Voortekenen van coeliakie vaak al jaren voor diagnose aanwezig

Immuun signalen van coeliakie zijn vaak al lang voor de diagnose aanwezig-   Er is dus de mogelijkheid om de ziekte eerder te identificeren en behandelen. Gebleken is, dat bij 60% van de coeliakiepatiënten minstens één specifiek antilichaam voor coeliakie aanwezig was, voordat er sprake van een diagnose was.

Antilichaam al jaren aanwezig

De tijd die loopt vanaf de signalering van het antilichaam tot aan het stellen van de diagnose, betrof soms negen jaar. Bij een patiënt duurde het zelfs 20 jaar voordat de diagnose gesteld werd. Dit blijkt uit een gepubliceerde studie in Gastroenterology & Endoscopy.

“Bij coeliakie duurt het een lange tijd voordat het gediagnosticeerd wordt. Wanneer je mensen gaat screenen, zijn er veel kansen. Dit is de kans op vroege opsporing”, aldus professor Joseph A. Murray, verbonden aan de Mayo Clinic, Division of Gastroenterology and Hepatology.

Condities die gekoppeld zijn aan coeliakie: 
Bloedarmoede
Diarree
Lymfatische colitis
Collagene collitis
Pijnlijke gasvorming na de maaltijd
Vroegtijdige osteoporose
Type 1 diabetes

Dr. Murray’s team analyseerde het bloed van 250 militairen met coeliakie. De gegevensverzameling van het Department of Defense Serum Repository, maakte deel uit van een routine om te testen op HIV en andere ziekten. Van ieder persoon werd 4 monsters genomen: vier jaar voor de diagnose, twee jaar voor de diagnose, bij de diagnose en bij in dienst treding van de militairen. Van 100 stuks testte het Mayoteam de monsters op de aan coeliakie gerelateerde antilichamen: deamidated gliadine peptide [DGP]-IgG, DGP-IgA en transglutaminase-IgA.

De meerderheid van de militairen met coeliakie hadden voortekenen lang voor de diagnose een feit was. De monsters van 62 van de 100 mannen werden positief bevonden m.b.t. minstens één antilichaam. Bij deze mannen stegen de titers (de titer van een bepaalde stof in het bloed is de verdunning waarbij deze nog aantoonbaar is) met gemiddeld 32% gedurende de onderzoeksperiode.

“We mogen ons dan misschien goed voelen over het stellen van de diagnose, maar de patiënt kan de ziekte wel al 10 jaar gehad hebben. Deze data zeggen ons dat coeliakie al lange tijd aanwezig is, voordat het gediagnosticeerd wordt”,  aldus Murray.

Eerder denken aan de mogelijkheid van coeliakie

De bevindingen kunnen gastroendologen en andere artsen aanmoedigen om al eerder aan de mogelijkheid van coeliakie te denken, wanneer er sprake is van de tekenen en symptomen, volgens Murray. Wel benadrukt hij dat de ziekte vaak onopgemerkt blijft, zelfs wanneer mensen bekende symptomen hebben zoals diarree, bloedarmoede en pijnlijke gasvorming na het eten.

“Als we de mensen niet vragen naar de familiegeschiedenis van coeliakie, komen ze hier zelf wellicht niet mee. Patiënten hebben de informatie, maar niemand vraagt het ze. Het maakt geen deel uit van de routine vragenstelling.”

Bron: Gastroenterology & Endoscopy