel de ideale omega-3/-6 ratio 1:1 is, consumeren we meestal 1:20, of zelfs 1:50. In sommige veelgebruikte oliën zit 50-75% (saffloer, zonnebloem, maïs, soja, walnoot, katoenzaad), in andere zit rond de 40% (pompoen en sesam) en olijfolie en lijnzaadolie bevatten de minste omega-6 vetzuren (8% en 14%). GLA kan worden omgezet in ontstekingsremmende prostaglandines, met behulp van vitamine B3, B, zink en C.

Goede bronnen van GLA zijn teunisbloemolie, zwarte bessenzaad olie, spirulina, primrose olie en borage olie.

Niet alle omega-6 vetzuren handelen op dezelfde manier. Linolzuur en arachidonic zuur zijn geneigd ontsteking te bevorderen. GLA daarentegen kan ontsteking daadwerkelijk verlagen. Volgens sommige studies zou GLA zelfs DNA beschermen. Ouder worden resulteert in defecten in enzymen die ontstekingsremmende moleculen produceren uit voedingsvetten. Dit verhoogt de kans op allerlei ontstekingen. GLA neutraliseert dit defect (door omzetting in prostaglandines) en voorziet in vitale biochemische precursors met krachtige ontstekingsremmende effecten. Hierdoor kan een aanzienlijke vermindering van ontsteking m.b.t. tot hart- en vaten, longfunctie, auto immuunziekten en metabole abnormaliteiten plaatsvinden. Ook competeert GLA met het schadelijke arachidonzuur; dit zuur wordt door enzymen (COX-2 en LOX) afgebroken tot toxische bijproducten en GLA zet de rem op deze enzymen. Arachidonzuur kan dankzij GLA geen vernietigende ontstekingsmoleculen produceren. ( 25) (26) (27) ( 28)

Probeer de goede omega3/6-balans te volgen. Borage olie en zwarte bessenolie zijn ook in capsulevorm verkrijgbaar. Neem geen omega-6 vetzuren als je epilepsie hebt. Borage olie en andere bronnen van GLA kunnen de bevalling opwekken bij zwangere vrouwen en schade toebrengen aan de foetus. Wanneer je een verhoogd risico loopt op prostaatkanker, is het beter om omega-6 vetzuren te vermijden. Neem geen GLA-doses van meer dan 3000 mg per dag; dit kan juist ontsteking bevorderen. ( 29)

Veel experts vinden het bewijs dat omega-3 vetzuren ontsteking verminderen overigens sterker, dan het bewijs m.b.t. GLA en ontsteking. Maar de omega-3 vetzuren zijn ook meer onderzocht.

Kersen

kersen
De antocyaninen in kersen blokkeren ontstekingen en ook de pijnenzymen. Neem vooral de zure kersen

Dankzij de antocyaninen, de fyto nutriënten die kersen hun rode kleur geven, kan je op kersen rekenen als pijnstiller. Ze blokkeren ontstekingen en remmen pijnenzymen af, net als aspirine, en andere anti-ontstekingsmiddelen. Kersen hebben zelfs de meeste ontstekingswerende eigenschappen van alle voeding. Ook werken ze gunstig bij diabetes.

De antocyaninen verlagen samen met de cyanidinen de kans op darmkanker. Antocyaninen verminderen chronische pijn en kanker gerelateerde pijn. Voor 25 mg antocyaninen eet je 20 (100 gram) kersen.

De antioxidant-activiteit van anthocyaninen uit kersen is superieur ten opzichte van vitamine E bij een concentratie van 125 mg/ml. De COX remmende activiteiten van anthocyaninen waren zelfs vergelijkbaar met die van ibiprofen en naproxen. Dit type anthocyaninen (1 en 2) zitten ook in frambozen. Frambozen en kersen bevatten de grootste hoeveelheid, namelijk 24 mg en 25 mg/100 gram. Anthocyaninen 1 en 2 zitten niet in blauwe bessen, cranberries en andere bessen. Verse kersen verlichten een breed scala van ontstekingspijnen. Kersen bevatten ook een type bestanddeel dat handelt als een super oxide dismutase (SOD); dit is een krachtige enzym en cellulair antioxidant.

