Broccoli beschermt tegen vette lever en leverkanker

goedgezond

De consumptie van broccoli, drie tot vijf keer per week, kan de kans op verschillende typen kanker verlagen. Een nieuwe studie meldt dat broccoli vooral het risico op leverkanker vermindert, terwijl de groente gelijktijdig een vette lever bestrijdt. Kortom: broccoli zorgt voor een gezonde lever.

Bescherming tegen leverkanker

De afgelopen tijd waren er regelmatig berichten te lezen waarin stond dat broccoli beschermt tegen onder meer borst-, prostaat- en darmkanker. Niet alleen broccoli is hierin een kampioen, maar ook de andere crucifere groenten.

Volgens een nieuwe studie van de University of Illinois beschermt de groente uit de kruisbloemenfamilie ook tegen leverkanker. Ook gaat het non-alcoholic leververvetting tegen (NAFLD, non-alcoholic fatty liver disease). Deze aandoening verslechtert de leverfunctie en kan tot hepatocellulair carcinoom leden; een vorm van leverkanker met de hoogste sterftecijfers.

 “Het normale verhaal m.b.t. broccoli en gezondheid, is dat het tegen een aantal verschillende soorten kanker beschermt. Maar niemand had naar leverkanker gekeken. We vonden dat leverkanker bestudeerd moest worden vanwege de obesitasepidemie. Het staat al in de literatuur dat obesitas de kans op leverkanker verhoogt en dat is vooral waar voor mannen. Bij hen is de kans 5x groter als ze obese zijn.”

Studieauteur en emeritus professor E. Jeffrey

Suikers en vetten

Volgens Jeffrey eten veel mensen voeding die rijk aan verzadigd vet en suikers is. Deze nutriënten worden in de lever opgeslagen en kunnen omgezet worden in vet. Overtollig vet staat echter in verband met de ontwikkeling van een vette lever, wat kan leiden tot levercirrose en leverkanker.

Broccoli beschermt tegen vette lever én stopt proces leververvetting

Broccoli, een crucifere groente of te wel familie van de kruisbloemigen, belemmert ophoping van vet in de lever eb beschermt tegen NAFLD bij muizen. Daarom wilde Jeffrey kijken hoe de impact van broccoli op de lever van muizen met een kanker veroorzakend carcinogeen was. Hiervoor werden 4 groepen muizen bestudeerd: sommige volgende een controle dieet (Westers dieet) en andere muizen kregen wel/niet broccoli. Het effect werd bekeken op zowel obese muizen met dit levercarcinogeen, als muizen met een gezond BMI. Er werd geen genetische streng van obese muizen gebruikt; de muizen werden obese op dezelfde manier als dat mensen dit worden, door vetrijke en suikerrijke voeding.

Hoewel de onderzoekers hoofdzakelijk geïnteresseerd waren in de impact van broccoli op de formatie en progressie van tumoren in de lever, wilden ze ook de gezondheid van de lever observeren en de manier waarop dit orgaan vetten omzet bij een vetrijk dieet. “Er is bijna geen informatie over broccoli en vet gerelateerde ziekten,” zegt Jeffrey.

Minder knobbels op lever

Bij de muizen die Westers aten (vet- en suikerrijk) nam het aantal kwaadaardige knobbels toe, evenals de grootte van de knobbels. Toen broccoli aan de voeding werd toegevoegd, nam het aantal knobbels af. De grootte bleef wel in tact.

Minder vetbolletjes op lever

Bij NAFLD vormen zich vetbolletjes op de lever, en dit was ook zichtbaar bij de muizen die het Westerse dieet volgden. Het gevolg was dus een verergering van de vette lever. Maar broccoli stopte de overtollige opname van vet in de lever, en een toename van verwijdering van lipiden uit de lever.

Gezondere lever door broccoli

Jeffrey voegt toe dat de broccoli de muizen niet dun maakten of hun lichaamsgewicht veranderde, maar dat de groente de lever onder controle bracht en gezonder maakte. Eerder onderzoek van Jeffrey toont dat vers gesneden en licht gestoomde broccoli de beste manier is om het kanker bestrijdende ingrediënt sulforafaan binnen te krijgen. En hoewel er alleen broccoli gebruikt werd, benadrukt Jeffrey ook andere crucifere groenten hetzelfde effect hebben, zoals bloemkool en spruitjes.

De studie is gepubliceerd in Journal of Nutrition.

© 2016, GoedGezond.All rights reserved.


Vind je dit artikel informatief?

Geef de info door (via onderstaande button’s)!

Share