Nieuws

Gezonde voeding ook voor gezonde longen, en ter preventie van COPD

Share Button

Voeding dat rijk is aan volkoren granen, onverzadigde vetten en noten, verlaagt het risico op chronische longaandoeningen, zoals COPD. De voeding moet dan arm zijn aan rood en bewerkt vlees, bewerkte granen en suiker.

Dit blijkt uit een studie die gepubliceerd is in The BMJ deze week. De bevindingen onderschrijven het belang van gezond eten ter bevordering van gezonde longen.

COPD is een overkoepelende term voor chronische obstructieve luchtwegaandoeningen. Bij COPD zijn de luchtwegen vernauwd door beschadiging. Onder COPD vallen longemfyseem en bronchitis.

Roken verhoogt het risico op COPD, maar een derde van de patiënten heeft nog nooit gerookt. Dit suggereert dat andere factoren betrokken zijn. Een gezond dieet wordt consistent gelinkt aan hartaandoeningen en kanker, maar de rol van voeding bij COPD werd nog nauwelijks onderzocht.

Totdat een Frans onderzoeksteam de link tussen voeding en COPD ging onderzoeken.

Het team onderzocht data van meer dan 120.000 Amerikaanse mannen en vrouwen die deelnamen aan een Nurses’ Health Study van 1984 tot 2000 en aan the Health Professionals Follow-up Study van1986 tot 1998.

De deelnemers vulden regelmatig vragenlijsten in met betrekking tot de voedingsinname. Hieronder waren ook deelnemers die gediagnosticeerd werden met emfyseem of chronische bronchitis tussen 1984 en 2000.

Er werd gebruik gemaakt van de AHEI-2010 scorelijst. Deze is gebaseerd op 11 voedingstypen: groenten, volkoren granen, onverzadigde vetten, noten, lange keten omega-3 vetzuren, alcohol, bewerkt en rood vlees, bewerkte granen en drank met suiker.

Tijdens de studie werden 723 vrouwen gediagnosticeerd met COPD, en 167 mannen.

Factoren zoals onder andere leeftijd, activiteit, BMI, roken, etniciteit werden ook meegenomen in het onderzoek. Bij deelnemers die het gezondst aten vond 33% minder COPD plaats dan bij deelnemers die het minst gezond aten. De bevindingen waren hetzelfde bij ex-rokers en rokers en deden zich voor bij zowel mannen als vrouwen.

Onderzoekers:

Dit is een nieuwe bevinding die het belang van gezonde voeding bij de pathogenese van COPD ondersteunt. Pogingen om COPD te voorkomen zijn veelal gericht op stoppen met roken, maar dit laat zien dat een gezond dieet ook betrokken moet worden bij interventie-programma’s. Een gezond dieet bevordert een goede gezondheid van longen.”

Bron: Alternate Healthy Eating Index 2010 and risk of chronic obstructive pulmonary disease among US women and men: prospective study

Share Button

Blijf op de hoogte van het laatste gezondheidsnieuws

Voer je e-mailadres in, en ontvang bericht in je mailbox als er een nieuw artikel is!

Volg Goed Gezond op sociale media

Meer gezondheid, natuurlijk gezond en voeding

Kijk op Facebook pagina voor meer tips en nieuws (vergeet niet op 'vind ik leuk' te klikken :-)

We gebruiken cookies om content en advertenties te personaliseren, om functies voor social media te bieden en om ons websiteverkeer te analyseren. Via de cookies wordt informatie over uw gebruik van onze site gedeeld met partners voor social media, adverteren en analyse. Deze partners kunnen deze gegevens combineren met andere informatie die u aan ze heeft verstrekt of die ze hebben verzameld op basis van uw gebruik van hun services.