Testen tonen dat een portie van zure kersen uit pot of blik gelijk staat aan 1.41 gram aspirine, dit is meer dan in zure kersensap zit. Dit indiceert dat kersen in hun hele vorm het meest potent zijn. (30) (31)

Extract van zure kersen is verkrijgbaar in poedervorm en in capsules. Zure kersen zijn ook verkrijgbaar in het diepvriesvak in de meeste supermarkten.

Aquamine

aquamarine
Aquamine werkt vooral bij pijn door artritis

Gewonnen uit rode zeewier en ook een krachtige pijnbestrijder. Nutrition Journal maakte melding van een studie waaruit bleek dat aquamine pijnklachten door artritis binnen een maand met 20% verminderde. Ook hadden patiënten minder last van stijfheid. Aquamine is rijk aan calcium en magnesium, weert ontstekingen en versterkt botten.

Aquamine verlicht ook chronische pijn van osteoartritis na 12 weken gebruik van aquamine. Volgens Marigot, Ierse fabrikant van aquamine, neem je het beste 2400 mg aquamine per dag. (32)

Valkruid (Arnica)

Een uitstekend middel om te gebruiken na intensieve beweging, acuut letsel of na een operatie. Arnica staat bekend onder atleten als natuurlijke pijnbestrijder. Arnica heeft ook ontstekingswerende eigenschappen en meer helende kwaliteiten, die nog niet allemaal bekend zijn.

arnica1
Ook Arnica wordt al eeuwen gebruikt vanwege de helende kwaliteiten

Orale inname van homeopathische arnica na een keelontsteking vermindert pijn, en ook vermindert het operatie gerelateerde zwelling van de knie. Arnicazalf smeer je op pijnlijke spieren. Bij pilletjes onder de tong volg je de aanwijzingen op de verpakking.

Arnica is niet altijd veilig en moet in verdunde vorm gebruikt worden. Orale inname van grotere hoeveelheden dan aangegeven zijn naar alle waarschijnlijkheid onveilig. Arnica is giftig en heeft tot de dood geleid. Orale inname kan mond- en keelirritatie veroorzaken en buikpijn, overgeven, diarree, huiduitslag, ademsmoeilijkheden, te snelle hartslag, een verhoogde bloeddruk, hartschade, orgaanfalen, bloedingen, coma en dood. Gebruik arnica niet op een kapotte huid; er kan teveel geabsorbeerd worden. (33) (34) (35) (36)

Pepermunt (Mentha piperita)

Pepermunt wordt vaak gebruikt als natuurlijk middel bij tandpijn en maag-, darmproblemen, huidirritaties, aandoeningen aan pezen en spierpijn. Olie van de pepermuntplant is effectiever dan medicatie gebleken als het om lachten door het prikkelbare darmsyndroom gaat.

pepermunt2
Ook pepermuntolie is veelzijdig en zelfs effectiever dan medicatie bij het Prikkelbare Darmsyndroom

De olie is naar alle waarschijnlijkheid veilig indien voorschriften gevolgd worden, maar mag niet gebruikt worden wanneer er sprake is van te weinig maagzuur (achloorhydrie). Een overdosis kan leiden tot veranderingen in ademhaling, buikpijn, diarree, blaasproblemen, depressie en verlies van bewustzijn.

Essentiële olie van pepermunt blokkeert de pijnkanalen.

De bestanddelen in pepermuntolie zijn menthol, menthyl acetaat, 1,8-cineol, limoneen, beta-pineen en beta-caryofylleen.

Bij PDS wordt 3x per dag 0.2 ot 0.4 ml pepermuntolie in capsulevorm. Bij dyspepsie wordt 90 mg olie i.c.m. 50 mg dragende olie genomen.

