Hoe koffie ook van jou houdt

Koffie moet –volgens een uitspraak uit het Napoleon-tijdperk- heet als de hel zijn, zwart als de duivel, puur als een engel en zoet als liefde. Bach schreef een koffiecantate, schrijvers vertrouwen erop. Koffie is overal, we houden van koffie, door de hele geschiedenis heen en over de hele wereld. De uitkomsten van koffieonderzoeken zijn vaak tegenstrijdig, toch lijkt het er steeds meer op dat koffie ook van ons houdt.

En omdat we van koffie houden, belichten we nu vooral even de voordelen ervan.

Aan koffie gerelateerde genen

Onderzoekers van Harvard hebben koffie jarenlang onder de microscoop gelegd. Vorig jaar kondigde ze hun ontdekking aan, dat ze 6 menselijk genen ontdekt hadden die aan koffie gerelateerd zijn en later bevestigden ze het bestaan van twee anderen.

Uit de langlopende studie blijkt dat (Nurses’ Health Study) blijkt dat koffie tegen diabetes 2 en cardiovasculaire aandoeningen beschermt. Verder zijn er bevindingen dat koffie tegen Parkinson’s beschermt.

Fervent koffiedrinker

Het werk van Harvard is slechts een klein deeltje in het opkomende beeld van koffie als potentieel krachtig drankje tegen een reeks van aandoeningen, van kanker tot gaatjes. Sanjiv Chopra –professor medicijnen op Harvard- is zelfs zo lyrisch en onder de indruk van het goudgele, of liever gezegd oliezwarte, goedje dat hij inmiddels een fervent koffie evangelist is en een heel hoofdstuk aan koffie wijdde in zijn boek ‘Live Better, Live Longer.’

Koffie beschermt lever

Die liefde van Chopra voor koffie ontstond toen hij zich bewust werd van de krachtige beschermende eigenschappen van het goedje ten aanzien van de lever: koffieconsumptie zou het aantal leverenzymen verminderen en de lever beschermen tegen kanker en cirrose. Hij vroeg zijn studenten en collega’s om patiënten te ondervragen over hun koffiegewoonten en ontdekte dat geen van de leverpatiënten ooit koffie dronk. De professor drinkt zelf meerdere koppen per dag en moedigt anderen aan om hetzelfde te doen. Waar Chopra niet terughoudend is in zijn koffieadvies, zijn andere onderzoekers meestal ingetogener.

Alberto Ascherio, professor epidemiologie en voeding/Harvard, bestudeert de anti-Parkinson’s effecten van koffie sinds deze effecten voor het eerst genoemd werden in 2001. Toen bleek dat 4 tot 5 koppen koffie per dag de kans op de ziekte bijna halveert, in vergelijking met geen koffieconsumptie of een beetje consumptie. Dan is er nog Frank Hu, medicijnprofessor/Harvard, die zich met diabetes bezighoudt. Hij houdt zich bezig met de vraag in hoeverre koffie de sterfte bepaalt. Hij drinkt zelf 2 tot 3 koppen per dag.

Stofwisseling

Toen een Harvard team vorig jaar de 6 menselijke –aan koffie gerelateerde- genen ontdekten identificeerden ze ook dat er 2 in verband stonden met de stofwisseling, 2 met de psychoactieve effecten van koffie en 2 waarvan het exacte doel nog niet helemaal duidelijk is, maar die wel in verband staan met de stofwisseling van glucose en lipide.

Chlorogeen zuur

De onderzoekers verklaren dat koffieconsumptie hoogst erfelijk is en dat de gevonden genen ongeveer 7% van de erfelijkheid verklaren. Dit is vrij hoog, vooral als je beseft hoe sterk een invloed cultuur een rol speelt in koffieconsumptie. Hoewel de link tussen koffie en een betere gezondheid toch de overhand begint te nemen, is het nog niet duidelijk waarom die voordelen er dan zijn. Cafeïne verklaart niet de effecten. Sommige effecten zijn ook gezien met decafeïne. Dus verleggen onderzoekers tegenwoordig de focus naar andere actieve bestanddelen in koffie, zoals chlorogeen zuur.

Koffie is dus een terugkerend thema in de Harvard onderzoeken en we zetten de uitkomsten van de afgelopen jaren eens op een rij

  • Er is geen link tussen koffie en een hogere bloeddruk
  • Regelmatig koffie drinken verlaagt het risico op prostaatkanker met dodelijke afloop
  • Drie koppen op een dag vermindert de kans op basaalcelcarcinoom met 20%
  • Vier of meer koppen per dag verminderde depressies bij vrouwen
  • Koffieconsumptie verminderde de kans op zelfmoord
  • Op basis van 36 studies onder meer dan een miljoen mensen was de conclusie: zelfs zwaar koffiegebruik vergroot niet de kans op cardiovasculaire aandoeningen. Drie tot vijf koppen op een dag beschermt hiertegen
  • Toegenomen koffieconsumptie (een kop meer per dag) vermindert de kans op diabetes2 met 11%. Minder koffiegebruik (een kop minder per dag) vermeerdert de kans op diabetes 2

Toch is het niet helemaal rozengeur en manenschijn; er is ook aangetoond dat het drinken van 4 of meer koppen koffie op een dag tot een verminderde insulinegevoeligheid leidt en tot bloedsuikerschommelingen. Je kunt je er naar en/of beroerd van gaan voelen en als je je afvraagt waarom het je niet lukt om af te vallen, dan zou het weleens aan je koffieconsumptie kunnen liggen. Bij overconsumptie leidt het chlorogeen zuur in koffie tot insulineweerstand en voorkomt de antioxidant het verlies van vetmassa (en leidt tot insulineweerstand). Bij een bescheiden koffiegebruik gebeurt dit niet. (1)  (2)  (3)

Harvard Gazette

  1. www.care.diabetesjournals.org/content/27/12/2990.full
  2. www.diabetes.co.uk/forum/threads/why-does-black-coffee-raise-my-sugars.34623/
  3. www.news.uwa.edu.au/201305305718/research/right-amount-coffee