Nieuws

‘Voorkeur voor zwarte koffie, verraadt dat je psychopaat bent’

Verraadt je liefde voor zwarte koffie dat je een psychopaat bent? Volgens een nieuwe studie in ‘Appetite’ is je hart zo bitter als je smaakpapillen. De auteurs zeggen een verband gevonden te hebben tussen een voorkeur voor bittere smaken –waaronder zwarte koffie- en kwaadaardig gedrag.
Zoetheid zegt ons dat iets calorierijk is en dus een ‘goede’bron van energie. Bitterheid waarschuwt voor gif, althans volgens de evolutietheorie. In deze studie –die er van uitgaat dat persoonlijkheid de smaak bepaalt- komen liefhebbers van bittere smaken –waaronder drinkers van zwarte koffie- er als onheilspellend uit.

Maar zegt de smaakvoorkeur inderdaad iets over de emotionele en sociale aanleg? De studieauteurs denken van wel.

Aan de studie deden honderden vrijwilligers een persoonlijkheidstest om in te schatten in welke mate ze vijandig gedrag hanteerden. Er werd gekeken hoe ze scoorden op narcisme, psychopathie, sadisme en machiavelianisme (manipulatie en uitbuiting van anderen). In de test moesten de deelnemers een waardering geven voor stellingen zoals:

  • Als ik iemand uitlach, en diegene heeft het door, dan vind ik dat amusant
  • Ik vind het fijn om mensen pijn te doen
  • Bij autoracen geniet ik het meest van de ongelukken

Ook gaven de deelnemers hun waardering weer voor de smaken zoet, zuur, zout en bitter.
En wat bleek? Degenen die de voorkeur gaven aan bittere smaken, scoorden hoog op de punten sadisme en psychopathie. Ook gaven ze aan weinig flexibele omgangsvormen te hebben (die ‘zoete’ mensen wel bleken te hebben).

Een studie uit 2011 linkte de voorkeur voor zoetheid aan prosociaal gedrag.

Moeten we voortaan uitkijken als we een drinker van zwarte koffie spotten?

De auteurs denken van wel: “Het resultaat suggereert dat mensen die van bitter houden, eerder een donkere persoonlijkheid hebben.”

Appetite

Blijf op de hoogte van het laatste gezondheidsnieuws

Voer je e-mailadres in, en ontvang bericht in je mailbox als er een nieuw artikel is!

Alle categorieën

Kijk op Facebook pagina voor meer tips en nieuws (vergeet niet op 'vind ik leuk' te klikken :-)