(37) (38)

Boswellia (boswellia serrata)

boswelia
Boswellia werkt, van menstruatiepijn tot reumatische pijn

Boswellia is afkomstig van boomhars en wordt gebruikt om chemische reacties die ontstekingen veroorzaken te blokkeren, en zo ook pijn. Ayurvedische wetenschappers gebruiken Boswellia al eeuwen om artritische aandoeningen te behandelen, het prikkelbare darm syndroom, colitis ulcerosa en de ziekte van Crohn. De plant werkt als corticosteroïden, maar dan zonder de bijwerkingen. Meer info

De hars van Boswellia wordt al eeuwen voor medicinaal gebruik in India en het Midden Oosten bij ontstekingen gebruikt. Oleo gum hars wordt uit de stam van de boom getapt, en vervolgens gescheiden van de olie. De oleo gum hars bevat 30-60% hars en 5-10% essentiële oliën. De harsdelen van Boswellia bevatten monoterpenen, diterpenen, triterpenen, tetracyclic triterpeenzuren en 4 soorten β-boswellic acid. Deze zijn verantwoordelijk voor het remmen van ontstekingsbevorderende enzymen, 5-lipoxygenase. Ook bevat de plant quercetine, die dit type enzymen ook blokkeert.

Het wordt dan ook gebruikt bij tal van pijnen, van menstruatiepijn tot allerlei reumatische pijnen.

(39) (40) (41)

Boswellia is verkrijgbaar als extract in poeder-, capsule- of tabletvorm. Je volgt de aangegeven dosis. Mag niet gebruikt worden tijdens zwangerschap en bij borstvoeding. (42) (43)

Bromelaïne

ananas2
Het enzym bromelaïne uit ananas vermindert pijn, ook pijn door infectie

Bromelaïne is een proteolitisch enzym dat gewonnen wordt uit de steel van de ananas.  Onderzoek toont aan dat bromelaïne het prostaglandine-gehalte verlaagt. Het is een uitstekend middel bij artritis, en aandoeningen waarbij sprake is van muscoloskeletale (spieren, de gewrichten, de pezen, de ligamenten en de zenuwen) spanning. Het enzym bevordert genezing en herstel van spieren en aanverwante weefsels, bevordert spijsvertering en houdt een goede gezondheid van hart in stand.

Bromelaïne is een mix van enzymen die proteïnen verteren. Het wordt vooral gebruikt bij ontsteking door infectie, en verder bij tal van pijnen. Hoewel ananas rijk aan bromelaïne is, bevat dit wellicht niet voldoende om pijn en ontsteking goed te bestrijden. Volgens studies stopt bromelaíne deling van darm kankercellen wat tot hun dood leidt (apostase).

Voor een betere spijsvertering neemt men meestal 500 mg per dag in meerdere doses, bij verwondingen 4x per dag 500 mg en bij artritis 500 tot 2000 mg per dag in 2 doses. Overleg altijd met een arts, in verband met mogelijk interacties met antibiotica, bloedverdunners en rustgevende middelen. Bijwerkingen kunnen zijn: misselijkheid, overgeven, diarree en excessief bloedverlies. (44) (45)

Cranberry sap

cran3
Sap van cranberry is één van de beste sappen die je kunt drinken

Cranberry sap houdt de maag gezond, en werkt bevorderlijk bij maagklachten zoals een maagzweer. Maagzweren ontstaan door H. pylori, en cranberry sap doodt deze bacterie. In plaats van antibiotica, kun je de ongewenste bacterie vernietigen met dit sap en zo voorkom je ook andere infecties, zoals aan de urinewegen.

Met het sap kun je jezelf naar een betere gezondheid drinken; het vermindert het risico op chronische ziekten. Cranberries zijn rijk aan polyfenolen (bevatten meer dan andere bessen) die het natuurlijke afweersysteem versterken en dit voorkomt onder andere de kans op een beroerte, hartaandoening en/of diabetes. Antioxidanten hebben een positief effect op pijn, en aangezien cranberry sap boordevol antioxidanten (polyfenolen) zit en ook nog de antioxidant status verbetert, is dit een van de betere sappen die je kunt drinken. (46, 47, 48, 49)

olijfolie
Dat olijfolie ook pijn kan verlichten, is nauwelijks bekend

Olijfolie
We weten dat olijfolie gezond is, maar dat olijfolie pijn kan bestrijden is verrassend. Het is oleocanthal, een fenolbestanddeel, dat ontstekingspijn in het hele lichaam verlicht. Sterker nog, ook oleocanthal (uit virgin olijf olie) is minstens zo effectief als ibuprofen. (50) Deze farmacologische gelijkenis heeft de interesse in oleocanthal doen toenemen en de studies die sindsdien gedaan zijn bevestigen inderdaad de ontstekingsremmende en heilzame werking van oleocanthal.

