Lever Voeding

Zo verbeter je leverfunctie in 6 stappen: o.a. reinigende planten en kruiden

Een schone lever geeft een goed humeur en maakt fit en energiek. De lever werkt altijd hard: hij verwijdert afvalstoffen en gifstoffen die niet in het lichaam thuishoren. Vandaag de dag heeft de lever het steeds zwaarder te verduren gekregen. Dus hoe verbeter je de leverfunctie? Vandaag o.a.: natuurlijke middelen (planten/kruiden) die de leverfunctie verbeteren.
vettelever3

De bereiding van je voeding

Anti nutriënten

Een goede bereiding van de voeding die je eet is belangrijk om giffen, antinutriënten en carcinogenen die de lever schaden te verminderen. Anti nutriënten zijn natuurlijke toxinen die in voeding als granen, bonen, noten en zaden kunnen zitten. (1) Ze helpen de planten door ze te beschermen tegen knaagdieren en insecten, maar het menselijke lichaam kan het moeilijk hebben om ze te verteren. Zo kunnen ze het de lever moeilijk maken om nutriënten op te nemen en eiwitten om te zetten. (2) De lever staat onder extra druk als grote hoeveelheden antinutriënten consumeert van voeding zoals granen en bewerkte koolhydraten. Week je granen, noten en zaden voordat je ze eet, zodat de hoeveelheid toxinen lager wordt en de beschikbaarheid van nutriënten hoger.

Je kunt ongewild meer toxinen produceren door voeding te lang te koken, of het in plastic verpakking/bakjes te bewaren. Langzaam is de aanbevolen manier om vlees te koken. Grillen op hoge temperatuur en het gebruik van pannen met een chemische coating kunnen toxische bijproducten produceren die in je voeding terecht komen.

Kies beter voor biologisch

groente
Kwaliteit van voeding is vandaag de dag niet zo vanzelfsprekend meer, maar wel belangrijk. Gewassen die chemisch besproeid zijn, vis uit een viskwekerij, en vlees van dieren die grotendeels binnen staan en gmo-voeding gevoerd kregen bevatten hoogstwaarschijnlijk giffen, antibiotica residues en synthetische hormonen. De lever moet deze dan weer kwijt zien te krijgen. Hoe gezonder het dier, des te meer voedingsstoffen (zoals omega-3 vetzuren, antioxidanten) je binnenkrijgt.

Gebruik kruiden en/of supplementen die de lever reinigen en stimuleren

artisjok

Natuurlijke kruiden kunnen veel betekenen voor de lever. Ze helpen de lever om chemicaliën, antibiotica en hormonen om te zetten, en ondersteunen ook de stofwisseling van proteïnen en vetten. (3) Om een voorbeeld te noemen: Eiwitten komen in de vorm van aminozuren in de lever aan en je levercellen moeten uit deze aminozuren nieuwe eiwitten kunnen vormen, zodat ze gebruikt kunnen worden voor energie. Helaas wordt in dit proces een bepaalde toxine –ammoniak- geproduceerd als bijproduct. Gelukkig is je lever normaal gesproken prima in staat om de meeste ammoniak te elimineren of naar de nieren te sturen om uitgeplast te worden. Maar wanneer de lever niet snel genoeg werkt, vertraagt dit proces en kan de stof blijven circuleren in het lichaam.

Dit zijn krachtige natuurlijke middelen die je lever bij dit alles ondersteunen:

Mariadistel

Mariadistel beschermt de kwetsbare levercellen en bevordert de groei van gezonde nieuwe levercellen, ook bestrijdt het extract van deze distel oxidatieve stress. Mariadistel is familie van de artisjok. Een uitmuntende bron van silymarine; deze stof voorkomt uitputting van glutathion in de lever en voorkomt leveraandoeningen. De werking is vrij snel te merken.

Basilicum

Basilicum bevat essentiële oliën die antibacterieel zijn, zware metalen en zelfs schimmelstrengen bestrijden.

