Soja olie veroorzaakt meer obesitas, vette lever en diabetes dan beruchte fructose

Soja olie veroorzaakt meer gewichtstoename en diabetes dan fructose, volgens recent onderzoek. De nadelige effecten van sojaolie op de stofwisseling bleken een stuk groter te zijn. Sojaolie werkt diabetes, de insulineweerstand, obesitas, gewichtstoename, een vette lever een stuk sterker in de hand dan de beruchte fructose. Ook verandert sojaolie een belangrijke genexpressie.

De onderzoekers van de University of California voerden voor hun studie muizen met drie diëten: een dieet met kokosolie, sojaolie of fructose.

Kokosolie bestaat voornamelijk uit verzadigd vet, soja olie bestaat voornamelijk uit enkelvoudige onverzadigde vetzuren en fructose staat erom bekend dat het voor de nodige calorieën zorgt (en meer).

Door sojaolie o.a. grotere vetreserves, insulineweerstand, vette lever

Vergeleken met de muizen die kokosolie nuttigden, hadden de sojaolie-muizen een grotere gewichtstoename, grotere vetreserves, diabetes, insulineweerstand en een vette lever met tekenen van leverschade. De fructose -berucht om het veroorzaken van stofwisselings- en cognitieve stoornissen- veroorzaakte minder nadelige metabole effecten dan de sojaolie. Wel zorgde fructose voor meer negatieve effecten in de nieren en een verzakte endeldarm. Een verzakte endeldarm is een kenmerk van het prikkelbare darmsyndroom.

De muizen die sojaolie-rijk aten wonnen 25% meer aan gewicht dan de muizen op fructose. Bij de muizen wonnen 12% meer lichaamsgewicht, dan de muizen op een kokosolie dieet.

‘Sojaolie erger dan fructose: verrassend’

Volgens de onderzoekers was dit een grote verrassing: “Dat sojaolie meer obesitas en diabetes veroorzaakt dan fructose is verbazingwekkend. Vooral gezien de beruchte effecten van de fructose- en suikerconsumptie op overgewicht en de obesitas epidemie. ”

Bij het project waren wetenschapper P. Deol en professor cel biologie en neurowetenschappen F.M. Frances betrokken.

Het rapport “Soybean oil is more obesogenic and diabetogenic than coconut oil and fructose in mouse: potential role for the liver,” is 22 juli gepubliceerd in het medisch blad PLOS ONE.

‘Gezond’ soms erger dan wat vervangen moest worden

Alleen al in Amerika is het gebruik van sojaolie enorm toegenomen vanaf de jaren ’60, vanwege de opkomende slechte reputatie van verzadigde vetten. Deze slechte reputatie mist overigens overtuigend en waterdichte bewijslast (meer hierover). Als een resultaat hiervan werden mensen aangemoedigd de inname van verzadigde vetten te beperken en meer over te gaan op onverzadigde vetzuren uit olieën, zoals soja olie. Een aantal van deze plantaardige oliën zijn allesbehalve goed voor de gezondheid,  zoals bijvoorbeeld de koolzaadolie  , maïsolie en zonnebloemolie (teveel van de ontstekingsbevorderende omega-6 vetzuren). In Amerika gebruikt 60% van de bevolking sojaolie Ook fructosegebruik is sinds 1977 enorm gestegen. En nu blijken ze samen garant te staan voor de obesitas epidemie.

Alleen olijfolie, kokosolie, lijnzaadolie en hennepzaadolie komen steeds positief in het nieuws.

Het rapport is een van de eerste die de breedschalige vergelijking maakt tussen verzadigd vet, onverzadigd vet en fructose en de effecten op niet alleen obesitas, maar ook op diabetes, insulineweerstand en het vette lever syndroom plus hoge bloeddruk en hartaandoeningen. Alle aandoeningen vallen onder het metabool syndroom.

Sojaolie verandert genexpressie

Het meest onthutsende resultaat is, dat sojaolie een specifieke genexpressie -namelijk die verantwoordelijk is voor de omzetting van vreemde stoffen- aanzienlijk nadelig beïnvloedt. Met andere woorden: voeding die verrijkt is met sojaolie kan de response op chemicaliën en milieugiffen negatief beïnvloeden als mensen dezelfde response hebben als muizen.

De UC onderzoekers deden ook een onderzoek met maïsolie. Maïsolie veroorzaakte ook meer obesitas dan bijvoorbeeld kokosolie, maar niet in de heftige mate als sojaolie.

Het rapport bevestigt eerdere publicaties van onderzoekers van het Sladek’s lab en het UC Davis West Coast Metabolomics Center, die reguliere sojaolie met nieuwe genetische sojaolie vergeleken.

Bron: “Soybean oil is more obesogenic and diabetogenic than coconut oil and fructose in mouse: potential role for the liver,”/PLOS One