Onderzoek: karamelkleurstof onveilig

OEDGEZOND.INFO

Karamelkleurstof is een veelvoorkomend ingrediënt van donkergekleurde frisdranken (zoals cola), bier, koffie, snoep, sauzen, bouillon, ijs en whisky. Er is lange tijd discussie omtrent de kleurstof, omdat het bijproduct van karamelkleurstof, 4-methylimidazole (4-MEI) kankerverwekkend zou zijn. Nieuw onderzoek bevestigt dit.

De kleurstof wordt aangegeven onder de nummers E 150a, E 150b, E 150c en E 150d. Het gaat met name om de laatste drie. De codes worden niet altijd vermeld, vaak wordt er ‘kleurstof karamel’ genoemd op etikettering.

Wanneer suiker verhit wordt, ontstaat karamel. Karamel zit in snoep, dranken, jenever, donkere bieren, whiskey, bouillon’s en sauzen. Buisman, dat dient om meer smaak aan koffie te geven, is een goed voorbeeld van gebrande karamel.

De kleurstoffen op basis van karamel

  • E150d, sulfiet-ammoniakkaramel, gemaakt met toevoeging van sulfiet en ammoniakzouten
  • E150c of ammoniakkaramel, met ammoniak
  • E150b of Alkali-sulfietkaramel met sulfieten
  • E150a, zonder toevoegstoffen

In cola en donkere bieren wordt E150d gebruikt. Bij deze variant kan 4-MEI (4-methylimidazool) vrijkomen. De EFSA (European Food Safety Authority) adviseerde in 2011 om bij de productie van E150d de hoeveelheid bijstoffen te verlagen tot het laagste niveau dat technologisch mogelijk is om de kans op eventueel kankergevaar te verlagen, in afwachting van de resultaten van nader onderzoek. Volgens een uitgebreid rapport (2014) van de RIVM is de hoeveelheid bijstoffen in 2014 inderdaad aangepast. Toch, de stof zit in zoveel producten (ook in bakproducten, koekjes en toetjes) dat men door de grote hoeveelheid producten die karamelkleurstof bevatten, wellicht niet profiteert van de verlaging. Tien geconsumeerde producten die ieder een verlaagde dosis bevatten, maken alsnog een hoge hoeveelheid.

Het Wetenschappelijk Instituut Volksgezondheid bevestigde midden 2014 de mogelijke gezondheidsgevaren van deze kleurstof.

Onderzoekers van de Amerikaanse volksgezondheid tonen in nieuw onderzoek aan, dat 44-58% van de mensen boven de 6 jaar gemiddeld 1 glas, blikje of flesje frisdrank per dag drinken. Dit is voldoende voor blootstelling aan 4-MEI, en dit verhoogt volgens de onderzoekers onnodig de kans op kanker. Onnodig, omdat de kleurstof slechts voor esthetische doeleinden is toegevoegd.

Light cola blijkt de meeste 4-MEI te bevatten.

De studie is gepubliceerd in PLOS ONE