Wat je het beste kunt eten voor een optimale stoelgang

goedgezond

Vandaag hebben we weer een gastblog geschreven door Anita- voedingskundige bij Jasper Alblas. Anita schreef voor ons al eerder een artikel met tips om de stoelgang te optimaliseren, en nu geeft zij nog wat aanvullende tips. Wat kun je het beste eten voor een optimale stoelgang?

Tien tot dertig procent van de mensen heeft wel eens last van een moeizame stoelgang. Dit wordt ook wel verstopping of obstipatie genoemd. Het komt vaak door een ongezond voedingspatroon of een ongezonde leefstijl. Behoor jij tot deze groep mensen? In dit artikel lees je een aantal goede voedingstips die jou van je obstipatie af kunnen helpen.

Vezels

Over het algemeen helpt het om meer vezels en meer vocht te nuttigen als je last hebt van obstipatie. Vezels zorgen ervoor dat de darmen in beweging worden gebracht, zodat de ontlasting de darmen soepeler kan passeren. Dat doen ze door te binden aan vocht, die de ontlasting zachter maakt. Wat kun je het beste eten om meer vezels binnen te krijgen?

Eet groente en fruit

Zorg ervoor dat je iedere dag voldoende groente en fruit eet. In groente en fruit zitten namelijk niet alleen vitamines, maar ook veel vezels. Wees creatief, maak een salade of een groene smoothie met verschillende soorten groenten en fruit. Eet ook gerust bananen. Het is een fabel dat deze verstopping veroorzaken. Eén banaan bevat 3 gram vezels. Dit is meer vezel dan in een volkorenboterham.

Havermout

Havermout is momenteel overal te vinden. Dat is een goede ontwikkeling, want havermout is niet alleen lekker, maar ook gezond. Het bevat weinig calorieën en veel vezels. Een portie havermoutpap bevat 5,6 gram vezels, ideaal voor de stoelgang dus. Een portie is vijf eetlepels havermout. Maak dit het liefst klaar met gekookt water. Voor extra smaak en vitaminen kun je vers fruit en rozijnen toevoegen. Ook die zijn goed voor de stoelgang. Doe er tot slot nog wat kaneel of rauwe cacaonibs bij en je hebt een heerlijk ontbijt.

Voeg peulvruchten toe in je voeding

Peulvruchten zijn terug van weggeweest. Onlangs zijn ze zelfs opgenomen in de Richtlijnen Goede Voeding. Dat is niet voor niks, ze leveren namelijk veel eiwit en maar liefst 7 gram vezels per opscheplepel op. Voeg ze daarom regelmatig toe aan je eetpatroon. Kikkererwten, linzen, en verschillende soorten bonen zijn heerlijk om door je salade of bij de avondmaaltijd te eten. Als je bezig bent met afvallen, eet ze dan niet teveel, ze bevatten behoorlijk wat koolhydraten en passen daardoor niet goed binnen een koolhydraatarm dieet.

Gedroogde vruchten

Voeg gedroogde vruchten zoals rozijnen en vijgen toe aan je voedingspatroon. Ze zijn erg lekker en helpen, door het hoge vezelgehalte, de stoelgang op gang te brengen. Heerlijk om als tussendoortje te eten.

Drink veel water

Let er op dat je vezels en vocht combineert. De vezels hebben het vocht nodig om hun werk te kunnen doen. Zorg er daarom voor dat je 1,5 tot 2 liter water of kruidenthee drinkt per dag. Als je water saai vindt, voeg er dan wat schijfjes komkommer, citroen en munt aan toe, dan krijgt het een heerlijke frisse twist en drink je met gemak 2 liter weg.


Jasper Alblas​ heeft al veel gepubliceerd over snel, maar gezond afvallen en deelt met regelmaat nuttige tips op zijn website.

 


Share