Verandering van voeding verandert darmflora binnen 24 uur

Veranderingen in voeding veranderen heel snel de compositie van onze darmbacteriën: in minder dan een dag, zeggen onderzoekers. Dit leidt vervolgens tot snelle veranderingen in de functies van ons microbioom. In deze studie –gepubliceerd in Nature- werd onderzocht hoe korte termijn veranderingen in de voeding de compositie van de darmbacteriën verandert.

Snelle veranderingen in microbiële ecologie

Geconcludeerd werd dat veranderde voedingspatronen tot snelle veranderingen leiden in de microbiële ecologie. Volgens het team (Harvard University) was het wel duidelijk dat de lange termijn inname van voeding de structuur en activiteit van de triljoenen micro-organismen in de darmen beïnvloedt, maar bestond er nog onduidelijkheid over hoe snel en reproductief het microbioom reageert op korte termijn veranderingen in inname van macronutriënten.

De onderzoekers stellen: “Hier laten we zien dat korte termijn consumptie van voeding -die vooral bestaat uit dierlijke en plantaardige producten- de microbiële structuren verandert en de inter-individuele verschillen in microbiële genexpressie overweldigt.”

Dierlijke, koolhydraatarme voeding

Ze onthullen verder nog in Nature dat de consumptie van dierlijke, koolhydraatarme voeding waarbij vlees en zuivel betrokken zijn, de aanwezigheid van galtolerante micro-organismen doet toenemen (dit zijn Alistipes, Bilophila andBacteroides)en voor een afname zorgt van Firmicutes. Firmicutes zet de plantaardige polysacchariden om (Roseburia, Eubacterium rectale and Ruminococcus bromii).De Firmicutes bacterie houdt ervan om calorieën te vergaren en is verantwoordelijk voor overgewicht.

Hoe de bacterie te werk gaat, lees je hier.


 

Het team wist al eerder dat het microbioom binnen een dag kan veranderen in diermodellen, maar dit effect had zich volgens hen nog niet voorgedaan bij mensen. Ze zijn aldus opgetogen: Het is opwindend om te zien hoe dit werkt bij mensen. We krijgen in toenemende mate inzicht in de flexibiliteit en responsiviteit van het darm-microbioom.”

Prikkelbare darmsyndroom

Het snelle aanpassingsvermogen van het microbioom kan gebruikt worden om ziekten onder controle te houden, die ermee in verband staan. Zoals bijvoorbeeld het prikkelbare darmsyndroom.

“Een toename van aanwezigheid en activiteit van Bilophila wadsworthia door dierlijke voeding ondersteunt de link tussen voedingsvetten, galzuren en de overgroei van micro-organismen die een prikkelbare darm uitlokken. Tegelijkertijd tonen de resultaten dat het darm-microbioom snel reageert op andere voeding.”

De voeding

De deelnemers aan de studie kregen 5 dagen lang twee extreme dieten. Het eerste dieet was er een waar velen van dromen: het ontbijt bestond uit eieren en bacon, tijdens de lunch werden ribben en borststuk gegeten. Het diner bestond uit salami, prosciutto en een assortiment van kazen. De snacks bestonden uit plakjes varkensvlees.

Hierna begon het tweede dieet: vezelrijk en voornamelijk plantaardig. Er werd granola, rijst, linzen, fruit en groenten gegeten. De compositie van de darmbacteriën werd voor, tijdens en na elk dieet geanalyseerd.

De bevindingen waren glashelder, zegt het team: “De relatieve overvloed van verschillende bacteriesoorten leken binnen een dag te veranderen, nadat de voeding in de darmen terechtkwam.”

Na ongeveer drie dagen van de diëten, was niet alleen de compositie veranderd, maar ook het gedrag van de darmbacteriën. Bepaalde genen werden door de veranderde microben geactiveerd.

Bron: Nature

Verandering binnen 24 uur was al eerder bekend

Hoe enthousiast de Harvard-onderzoekers ook zijn, nieuw is hun bevinding over de snelle verandering niet.  Vorig jaar (2014) publiceerde Bio Essays een onderzoek waaruit bleek dat bacteriesoorten afhankelijk zijn van het soort voeding dat ze nodig hebben. Sommige prefereren vet, en andere zoet. Ze concurreren met elkaar om voedsel en trachten om een niche binnen hun ecosysteem te blijven.

Dr. C. Maley (Center for Evolution and Cancer) meldde destijds aan Bio Essays dat andere voeding de microbiologie binnen de darmen binnen 24 uur verandert en dat wij dit kunnen beïnvloeden door bewust ons voedingspatroon te veranderen. Hij noemde verder dat het ecosysteem zich van minuut tot minuut ontwikkelt.

Ook noemde hij, dat de snelheid waarmee de microbiologie kan veranderen (24 uur) bemoedigend is in verband met de verbetering van gezondheid en eetgewoonten. Dit kan tot stand gebracht worden door voedingskeuzes (andere voeding en variatie), en door probiotica te nemen.

Een citaat van de onderzoeker in Bio Essay: “de darmbacteriën zijn makkelijk te manipuleren door prebiotica, probiotica, antibiotica en een ander en eetpatroon. Het is een inschikkelijke manier om problemen als obesitas te benaderen. Door de focus hierop te leggen worden deuren geopend om veelvoorkomende ziektes te voorkomen, niet alleen obesitas, maar ook diabetes en gastro-intestinale kanker.”

Meer informatie hierover

Vond je dit artikel informatief?

Geef het meer bekendheid en deel de informatie via onderstaande button(s) !