Nieuws

Zwakkere connecties tussen specifieke hersengedeelten bij MS patiënten

Share Button

Bij mensen met Multiple Sclerose is mogelijk sprake van zwakkere connecties tussen de dorsolaterale prefrontale cortex en de posterior hersengedeelten. Dit leidt tot een verslechterde communicatie tussen gedeelten die verantwoordelijk zijn voor doelgericht denken en handelen, motoriek en objectherkenning.

Verward patroon

Dit is de conclusie van onderzoekers van het Center for BrainHealth van de University of Texas en the University of Texas Southwestern Medical Center. Gedacht wordt dat de verzwakte connecties het resultaat zijn van de afgenomen witte massa rond de neuronen.

Onderzoeker dr. Bart Rypma legt uit: “De witte massa is essentieel voor een efficiënte netwerk communicatie in het brein en degradatie van deze massa is kenmerkend bij MS. “

De bevindingen onthullen een verward patroon van disconnectiviteit binnen de uitvoerende gedeelten van de hersenen. Deze zwakkere verbindingen voorspellen de cognitieve vertraging bij MS patiënten.

Witte massa

De accuratie van MS patiënten bij uitvoerende cognitieve taken is hetzelfde als bij gezonde patiënten, met uitzondering van de snelheid. Volgens de fMRI data van het onderzoek liggen de zwakkere verbindingen met de dorsolaterale prefrontale cortex hieraan ten grondslag. Het onderzoek bevestigt  de noodzaak voor behandelingen die zich richten op structuren en proliferatie van de witte massa.

Bron: University of Texas

Share Button

Blijf op de hoogte van het laatste gezondheidsnieuws

Voer je e-mailadres in, en ontvang bericht in je mailbox als er een nieuw artikel is!

Volg Goed Gezond op sociale media

Meer gezondheid, natuurlijk gezond en voeding

Kijk op Facebook pagina voor meer tips en nieuws (vergeet niet op 'vind ik leuk' te klikken :-)

We gebruiken cookies om content en advertenties te personaliseren, om functies voor social media te bieden en om ons websiteverkeer te analyseren. Via de cookies wordt informatie over uw gebruik van onze site gedeeld met partners voor social media, adverteren en analyse. Deze partners kunnen deze gegevens combineren met andere informatie die u aan ze heeft verstrekt of die ze hebben verzameld op basis van uw gebruik van hun services.