Brein Kids

Hyperactiviteit bij ADHD heeft een doel en leidt juist tot beter presteren

Share Button

Ouders en leraren raken weleens gefrustreerd, vanwege de beweeglijkheid van kinderen met ADHD (‘zit eens stil, doe eens rustig’) Nieuw onderzoek laat zien, dat kinderen deze beweeglijkheid juist nodig hebben, om te kunnen leren: het is zelfs cruciaal voor de mate waarin ze informatie onthouden en complexe cognitieve taken uitvoeren. De bekende methodes om hyperactieve kinderen te helpen, kunnen juist averechts werken.

fitnessbalTikken met de vingers, wippen met de benen en schuiven op de stoel, het is de manier waarop ADHD-kinderen informatie onthouden en nieuwe informatie verwerken en uitvoeren, volgens een gepubliceerde studie in Journal of Abnormal Child Psychology.

Auteur van de studie, Mark Rapport, hoofd van de Children’s Learning Clinic, University of Central Florida:

“De geijkte interventies om hyperactiviteit te verminderen, zijn nu juist wat we niet zouden moeten doen bij hyperactieve kinderen en hebben het tegenovergestelde effect. Deze kinderen moeten in de gelegenheid zijn om te bewegen, zodat ze op een bepaald niveau van alertheid kunnen blijven, wat nodig is voor cognitieve activiteiten.”

Ruimte voor beweeglijkheid

Het onderzoek heeft implicaties voor ouders en leraren die met hyperactieve kinderen te maken hebben, want hieruit blijkt dat kinderen met ADHD beter presteren als ze op een fitnessbal of hometrainer zitten. Dit levert betere resultaten op in de klas, op testen en met huiswerk.

Aan de studie deden 52 jongens mee in de leeftijd van 8 tot 12 jaar. Hiervan hadden 29 jongens ADHD en de andere 23 niet. Elk kind moest een serie taken uitvoeren in het kader van werkgeheugen. De onderzoekers merkten dat wanneer de kinderen met ADHD het meest bewogen, ze beter presteerden. De beweeglijkheid was nodig om alert te blijven. Bij de kinderen zonder ADHD bleek het tegenovergestelde: zij presteerden slechter.

Mark Rapport deed al eerder onderzoek, waaruit bleek dat de hyperactiviteit nodig is voor de uitvoerende breinfuncties en het werkgeheugen. Dat de hyperactiviteit een doel heeft, is nu duidelijker.

Bron: Journal of Abnormal Child Psychology

Share Button

Blijf op de hoogte van het laatste gezondheidsnieuws

Voer je e-mailadres in, en ontvang bericht in je mailbox als er een nieuw artikel is!

Volg Goed Gezond op sociale media

Meer gezondheid, natuurlijk gezond en voeding

Kijk op Facebook pagina voor meer tips en nieuws (vergeet niet op 'vind ik leuk' te klikken :-)

We gebruiken cookies om content en advertenties te personaliseren, om functies voor social media te bieden en om ons websiteverkeer te analyseren. Via de cookies wordt informatie over uw gebruik van onze site gedeeld met partners voor social media, adverteren en analyse. Deze partners kunnen deze gegevens combineren met andere informatie die u aan ze heeft verstrekt of die ze hebben verzameld op basis van uw gebruik van hun services.