Triclosan en leverschade, een update

Langdurige blootstelling aan triclosan  -een antibacterieel ingrediënt dat in zeep en andere verzorgingsproducten zit-  kan bij muizen tot leverkanker leiden, zo laat studie weten. Eerdere studies wonden er al geen doekjes om: het antibacteriële triclosan is niet veilig.

Leverschade door triclosan

Wat is triclosan

Uit eerdere studies bleek dat triclosan

 • in de nasale doorgang zat van 41% van de deelnemers aan een onderzoek, wat vatbaarder maakt voor infecties. (mBio, the journal of the American Society for Microbiology)
 • voor hogere triclosanwaarden in de urine zorgt, bij medisch personeel (Journal of Occupational and Environmental Medicine.)
 • Dat triclosan de communicatie tussen hersenen en spieren verstoort, wat spier- en hartproblemen veroorzaakt. Bij proeven op muizen bleek door triclosan de hartfunctie met 25% verminderd te zijn. (University of California)
 • lever en nieren schaadt bij muizen (University of California San Diego)
 • Levertumoren veroorzaakt bij muizen (University of Florida)

Onveilig

Onderzoekers hebben grote twijfels omtrent de veiligheid van triclosan voor de menselijke lever. Verontrustend is, dat het ingrediënt in normale consumentproducten zit: zeep, tandpasta, cosmetica, scheerschuim e.d. en dat het ook de hormoonhuishouding verstoort.

De onderzoeken maken ook duidelijk dat mensen de stof makkelijk absorberen, zo zegt professor Paul Blanc (UC San Francisco)

“De studie laat zien dat mensen deze chemische stof absorberen, thuis en op het werk. Kies een alternatief. De toevoeging van deze stof moet herzien worden en indien nodig: van de markt gehaald worden.”

Robert Tukey, UC San Diego:

Mensen lopen een serieus risico op levertoxiciteit door de aanwezigheid van triclosan in veel producten en het grootschalige gebruik ervan.”

Hoewel bij de studie op de levers van muizen hogere concentraties gebruikt werden dan mensen gebruiken, is dit volgens de onderzoekers relevant voor menselijke fysiologie. Het streven is om op basis van dit bewijs, ook het gevaar van triclosan op de menselijke lever te onderzoeken.

In de meest recente studie (Jan 2015, UC Davis, UC San Diego) wordt niet alleen een groei van levertumoren genoemd: triclosan is gevonden in 97% van borstvoeding-monsters van zogende vrouwen en in 75% van de urinemonsters van geteste personen. Het antibacteriële ingrediënt is ook 1 van de 7 meest gevonden stoffen in rivierwater in Amerika.

Op dit moment staat de Europese Cosmeticaverordening nog een maximumconcentratie van 0.3% triclosan als conserveermiddel in cosmetische producten toe. (Verordening (EG) nr. 1223/2009)

Let op: Dit is dezelfde concentratie die in bovengenoemde studie gebruikt werd (‘hogere triclosanwaarden in urine’) en waarbij aanzienlijk hoge waarden gemeten werden.

Het Wetenschappelijk Comité voor consumentenproducten (WCC), later vervangen door het Wetenschappelijk Comité voor consumentenveiligheid (WCCV) oordeelde in 2009 dat het niet veilig voor de consument was om in alle cosmetische producten triclosan als conserveermiddel te blijven gebruiken bij de huidige maximumconcentratie van 0,3 %.

Dit oordeel is door het WCCV bevestigd. Het WCC was echter van mening dat het gebruik ervan bij een maximumconcentratie van 0,3 % veilig is in:

 • tandpasta,
 • handzeep,
 • lichaamszeep/douchegel,
 • deodorant,
 • gezichtspoeder en
 • concealer

Voorts is volgens het WCCV het volgende gebruik veilig voor de consument:

 • een maximumconcentratie van 0,3 % in nagelproducten die bestemd zijn om vingernagels en teennagels schoon te maken voordat kunstnagels worden aangebracht en
 • bij een maximumconcentratie van 0,2 % in mondwater

Andere namen voor triclosan zijn 5-chloor-2-(2,4-dichloorfenoxy) fenol.

Positief is dat grote firma’s als Johnson & Johnson, L’Oreal, The Body Shop en Staples, triclosan zoetjes aan verwijderen uit hun productlijnen.