Ingrediënt uit olijfolie blijkt kankercellen te doden met eigen enzymen

goedgezond

Drie hoogleraren (voedingswetenschap, chemie en biologie) hebben ontdekt dat een ingrediënt uit extra virgin olijfolie verscheidene soorten kankercellen doodt, zonder de gezonde cellen te schaden. Het ingrediënt is oleocanthal. Oleocanthal scheurt een deel van de kankercel, waardoor enzymen worden vrijgezet die de kankercel doden.  

Gewelddadige dood van de kankercel

Oleocanthal uit olijfolie zorgt voor een snelle dood van kankercellen

Paul Breslin, voedingswetenschapper professor (School of Environmental and Biological Sciences), prof. biologie David Fosteren en prof. chemie Onica LeGendre (Hunter College) melden dat oleocanthal uit olijfolie kankercellen doodt door blaasjes te scheuren die zich in de cellen bevinden. De bevindingen zijn gepubliceerd in Molecular and Cellular Oncology.

Snelle dood

Wetenschappers wisten dat oleocanthal sommige kankercellen doodt, maar de manier waarop dit plaatsvindt was nog niet helemaal duidelijk. Breslin denkt dat oleocanthal zich richt op een sleutel proteïne in kankercellen, en dit apoptosis uitlokt (georganiseerde celdood). Samen met Foster en Legendre testte hij deze hypothese.

We moesten vaststellen of oleocanthal zich richt op die proteïne, en zo de dood van kankercellen veroorzaakt.”

Na oleocanthal te hebben aangebracht op kankercellen, ontdekten de wetenschappers dat de kankercellen vrij snel dood gingen: namelijk al binnen 30 minuten tot een uur. Het proces van apoptosis duurt normaal gesproken tussen de 16 en 24 uur, dus wisten de wetenschappers dat iets anders de oorzaak voor de snelle celdood moest zijn: dit waren hun eigen enzymen.

LeGendre:

De kankercellen werden door hun eigen enzymen gedood. Oleocanthal ponste de blaasjes binnen de kankercellen, waarin celafval opgeslagen is. Deze blaasjes (lyposomen) zijn groter in kankercellen dan in gezonde cellen, en er zit veel afval in.”

Breslin

Als je zo’n blaasje openbreekt, ‘breekt de hel uit’  “

Oleocanthal beschadigde daarentegen de gezonde cellen niet. Ze stopten alleen even tijdelijk met hun cycli, ‘vielen in slaap’ en herpakten de volgende dag hun cycli weer.

Bron: www.rutgers.edu

Eerder bleek THC uit cannabis ook kankercellen te doden.

Share