Brein Darmflora Nieuws

Zijn probiotica de nieuwe Prozac? Een update

Share Button

Ook onderzoekers van de Universiteit Leiden en de Universiteit van Amsterdam melden dat probiotica de stemming verbeteren. In Brain, Behaviour and Immunity vertellen ze hierover. Eén van de bevindingen is dat probiotica stemming verbeteren.  Om welke probiotica gaat het?

Zo schrijven de onderzoekers, dat probiotica mensen weerbaarder maken tegen het ontstaan van negatieve gedachten die uiteindelijk tot depressie leiden.

Droevige stemming
De veertig deelnemers moesten zich inleven in een droevige stemming. Vervolgens vulden ze een vragenlijst in waaruit bleek in welke mate ze agressieve gedachten ontwikkelden, hopeloos en suïcidaal waren. En ook wanneer ze meer zichzelf voelden, perfectionistisch of risicomijdend gedrag wilden gaan vertonen en nadachten in hoeverre hun leven anders zou kunnen zijn.

Wie veel van dit soort gedachten ontwikkelt, staat negatiever in het leven en glijdt eerder in een depressie. Na de enquête kregen de deelnemers een poeder mee. Bij de ene helft bestond dit uit verschillende soorten probioticabacteriën en de andere helft kreeg een placebo.

Na de vier weken vulden alle deelnemers opnieuw de vragenlijst in. De placebogroep scoorde nauwelijks lager, bij de probioticumgroep was de gemiddelde score circa 25 procent lager. Vooral de neiging tot agressieve gedachten nam sterk af. Ook droomden ze minder van een ander leven.

Mechanisme
De onderzoekers onderzochten niet het mechanisme achter deze verandering. Ze opperden wel aantal verklaringen. In de darmen wordt de signaalstof serotonine gemaakt, die een prettig gevoel kan opwekken. De probioticabacteriën kunnen hieraan bijdragen.

Ook kunnen de probiotica de darmwand versterken, waardoor die minder doorlaatbaar is. Een doorlaatbare darmwand kan leiden tot ontstekingen elders in het lichaam, onder meer in de hersenen, met depressieve symptomen tot gevolg.

Een laatste verklaring luidt dat enkele deelnemers kampten met milde darmklachten en niet lekker in hun vel zaten. Die klachten verminderden door de probiotica.

Problemen verlichten
Eerder al spraken verschillende onderzoekers positief over de werking van probiotica.  Darmbacteriën veranderen volgens hen de manier waarop ons brein werkt. En bieden nieuwe mogelijkheden om problemen zoals stress, rusteloosheid, angst en depressie te verlichten.

Dat is ook de mening van professor neurowetenschappen John Cryan en professor psychiatrie Ted Dinan, verbonden aan University College Cork, in Proceedings of the National Academy of Sciences.

Dinan: “Suppletie met probiotica, de bacteriën die van nature in onze darm leven, kan wel eens een nieuwe alternatieve behandeling zijn voor depressie en andere psychiatrische ziekten. Bij mensen met uiteenlopende gezondheidsklachten vindt men minder diversiteit in de darmflora.”

Tweede hersenen
Onderzoekers noemen bacteriën die een gunstig effect hebben op het gedrag en de hersenfunctie psychobiotica. Ze maken in de darmen neuro-actieve stoffen aan, zoals GABA en serotonine, twee neurotransmitters die een belangrijke rol spelen bij de zenuwprikkeling, de overdracht van boodschappen tussen zenuwcellen en onze gemoedstoestand. De link tussen de darmen en de hersenen is in de wetenschap goed gekend. De darmen worden daar de ‘tweede hersenen’ genoemd. Zie ook het vorige artikel m.b.t. dit onderwerp: Zijn probiotica de nieuwe Prozac?

Terug naar het Nederlandse onderzoek. De kanttekening daar is dat de deelnemers niet daadwerkelijk in een droevige stemming werden gebracht. Of probiotica die droefheid ook kon kunnen voorkomen, of de neiging tot negatief denken verminderen, is dus niet bekend.

Wie veel groenten en fruit eet, stimuleert daarmee de gunstige bacteriën die al van nature in de darmen voorkomen. Of de studenten die aan de studie deelnamen zo gezond aten, is niet onderzocht.

De onderzochte probiotica bevatten:

  • Bifidobacterium bifidum W23
  • Bifidobacterium lactis W52
  • Lactobacillus acidophilus W37
  • Lactobacillus brevis W63
  • Lactobacillus casei W56
  • Lactobacillus salivarius W24
  • Lactococcus lactis

Lees meer over het Nederlandse onderzoek Brain, Behavior and Immunity

www.nodea.nl

Share Button

Blijf op de hoogte van het laatste gezondheidsnieuws

Voer je e-mailadres in, en ontvang bericht in je mailbox als er een nieuw artikel is!

Volg Goed Gezond op sociale media

Meer gezondheid, natuurlijk gezond en voeding

Kijk op Facebook pagina voor meer tips en nieuws (vergeet niet op 'vind ik leuk' te klikken :-)

We gebruiken cookies om content en advertenties te personaliseren, om functies voor social media te bieden en om ons websiteverkeer te analyseren. Via de cookies wordt informatie over uw gebruik van onze site gedeeld met partners voor social media, adverteren en analyse. Deze partners kunnen deze gegevens combineren met andere informatie die u aan ze heeft verstrekt of die ze hebben verzameld op basis van uw gebruik van hun services.