Antioxidanten, vitamines, mineralen

Hogere inname lycopeen (uit o.a. tomaat) goed voor gezondheid van nieren

Share Button

 

Een hogere consumptie van lycopeen is gunstig voor de gezondheid van nieren. Het verlaagt namelijk de kans op nier(cel)kanker, meldt medisch journal Cancer. De carotenoïde die onder andere in tomaten zit, komt aan de lopende band positief in het nieuws. Het is een krachtige antioxidant (10x krachtiger dan vitamine E), vermindert buikomvang, beschermt de huid tegen zon en remt huidveroudering.

Medisch vakblad Cancer meldt resultaten van een onderzoek van Women’s Health Initiative (WHI): hoe groter de inname lycopeen, des te lager de kans op niercelkanker. Behalve in tomaten, wordt lycopeen ook in andere rode vruchten gevonden (lijst: waar zit het in?)

Data van 96.196 postmenopauzale vrouwen werden geanalyseerd. De vrouwen rolden van 1993-1998 het onderzoek in, en werden tot juli 2013 gevolgd. Analyse vond plaats via vragenlijsten en interviews, waarbij ook de lycopeen-inname, supplementgebruik en inname van andere antioxidanten aan bod kwamen.


Meer over lycopeen:


Tijdens de onderzoeksperiode werden 240 vrouwen gediagnosticeerd met niercelkanker. Bij de vrouwen die de meeste lycopeen consumeerden, was de kans op niercelkanker 39% lager in vergelijking met vrouwen die een lagere inname hadden.

dr. Brock, onderzoeker en professor Oncologie:

Lycopeen uit voedselbronnen wordt al geassocieerd met een lagere kans op borst- en prostaatkanker. Voeding dat rijk is aan groenten en fruit bevordert goede gezondheid. Nierkanker is een relatief zeldzame vorm van kanker, dus het zou kortzichtig zijn om alleen hier de focus op te leggen.”

Momenteel evalueert Brock de relatie tussen antioxidant-inname en de kans op het ontstaan van nierkanker.

Bron: journal Cancer

Share Button

Blijf op de hoogte van het laatste gezondheidsnieuws

Voer je e-mailadres in, en ontvang bericht in je mailbox als er een nieuw artikel is!

Volg Goed Gezond op sociale media

Meer gezondheid, natuurlijk gezond en voeding

Kijk op Facebook pagina voor meer tips en nieuws (vergeet niet op 'vind ik leuk' te klikken :-)

We gebruiken cookies om content en advertenties te personaliseren, om functies voor social media te bieden en om ons websiteverkeer te analyseren. Via de cookies wordt informatie over uw gebruik van onze site gedeeld met partners voor social media, adverteren en analyse. Deze partners kunnen deze gegevens combineren met andere informatie die u aan ze heeft verstrekt of die ze hebben verzameld op basis van uw gebruik van hun services.