Te hoge oestrogeen spiegel: 15 Manieren om dit aan te pakken

Oestrogeen stimuleert o.a. de vrouwelijke karakteristieken in het lichaam. Dit hormoon is nodig zodat het lichaam functioneert zoals het hoort. Maar soms hebben we er teveel van en dit kan negatieve effecten hebben op onder meer stemming, gewicht, de haardos en energieniveau. Hoe komen we aan een te hoge oestrogeenspiegel (oestrogeen dominantie), wat zijn de klachten en met welke strategie pakken we dit aan?

Als oestrogeen domineert

Natuurlijk is oestrogeen nodig; het geeft vrouwen de karakteristieke vrouwelijke vormen, reguleert de menstruatiecyclus en het reproductieve systeem. Ook zorgt dit hormoon voor gezonde botten. Maar we hebben er weleens teveel van, zeker vandaag de dag.

Wat houdt het in om een hoge oestrogeenspiegel te hebben?

Te veel oestrogeen, het wordt ook wel een te hoge oestrogeenspiegel of oestrogeen dominantie genoemd. Wanneer onze oestrogeenspiegel hoger is dan zou moeten, kunnen we last hebben van een aantal bijwerkingen:

  •  Verminderde zin in seks
  •  Hoofdpijn en migraine
  •  Stemmingswisselingen, depressie, angst
  •  Opgeblazenheid, vocht vasthouden en gewichtstoename
  •  Verlies van haar
  •  Onregelmatige menstruatie
  •  Slaapproblemen
  •  Vermoeidheid
  •  Geheugenproblemen
  •  Gezwollen en gevoelige borsten
  •  Verergering van PMS symptomen

Ook vergroot een verhoogde oestrogeenspiegel de kans op bepaalde ziekten zoals:

     • Fibroiden
     •  Cysten op de eierstokken
     •  Fibrocystische mastopathie
     •  Endometriose
     • Bepaalde vormen van kanker, zoals borst- en baarmoederkanker

Wat zijn de oorzaken van oestrogeen dominantie?

Er zijn diverse redenen voor een teveel aan oestrogeen

     • Hormonale disbalans, bijv. wanneer de progesteronspiegel naar beneden gaat
     •  Bepaalde medicatie (oestrogeenvervangingstherapie en de pil)
     •  Lage testosteron- of progesteronspiegel
     •  Vezelarme voeding (oestrogeen wordt in de darmen uitgescheiden- door constipatie kan het opnieuw geabsorbeerd worden in het lichaam)
     •  Verminderde leverfunctie
     •  Misbruik van alcohol of drugs
     •  Teveel blootstelling aan xenoestrogenen; mensgemaakte chemicaliën in de omgeving die oestrogeen nabootsen en zo de hormoonbalans verstoren.

Wat zijn xenoestrogenen?

 

Mannen worden steeds vrouwelijker, door hormoonverstorende stoffen en een overschot aan oestrogeen

Xenoestrogenen komen in vele vormen. We kunnen ze in de voeding tegenkomen, in de persoonlijke verzorgingsproducten en zelfs in medische middelen, speelgoed en kookgerei. Het probleem is dat er al decennia lang honderden chemicaliën in zowat elk type industrie gebruikt worden, terwijl er geen zekerheid over de veiligheid ervan was. Recente studies geven ons aanknopingspunten, maar onderzoek loopt nog altijd achter. In de tussentijd maken we deel uit van een gigantisch experiment waar niemand de uitkomst van weet.

