Brein Kids Nieuws

“Aantal kinderen met ADHD niet toegenomen, maar medicatie is veel toegankelijker”

Share Button

Geneesmiddelen tegen ADHD moeten minder vaak worden voorgeschreven. Dat schrijft de beroepsvereniging van psychiaters NVvP in een statement dat ze aan staatssecretaris Van Rijn van Volksgezondheid hebben overhandigd. Het betreft geneesmiddelen als Ritalin en Concerta. “Die zorgvuldiger voorgeschreven moeten worden”, Robert Vermeiren, voorzitter van de afdeling kinderpsychiatrie van de NVvP. De voorzitter zegt zich zorgen te maken om de ‘enorme stijging’ van medicatiegebruik in de afgelopen jaren.

De afgelopen 10 jaar is het gebruik van ADHD-medicijnen onder kinderen van 4 tot 18 jaar verviervoudigd. Vorig jaar ging het om 135.000 kinderen. Voor die stijging is niet één oorzaak aan te wijzen, stelt Vermeiren. “We weten dat er heel veel maatschappelijke factoren zijn die daarin meespelen.”

Andersoortige behandelingen

En daarmee ook vaker wordt voorgeschreven. “Voor kinderen die het echt nodig hebben, die zonder helemaal niet mee kunnen komen op school, moet het absoluut beschikbaar blijven. Maar bij kinderen met een mildere vorm van ADHD pleiten wij ervoor dat er eerst andersoortige, gedragsmatige behandelingen worden gegeven. Pas als dat niet lukt, medicatie.”

Oneigenlijk gebruik

Een andere reden van zorg voor de NVvP is het oneigenlijk gebruik van ADHD-medicatie door studenten om beter te kunnen studeren. “Maar zoals bij alle medicijnen zijn er ook zeer ernstige bijwerkingen”, zegt Vermeiren. Waaronder een stijgende bloeddruk wat hartklachten kan veroorzaken. “Het is zeldzaam, maar het komt wel voor.”

Bron: www.bnr.nl

 

Share Button

Blijf op de hoogte van het laatste gezondheidsnieuws

Voer je e-mailadres in, en ontvang bericht in je mailbox als er een nieuw artikel is!

Volg Goed Gezond op sociale media

Meer gezondheid, natuurlijk gezond en voeding

Kijk op Facebook pagina voor meer tips en nieuws (vergeet niet op 'vind ik leuk' te klikken :-)

We gebruiken cookies om content en advertenties te personaliseren, om functies voor social media te bieden en om ons websiteverkeer te analyseren. Via de cookies wordt informatie over uw gebruik van onze site gedeeld met partners voor social media, adverteren en analyse. Deze partners kunnen deze gegevens combineren met andere informatie die u aan ze heeft verstrekt of die ze hebben verzameld op basis van uw gebruik van hun services.