Studie: transvetten – en niet de verzadigde- verhogen kans op coronaire ziekten

goedgezond

Er is geen verband tussen verzadigde vetten en een verhoogd risico op vroegtijdig overlijden, beroerte, hartaandoening en diabetes, meldt een studie in The BMJ. Het zijn de transvetten –niet de verzadigde vetten- die de kans op deze aandoeningen verhogen.Transvetten -niet de verzadigde- zijn de boosdoener

Volgens de studie zijn het de transvetten –en niet de verzadigde vetten- die de kans op vroegtijdig overlijden en coronaire en cardiovasculaire ziekten verhogen. Deze studie bevestigt eerdere bevindingen dat industrieel geproduceerde transvetten de kans op coronaire ziekten verhogen.

Wat zijn coronaire hartziekten

Coronaire hartziekten, ook wel ischemische hartziekten genoemd, zijn ziekten van het hart die het gevolg zijn van slagaderverkalking (atherosclerose). Door de vernauwing of blokkade van het bloedvat die daarvan het gevolg is ontstaat zuurstoftekort (ischemie) in de hartspier. Coronaire hartziekten worden onderverdeeld in de acute (hartinfarct of myocardinfarct) en chronische (angina pectoris) vormen. Andere uitingen van ischemische hartziekten kunnen zijn: verminderde hartfunctie (hartfalen) en ritmestoornissen.

Verzadigde vetten

Verzadigde vetten komen voornamelijk van dierlijke producten zoals boter, melk, vlees, zalm, eierdooiers en van sommige plantaardige producten zoals chocola, palmolie en kokosolie. Transvetten worden industrieel geproduceerd van plantaardige oliën (middels hydrogenatie) en zitten in margarine, snacks en voorverpakte gebakken producten.

Controversie

Er is veel controversie omtrent het onderwerp; verzadigde vetten hebben over het algemeen een slechte naam. Ook worden verzadigde vetten en transvetten dikwijls met elkaar verward. Om deze controversie op te helderen, analyseerden Canadese onderzoekers de resultaten van observationele studies om het verband te vinden tussen verzadigde vetten en/of transvetten en de gezondheid.

De consumptie van industriële vetten deed de kans op overlijden in het algemeen met 34% toenemen. Bij overlijden door coronaire hartziekten was de toename 28%.

Alleen de link tussen transvetten en diabetes 2 was inconsistent.

www.bmj.com

Share