Oleocanthal blijkt de productie van de ontstekingsenzymen COX1 en COX2 te blokkeren. Dit doen NSAID’s (ontstekingsremmers) ook. Doordat deze enzymen ingedamd worden, vervagen pijnsensitiviteit en ontsteking als het ware. Extra virgin olijfolie is ook een uitstekende massageolie en verzacht pijnlijke spieren en gewrichten, vooral in combinatie met essentiële oliën (die nooit in onverdunde vorm gebruikt mogen worden). Essentiële olie van bergthee en pepermunt zijn hier uitermate geschikt voor.

Een jaar geleden ontdekten drie professoren dat oleocanthal verscheidene soorten kankercellen doodt, zonder de gezonde cellen te schaden. Het Oleocanthal scheurt een deel van de kankercel, waardoor enzymen worden vrijgezet die de kankercel doden. (info)
Magnesium

mag
Magnesium verlicht pijnen en werkt extreem ontspannend

Magnesium verlicht pijnen bij fibromyalgie en gerelateerde pijnen. Magnesiumchloride wordt goed geabsorbeerd wanneer je vlokken in een warm bad doet. Het heeft een extreem ontspannend effect op het lichaam. Oraal wordt magnesium malaat ook veel gebruikt om fibromyalgie te behandelen en is het de beste vorm bij fibromyalgie, volgens dr. Thomas Riley, University of Mary. Meer lees je in: ‘Magnesium getest, welke vorm kies je het beste?’

© 2016, GoedGezond.All rights reserved.


1. www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/19678780, 2. www.drweil.com, 3. www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/24473984,
4. www.blog.arthritis.org, 5.www.sciencedaily.com, 6. www.onlinelibrary.wiley.com/doi/10.1002, 7. www.dailymail.co.uk, 8. www.theia.com, 9. www.scholarworks.umass.edu,  10. www.ema.europa.eu/…assessment_report/…/WC5000, 11. www.nlm.nih.gov, 12. www.umm.edu/health, 13. www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/24473984, 14. www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/14669250, 15. www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC3995208/, 16. Molecules, 17. www.mdpi.com, 18. www.doctorschar.com,  19. www.sacfs.asn.au, 20. www.virtue.ucdenver.edu, 21. www.medicine.ox.ac.uk, 22. www.neuropathie.nu, 23. www.arthritisresearchuk.org, 24. www.molecularpain.com,  25. www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/9732298, 26. www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/17168669, 27. www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/9237935, 28. www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/17892041
29. www.umm.edu, 30. www.chiroinnovations.com, 31. www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/15219719 32. www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC2265739/, 33. www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/17227743,  34. www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/17105693, 35. www.healthnews.com, 36. www.webmd.com,37. www.aafp.org, 38. www.ua.nl, 39. www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/15070181, 40.www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/12622457, 41. www.naturalnews.com, 42. www.onlinelibrary.wiley.com/doi/10.1002, 43. www.japsonline.com, 44. www.umm.edu, 45. www.drugs.com,  46. www.nrjournal.com, 47. www.nrjournal.com, 48. www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/17472466, 49. www.online.liebertpub.com/doi/full/10.1089, 50. www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/21443487


Vind je dit artikel informatief?

Geef de info door (via onderstaande button’s)!

15 Comments

Click here to post a comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

 • Heel blij met dit bericht goed om te weten een mens weet ni genoeg om je pijn te verzachten .Dank ik sta er voor open .

 • Fijn om nog eens te horen dat de natuur ons zo veel te bieden heeft

 • Welke misschien ook wel goed is in dit lijstje is Weegbree!