15 Manieren om te ontgiften van overtollig oestrogeen

 1. Kies veilige huidverzorging.
  Veel ingrediënten in de huidverzorging –waaronder parabenen, sommige chemische zonnebrandcremes (er zijn alternatieven), ftalaten, petroleumderivaten- zijn xenoestrogenen. Kijk naar merken die hier bewust mee omgaan, of beter gezegd: hier bewust niet mee omgaan. Lees ook de labels van zogenaamde ‘natuurlijke’ verzorgingsproducten. Een zeer voedend serum of voedende regenererende crème is zó zelf gemaakt. Je beschermt je huid van chemicaliën en als extra bonus heeft je huid er echt wat aan. Als basis kun je aloë vera gel gebruiken (100% puur natuur) en deze mengen met een huidolie die rijk aan vitaminen is: en voila, je houd je huid op natuurlijke wijze jong, gevoed en veerkrachtig.
 2. Kies voor biologisch vlees en zuivel
  Conventioneel vee krijgt oestrogene troep om ze vet te maken en om de melkproductie te stimuleren. Ga voor biologisch van grasgevoerde gezonde dieren. Wat organisch geproduceerd is, bevat daadwerkelijk een stuk minder pesticiden en pesticiden zijn hormoonverstoorders. Was altijd je fruit en groenten, zelfs biologische producten bevatten nog pesticideresidues.
 3.  Eet voldoende vezels
  Het lichaam raakt overtollig oestrogeen kwijt door verteringsprocessen, maar heeft vezels nodig om de boel aan de gang te houden. Eet meer groene bladgroenten, noten, zaden, fruit en bonen.
 4. Vermijd zo goed mogelijk plastic
  Plastic flesjes, voedingsverpakkingen, tasjes en meer, ze bevatten chemicaliën zoals bisfenol-A (BPA) en bisfenol-S (BPS) die de lichaamseigen oestrogenen nabootsen. Bewaar voeding in glas of keramiek, ook wanneer je het in de magnetron doet. Het belangrijkste is om hoge temperaturen met plastic te voorkomen, want hierdoor kunnen chemicaliën in je voeding en drankjes lekken.
 5. Vermijd ook voeding in blik
 6. Veel van dit blik heeft plastic naden die met BPA gemaakt zijn. Een studie van de National Work Group for Safe Markets melded dat meer dan 90% van de geteste blikken duidelijke sporen van BPA had. Kies kartonnen verpakking, of het liefst helemaal geen verpakking.
 7. Beperk de consumptie van bewerkte voeding
  Nu heeft bewerkte voeding om tal van redenen nogal wat nadelen voor de gezondheid, maar er is er nog een: de meeste xenoestrogenen komen van bewerkte voeding. Dit type voeding bevat enorm veel verfstoffen en houdbaarheidsmiddelen.
 8. Kook keramisch of met gietijzeren kookspullen.
  Die anti-aanbaklaag in de pan is een goede bron van xenoestrogenen. Als de pan oververhit raakt, lekken de hormoonverstorende stoffen je voeding in.
 9. Probeer eventueel supplementen die oestrogeenverlagend werken
  Dit zijn supplementen met melkdistel (reinigt ook de lever), choline of taurine.
 10. Kies gezondere wasproducten
  Wasverzachters en wasmiddelen bevatten meestal petrochemicaliën die als xenoestrogenen handelen. Kijk naar producten met minder ingrediënten, of ga helemaal natuurlijk door je eigen wasmiddel te maken met soda, bakingsoda, borax en een milde zeep.
 11. Koop meubels voorzichtig
  Veel hedendaagse meubels zin overladen met vlamvertragers; dit zijn xenoestrogenen. Kijk naar meubels die vlamvertrager-vrij zijn. De vintagezaken hebben nog meubelen van voor het vlamvertrager-tijdperk. Geef ook de voorkeur aan kussens met latexschuim.
 12. Vermijdt soja
  Hoewel soja geen chemisch oestrogeen is, maar een oestrogeen op plantaardige basis, kan het je hormonale balans verstoren.
 13. Beweeg
  Het is aangetoond dat beweging de oestrogeenspiegel verlaagt. Een studie uit 2011 liet bijvoorbeeld zien dat de oestrogeenspiegel bij vrouwen die aan het begin van de overgang waren met 19% daalde, door 300 minuten aerobische activiteit per week. Een studie uit 2013 tonnde dat aerobische activiteit helpt om oestrogenen af te breken. Denk niet te ingewikkeld over de aerobische activiteit: een goede wandeling of activiteit in het huishouden zijn al aerobisch.
 14. Slaap voldoende
  Als je niet genoeg slaap krijg, raakt de melatonineproductie verstoord. En melatonine heeft nu juist een beschermend effect tegen overtollige oestrogenen. Een studie (1999) toonde dat melatonine de groei van kankercellen blokkeert die door oestrogenen opgewekt waren. Nu kan een goede nachtrust juist het probleem zijn wanneer er sprake is van oestrogeen dominantie. Probeer de viceuze cirkel te breken met deze tips.
 15. Gebruik een waterfilter
  Normaal drinkwater bevat vaak chlorine en andere industriële chemicaliën die zich als xenoestrogenen gedragen.

Ken je andere manieren om overtollig oestrogeen kwijt te raken? Laat het ons weten en deel het met de andere lezers!

 •  Exercise lowers estrogen and progesterone levels in premenopausal women at high risk of breast cancer, J Appl Physiol, December 2011; 111(6):1687-93
 •  Exercise May Lower Risk by Changing Estrogen Metabolism,” Breastcancer.org, May 23, 2013
 •  Melatonin blocks the activation of estrogen receptor for DNA binding, FASEB J, May 1999; 13(8):857-68

Vond je dit artikel informatief?

Deel de informatie, deel via onderstaande button(s) !