Nieuws Voeding

Laag zinkgehalte linkt aan ontstekingen en chronische ziekten

Een zinktekort kan een rol spelen bij chronische ontstekingsziekten bij oudere volwassenen, meldt Molecular Nutrition & Food Research . Onderzocht werden de effecten van een zinktekort op de cellulaire immuunactivatie en op het epigenisch mechanisme, die ontstekingen bevorderen.

Veel leeftijd gerelateerde immuundefecten, zoals chronische ontstekingen, gaan gepaard met een verlaagde zinkstatus.

Toename ontstekingsresponse in cellen

Uit de studie die werd uitgevoerd door prof. E. Ho (Oregon State University) blijkt dat zink van invloed is op de manier waarop het immuunsysteem reageert op stimulatie, met name bij ontstekingen. Ho en collega’s toonden dat een zinktekort leidt tot toename van de ontstekingsresponse in cellen.

Een verminderd zinkgehalte leidt tot een inadequate activatie van immuuncellen en tot disregulatie van ontstekingscytokine IL-6. Wanneer je zink weg neemt, lijken de cellen die ontstekingen reguleren anders te antwoorden en activeren. Hierdoor produceren de cellen meer ontsteking”, aldus Ho.

Interleukin-6 (IL-6) is een proteïne die in mensen door het „IL6“ gen wordt gecodeerd.IL-6 zijn een interleukin die als zowel pro-ontstekings als anti-inflammatory cytokine dienst doet. Het wordt afgescheiden door de cellen en macrophages van T om immune reactie op trauma te bevorderen die, vooral brandwonden of andere weefselschade tot ontsteking leiden.

65 Jaar en ouder
Zink is een essentieel micronutriënt en nodig bij veel biologische processen, waaronder groei en ontwikkeling, neurologische functie en immuniteit. Het zit van nature in proteïnerijke voeding, zoals vlees en schaaldieren. Het is niet altijd vanzelfsprekend dat men voldoende zink via de voeding binnenkrijgt en mensen van 65 jaar en ouder krijgen dit nog minder binnen. Oudere volwassenen zijn geneigd minder voeding met zink te eten, en daar komt nog bij dat hun lichaam minder goed zink absorbeert. Dit maakt ze kwetsbaar voor zinktekort. Ho zegt dat in de US 40% van de mensen van 65 jaar en ouder een zinktekort hebben.

Achteruitgang

Ho vergeleek het zinkgehalte in oude en jonge mensen en muizen en testte hoe dit de immuunresponse beïnvloedt, door in vitro celkweek. Volgens de resultaten, hadden oudere muizen lage zinkgehaltes en linkte dit aan toegenomen chronische ontsteking en verminderde IL-6 methylatie (epigenetisch mechanisme dat door cellen gebruikt word om gen expressie te beheersen). Ook in de menselijke immuuncellen (van oudere mensen) was de IL-6 methylatie achter uit gegaan.

Dit suggereert een potentiële link tussen zinktekort en toegenomen ontsteking die leeftijd gerelateerd is.

Regelmatige inname

Volgens Ho is er geen goede klinische biomarker om te bepalen of mensen genoeg zink krijgen, dus het identificeren van een tekort is lastig. En omdat het lichaam het lichaam niet veel capaciteit heeft om zink op te slaan, is regelmatige inname belangrijk.

Ho waarschuwt echter voor teveel zinkinname, omdat dit andere problemen kan veroorzaken. Dit kan onder andere de opname van andere mineralen in de war sturen.

Voeding die rijk aan zink is

 

Voeding rijk aan zink, per 100 gr / ADH%
OestersRund en lam

Tarwekiemen

Spinazie

Pompoenzaden

Cashew noten

Cacao en chocola

Varkensvlees en kip

Bonen

Çhampignons

78.6 mg / 524%12.3mg / 82%

16.7mg / 111%

0.8mg / 5%

10.3mg / 69%

5.6mg / 37%

6.8mg / 45%

5.0mg / 33%

0.5mg / 3%

0.9mg / 6%

 

 

Bron: Moleculair Nutrition & Food Research

Kijk op Facebook pagina voor meer tips en nieuws (vergeet niet op 'vind ik leuk' te klikken :-)