Paardebloem (-wortel en blad)

Paardenbloem heeft een diuretisch effect en helpt de lever om snel giffen te verwijderen, versterkt het immuunsysteem, verlicht verstopping en brengt de bloedsuikerspiegel in balans. Paardenbloem bevat bitterstoffen, sesquiterpeenlactonen, triterpenen, stereol, flavonoïden (quercetine, luteoline, apigenine, isorhamnetine), polysaccharides, coumarinen (cichoriine en aesculine), vitaminen C, D, E, verschillende B vitaminen, choline, carotenen, kalium, natrium, magnesium, ijzer, koper, zink, calcium. Zowel de wortel als bladeren worden gebruikt. De wortel van paardenbloem versterkt de lever, wekt gal op, werkt laxerend en ontgiftigt. Daarbij werken de bladeren urineafdrijvend en zuiverend.

Bupleurum (sikkelgoudscherm)

Bupleurum pakt verstopping aan en verder infecties, diarree en brandend maagzuur. Het verbetert ook de functie van de bijnieren, vermindert de effecten van stress en zet het immuunsysteem harder aan het werk

Artisjok

Reinigt en herstelt de lever, die vanwege de bittere stof inuline en cynarine. Artisjok is ook heilzaam voor de galblaas. Een verbeterde functie van lever en galblaas is door artisjok-extract al snel te merken.

Wilde cichorei

Wilde cichorei (cichorium intybus) komt veel voor in droge velden en bermen in Europa. De wortels bevatten net als de artisjok 58% inuline en sesquiterpene lactones. Het wordt gebruikt als levertonic en is mild bitter. Cichorei verlicht maag- en spijsverteringsproblemen.

Dit is slechts een greep uit de planten die niet alleen de lever, maar ook de nieren en de milt ondersteunen. Er zijn nog meer kruiden en planten die de lever reinigen. En ook de Chinese geneeskunde biedt nog een en ander. (4)

Verminder stress

happy

Een mens kan allerlei (soms rare) dingen krijgen van stress, en emotionele problemen houden ook verband met de lever. Onderzoek laat zien dat veranderingen in de hypothalamus-hypofyse-bijnier-as (HPA) door stress, ontstekingsreacties in uitlokt en leverschade verergert. Het kan zelfs bijdragen aan leveraandoeningen. Het is tevens geen speculatie meer, dat stress op de lever de hormonen beïnvloedt. De HPA-as veroorzaakt veranderingen in neurotransmitters en in catecholaminen. (5)

Lever en hormonen

depr3

Er zijn aanwijzingen dat een beschadigde lever de emoties blokkeren, frustratie en boosheid veroorzaken en geloof het of niet; maar deze hebben lichamelijke gevolgen. Een slechte leverfunctie staat in verband met een aantal lichamelijke en psychische symptomen, waaronder brein’mist’, pijn in de ribben, of een vol gevoel onder de ribben, duizeligheid, hoofdpijn, kramp, gewrichtspijn, pijn aan de pezen, menstruele problemen, wazig zicht en spijsverteringsklachten. Aangezien de lever nauw verbonden is aan hormonen, de menstruatiecyclus en libido, is het belangrijk om positieve energie te doen blijven stromen en om conflicten en stress te vermijden. (6)

Beweging helpt de vette lever

De lever heeft een goede bloedcirculatie nodig –net als de rest van ons lichaam- zodat zijn reinigende effect kan werken. Het lichaam is anders kwetsbaarder voor ziektes. Tijdens lichamelijke activiteit pompt het hart meer bloed. Journal of Hepatology meldde dat beweging voor een betere vethuishouding in de lever zorgt. Dit vermindert dan ook de vetopslag in de lever, ongeacht de frequentie en intensiteit van de beweging.

1. www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/10936069 – 2. www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed –
3. www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmedhealth/PMH0058348 – 4. www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/15339589
5. www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/16460474 – 6. www.pacificcollege.edu

Vind je dit artikel informatief?

Deel de informatie, via onderstaande button(s) !

Blijf op de hoogte van het laatste gezondheidsnieuws

Voer je e-mailadres in, en ontvang bericht in je mailbox als er een nieuw artikel is!

Alle categorieën

Kijk op Facebook pagina voor meer tips en nieuws (vergeet niet op 'vind ik leuk' te klikken :-)