Nitro koffie: trend of gezonder dan gewone koffie?

Nitro koffie –of te wel koffie met toegevoegde zuurstof- is zachtbitter met romige schuimlaag. Net als bier, maar alcoholvrij. Maar is nitro koffie slechts een trend, of is deze koffie gezonder dan de traditionele?

Nitro koffie

Deze nitrogen koffie is koudgezette koffie waaraan stikstof (nitrogen) is toegevoegd, dit zet zich later om in zuurstof. Net als bier komt deze koffie uit de tap en maakte zijn debuut in de zomer van 2012.

De bonus van nitro koffie is, dat het geen suiker, melk of alcohol bevat en 30% meer cafeïne per 30 ml bevat dan je oude vertrouwde bakkie. Deze koffie met prik is ook verkrijgbaar in flessen, dus je kunt er thuis of op kantoor ook van genieten.

Is nitro koffie gezonder dan de traditionele?

Dat is natuurlijk de vraag. Je lijkt bier te drinken, maar krijgt evengoed nog de voordelen van koffie, en hoe. Met de voordelen krijg je natuurlijk ook de nadelen. Als je van een extra cafeïnekick houdt, kan dit je nieuwe favoriet worden. Voor sommigen kan een toegenomen cafeïne-inname wel voor ongewenste bijwerkingen zorgen.

Wat zijn de pro’s en contra’s

Voordelen

Veel antioxidanten
Koffie is nr. 1 w.b. anti-aging effects; het is een top antioxidant food. Een kop koffie bevat een indrukwekkende hoeveelheid antioxidanten die het lichaam zou beschermen tegen vrije radicalen. Koffie zou hier meer van bevatten dan cacao, groene thee, zwarte thee en kruidenthee. (1)Sommige van die antioxidanten, zoals cafestol en kahweol, brengen de cholesterolspiegel in balans.

Verbeterde mentale en lichamelijke prestaties
Koffie verbetert de alertheid plus de mentale en lichamelijke prestaties. (2) Een kop nitro koffie na een workout verhoogt de naverbranding. Een regulier kopje koffie heeft dit effect al, laat staan nitro koffie.

Suiker niet nodig
Niet iedereen houdt van de bittere smaak van zwart. In nitro koffie wordt geen suiker en melk gedaan, het is niet nodig. De rijke romige smaak komt van de stikstof, dus je kunt de suikerzakjes achterwege laten. Wellicht bespaart nitro koffie je zelfs wat calorieën, mits je voorheen je koffie met suiker en melk dronk. Nitro koffie liefhebbers zeggen dat de koffie zelfs een beetje naar melkchocolade smaakt.

Minder zuur
Nitro koffie wordt meestal gemaakt van donkere koffiebonen, die een lagere zuurgraad hebben. De hoge zuurgraad van normale koffie zorgt nog weleens voor brandend maagzuur.

Nadelen

Nog meer cafeïne
Het drinken van teveel cafeïne heeft een verslavend effect, kan leiden tot een cafeïne overdosis. Geloof het of niet, maar koffieverslaving en ontwenningsverschijnselen vallen officieel onder de categorie ‘mentale stoornis’.  Deze ‘stoornis’ staat in de DSM-5, waarin koffie de meest psychoactieve drug ter wereld genoemd wordt. Cafeïne is de meest gebruikte drug ter wereld. Te veel cafeïne kan het lichaam overstimuleren en je bijnieren uitputten. Misschien merk je dat wel: na het drinken van teveel kopjes koffie is het gedaan met mentale alertheid en lichamelijke fitheid. Je merkt dan juist dat je concentratiemoeilijkheden hebt, je sneller irriteert, angstiger bent, hoofdpijn hebt en moe bent. Het is natuurlijk bekend dat teveel koffie voor hartritmestoornissen en slaapproblemen kan zorgen. Slaaproblemen, want koffie stelt de aanmaak van melatonine uit (3)

Kan angstgevoelens vergroten
Niet zo fijn, maar cafeïne kan je stemming en fysiologie veranderen, je hormonen beïnvloeden en de signalering van spieren, neurotransmitters en zenuwen. Veel mensen gebruiken koffie om hun vermoeidheid te maskeren, terwijl er eigenlijk rust nodig is. Dit kan leiden tot angstgevoelens en hartproblemen. (4)

Dus, is nitro koffie het waard?
Voor echte koffieliefhebbers waarschijnlijk wel: het is nog steeds koffie, maar met een nieuwe benadering. Als je het bestelt komt het in een mooi glas en geeft nu net even dat beetje extra. Het is niet goedkoop, maar de meeste liefhebbers vinden de smaak en romige textuur onvergelijkbaar.


  1. www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/11453788
  2. www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/23344884
  3. www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC3621326/
  4. www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/12204388


Vind je dit artikel informatief?

Geef de info door (via onderstaande button’s)!