Oops! It appears that you have disabled your Javascript. In order for you to see this page as it is meant to appear, we ask that you please re-enable your Javascript!
Gewicht Lever

Een vette lever: vetstapeling in lever is omkeerbaar

Share Button

Een vette lever ontstaat wanneer overtollig vet zich binnen de levercellen ophoopt. Normaal en gezond weefsel wordt deels vervangen door vet weefsel. Dit vet gaat de lever binnenkomen en infiltreert geleidelijk aan de gezonde delen van de lever. Leververvetting zorgt voor klachten, overgewicht en het onvermogen om af te vallen. Het goede nieuws is dat een vette lever omkeerbaar is.

Vetophoping in de lever is omkeerbaar

Vet wordt minder effectief verbrand

De vetopslag op deze lever is duidelijk te zien
De vetopslag is bij deze lever duidelijk te zien

Bij een vette lever (ook leververvetting of steatose genoemd), wordt het weefsel steeds minder gezond. De vetinfiltratie vertraagt de stofwisseling van lichaamsvetten. Met andere woorden: vet wordt minder effectief verbrand. Gewichtstoename is het gevolg, en ook ervaar je dat afvallen bijna niet lukt. Echter, een vette lever hoeft niet persé gepaard te gaan met overgewicht. Ook mensen met een redelijk gezond gewicht kunnen een vette lever hebben. Leververvetting is echter een omkeerbaar proces, de lever heeft een herstellend vermogen

Leververvetting werd in 1980 voor het eerst beschreven door de Mayo Clinic. Het is de hoofdoorzaak van leverziekten in ontwikkelingslanden. Een vette lever gaat vaak samen met buikvet en inuslineweerstand en komt ook voor bij mensen met diabetes2.

Wat veroorzaakt leververvetting?

Meestal wordt het veroorzaakt door verkeerde voeding, overgewicht, alcoholgebruik en diabetes. Maar er zijn ook andere oorzaken zoals ondervoeding, aangeboren metabole aandoeningen en een overvloed aan giffen of voorgeschreven medicatie, sommige ontstekingsremmers en pijnstillers.

Wat kan het gevolg zijn?

Als de vetsamenstelling in de lever verandert, kunnen ontstekingen en gezond weefsel draderig worden. Iemand met een vette lever wordt meestal dikker en de kwaliteit van leven wordt minder.

Hoe weet je of je een vette lever hebt?

Veel mensen met een vette lever zijn zich er niet van bewust. De symptomen zijn vaag en non-specifiek en dit is met name zo in het begin. Het algehele gevoel van welzijn is minder, en zonder duidelijke reden word je sneller dik en moe.

Er is sprake van het metabole syndroom bij een combinatie van 5 risicofactoren. Dit zijn de taille omvang (bij mannen >102 cm en bij vrouwen >88 cm), verhoogde bloeddruk, verhoogd triglyceridengehalte, een laag HDL- cholesterol en een verhoogd glucose gehalte. Deze oorzaken kunnen dus in alle gevallen leververvetting geven, maar waarschijnlijk hebben niet alle mensen met overgewicht en het metabole syndroom een vette lever.

Mogelijke symptomen zijn onder andere

  • Buikvet
  • Het onvermogen om gewicht te verliezen
  • Hoge waarden cholesterol en/of triglyceriden
  • Misselijkheid en slechte spijsvertering
  • Oververhitting  van het lichaam
  • Excessief transpireren
  • Rode jeukerige ogen
  • Oncomfortabel gevoel rond de lever
  • Vage buikpijn

Leververvetting is omkeerbaar

Leververvetting kan niet genezen worden door medicijnen, maar het is wel omkeerbaar. Het wegnemen van de oorzaken is effectief, omdat de lever een herstellend vermogen heeft. Bij aanpassingen verdwijnt de stapeling van vetten meestal weer.

Leefstijl en voeding

Er is dus een aanpassing van de levensstijl en voedingsgewoonten nodig: geen alcohol drinken (ook wanneer alcoholgebruik niet de oorzaak is), gezond en gevarieerd eten (weinig vet) en gewichtsverlies. Een gezonde voeding en extra lichaamsbeweging verminderen ook een eventueel aanwezige insulineresistentie. Diabetes type 2 zal daarnaast met medicijnen behandeld moeten worden.

Gewicht

Wanneer je overgewicht hebt, kun je geleidelijk aan gewicht verliezen (tot 800 gram per week). Studie laat zien dat gewichtsverlies van 9% van het totale lichaamsgewicht, verdeeld over een paar maanden, levervetting omkeert.  Maar ook minder gewichtsverlies kan de aandoening omkeren.

Eet gevarieerd en gezond en ga meer bewegen. Vermijd voeding die bewerkt is, en de makkelijk verteerbare koolhydraten zoals die uit brood, aardappelen, rijst, suiker.

Pijnstillers en ontstekingsremmers

Het mijden van onnodige medicatie –te denken valt onder andere aan ontstekingsremmers en pijnstillers- kan ook voor een omkering zorgen. Overleg dit indien nodig met de arts. Tegenwoordig richten studies zich steeds meer op de werking van bepaalde antioxidanten om leververvetting te behandelen. Hieronder vallen: vitamine E en selenium. Ook betaïne (Trimethylglycine), metformine, rosiglitazone, pioglitazone worden gebruikt. Let wel: deze categorie is niet zonder risico en kunnen hartproblemen veroorzaken. Paracetamol is minder onschuldig voor de lever dan altijd aangenomen werd.

Het beste is om een gezonde lever te krijgen via de voeding en een aangepaste leefstijl.

 Probiotica

Interessant is dat nieuw onderzoek zich richt op de rol die de darmbacteriën spelen bij het ontstaan van een vette lever. Onderzoeksresultaten laten zien dat probiotica hier ook gunstig in kan zijn.


Voeding die reinigend en gunstig voor de lever is


Natuurlijke pijnstillers en ontstekingsremmers


Bronnen:
www.leverpatientenvereniging.nl/leverziekten/leverververtting/
www.webmd.com/hepatitis/fatty-liver-disease

Share Button
Kijk op Facebook pagina voor meer tips en nieuws (vergeet niet op 'vind ik leuk' te klikken :-)

We gebruiken cookies om content en advertenties te personaliseren, om functies voor social media te bieden en om ons websiteverkeer te analyseren. Via de cookies wordt informatie over uw gebruik van onze site gedeeld met partners voor social media, adverteren en analyse. Deze partners kunnen deze gegevens combineren met andere informatie die u aan ze heeft verstrekt of die ze hebben verzameld op basis van uw gebruik van hun services.