  Ik heb altijd een potje Weegbree zalf bij de hand, ideaal! Maar het kan op meerde manieren gebruikt worden (even een stukje geknipt en geplakt)

  Smalle Weegbree – Plantago lanceolata
  (Dit artikel is geschreven door G. van Elteren herbasanitas.nl)

  Een kruid dat iedereen kent, volgt de mensen op hun weg, en is ieder tot nut die de moeite neemt aandacht te schenken aan deze bescheiden weldoener van de mensheid. Het mooie van Weegbree is dat je het altijd vindt wanneer je het nodig hebt. Medicinaal worden de bladeren gebruikt, meestal in de vorm van een thee, tinctuur of kompres.
  Toepassing luchtwegen

  Smalle Weegbree is zeer actief werkzaam tegen allerlei ziekteverwekkers die voor ellende kunnen zorgen in de luchtwegen, na wetenschappelijk onderzoek is gebleken dat het kruid succesvol in de aanval gaat bij ziekten veroorzaakt door o.a. strepto – en stafylokokken. Naast deze antisceptische werking, versterkt de Smalle Weegbree ook het longweefsel omdat de plant veel silicium bevat en voert het slijm af en verzacht het door de vele slijmstoffen die de plant bezit. De thee en de tinctuur dan ook worden gebruikt bij (chronisch) hoesten, bronchitis, astma, kinkhoest. Vooral binnen de homeopathie wordt Smalle Weegbree ook gebruikt bij allerlei allergische klachten. Voor klachten van de luchtwegen wordt meestal de thee of de tinctuur gebruikt.
  Toepassing huid

  Een zeer goed wondkruid, ook bij snij – en steekwonden, zeer bloedstelpend en desinfecterend, dus ook van nut bij kleine zweertjes. Uitwendig kan men de gekneusde verse bladeren als een kompres op wonden plaatsen, maar ook een doek gedrenkt in de thee of verdunde tinctuur ( hiervoor weer 40 druppels tinctuur op een halve liter gekookt en wat afgekoeld water) werkt zeer goed als kompres. Zeer bekend is de werking van Smalle Weegbree bij Brandnetelprikken, snel met het gekneusde Weegbreeblad over de pijnlijke plekken en de pijn en jeuk is zeer snel verdwenen, net zo goed werkt het bij insectenbeten, dan kan men ook de eerder genoemde kompressen toepassen.

  Smalle Weegbree is een zeer veilig toe te passen kruid, ook voor kinderen en ouderen.

 • Mooi artikel en ik ben zeker voor natuurlijke middelen…ik slik geen enkel medicijn want alles is in de natuur terug te vinden voor alles..alleen vind ik het jammer dat er niet bij staat hoe het te gebruiken.

 • Ja, dit geeft me veel. Naar aanleiding van deze informatie ga ik op zoek naar een gerenommeerde behandeling in mijn omgeving. Ik ben namelijk uit-gedokteerd met het reguliere circuit., helaas.

 • “DOEN” is wat ons levensverhaal in hoofstukken verdeelt…”
  Super merci !

 • Kunnen jullie ook adviseren in wie mij kan helpen met het ontdekken van deze natuurlijke medicatie? Ik vind het zelf nogal eng om daarmee aan de slag te gaan en als ik naar iemand toe kan gaan daarvoor (vgl huisarts) dan is dat makkelijker. Ook ik ben klaar met de reguliere geneeskunde voor veel zaken.

 • Geweldig, deze uitleg bij natuurlijke pijnstilling. Na een medicijnvergiftiging ( de lever kan het niet goed afbreken) ben ik nu huiverig voor reguliere pijnstillers.Ik mis het cytochroom 450 2 6(lever enzym) Er zijn véél mensen die dit lever enzym missen, aangeboren. Vette pech. Maar misschien ook niet, ‘t is toch allemaal chemische troep. Maar helaas ; CBD– een van de weinige natuurlijke middelen tegen pijn– kan de lever ook niet aan. Gember was top tegen pijn, maar kreeg er galstenen van, kurkuma ; maagpijn, boswellia; maagpijn. Op deze prachtsite staan middelen , waar ik totaal niet van wist dat ze pijn laten verdwijnen ! Dank U voor deze info.

 • Mijn man (72) heeft alvleesklierkanker, met heftige pijnen. Is er een “natuurlijk” middel wat hem kan helpen, ipv morfine?

Kijk op Facebook pagina voor meer tips en nieuws (vergeet niet op 'vind ik leuk' te klikken :-)