Weleens berkensap geprobeerd om lever en nieren te reinigen?

OEDGEZOND.INFO

Je hebt vast wel gehoord van berkensap; van dit sap werd verwacht dat het populairder zou worden dan kokoswater. Berkensap is een trendy ding in Amerika; het schijnt een gezonde manier te zijn om te hydrateren. Mocht je het eens willen proberen: het sap reinigt de lever en nieren ook.

Berkensap, in het vroege voorjaar

En dan hebben we het ook over sap onze gewone zilverberk. Dat is leuk, want met kokoswater wordt nog weleens geknoeid. In sommige landen is het normaal om berkenwater zelf uit berken te tappen, en het vroege voorjaar –nu- is de beste tijd om dit te doen.

Lever en nieren reinigen

Berkenwater is een beetje siroopachtig en proeft wat zoet. Het water bevat xylitol, proteïnen, aminozuren, vitaminen en mineralen en is een prima manier om je lever en nieren te reinigen en tegelijkertijd je gezondheid een boost te geven.

Versterkt, verkwikt en vermindert pijn

In Noord Amerika, delen van Canada, New England en Amerika worden jaarlijks tonnen berkensiroop gemaakt. Maar onze Hollandse zilverberk is ook prima. Het is een herstellende en reinigende drank met een positief nutritieprofiel. Het doet meer dan kokoswater: versterkt het immuunsysteem, bestrijdt vermoeidheid, artritis en gewrichtspijn. Het geeft goed energie, dus kan ook als sportdrank gebruikt worden. Tevens voorkomt het migraine.

Ontsmettend

Vanwege de ontsmettende werking wordt het als traditioneel geneesmiddel in Rusland gebruikt tegen jeuk, parasieten en bij brandwonden. Het zou ook een goed haargroeimiddel zijn.

Voor een gezond gebit

Op Medical Daily kunnen we lezen dat berkenwater garant staat voor een goede mondhygiëne en het voorkomen van gaatjes. Het is de xylitol die het hem doet. Van xylitol is bekend dat het gaatjes voorkomt, omdat sommige gebit-aantastende bacteriën de stof niet als voedselbron kunnen gebruiken.

Cellulitis

Ook maakt berkenwater korte metten met cellulitis, omdat schadelijke toxinen, urinezuur en overtollig water het lichaam uitgespoeld worden. Volgens Weleda, het bedrijf dat al decennia producten met berkenstoffen verkoopt, is het resultaat zichtbaar binnen een maand.

Een ingrediënt van berkenwater is saponine, en dit verlaagt de cholesterolspiegel door de bindende werking op galzuren en cholesterol door saponine.

Stoffen die lever en nieren helpen

Wat betreft de lever en de nieren: ook hier heeft berkensap een gunstig effect op. Het water neutraliseert giftige afvalstoffen en elimineert gifstoffen die alleen de lever kan verwerken, zoals alcohol, verzadigd vet, pesticiden en meer. Berkensap bevat veel stoffen die de lever helpen. En niet alleen de lever: berkensap helpt de nieren bij het filteren en elimineren van urinezuur, zout, fosfaat, medicatie, ammonia.

Vernieuwing huidcellen

En dan de huid: het sap zou de huidtextuur en huidproblemen zoals eczeem en acne verminderen. Het water vernieuwt de huidcellen niet alleen, maar beschermt ze ook van oxidatieve stress inclusief UV straling, vervuiling en ontstekingscondities. En dat is toch waar velen naar op zoek zijn in een huidproduct.

Niet alle voordelen van berkensap zijn onderzocht, maar misschien is het de moeite waard om te proberen, alleen al voor de verfrissende zoete smaak.

Je kunt berkensap zelf op een boomvriendelijke manier (een vereiste) aftappen.  Maar natuurlijk is het ook gewoon te koop. Sap moet helder en zoet zijn, en mag niet wit zijn i.v.m. giffen. Ook kun je zelf berkensiroop of –azijn maken.

© 2016, GoedGezond.All rights reserved.  Foto: Kaleb Nimz


Vind je dit artikel informatief?

Geef de info door (via onderstaande button’s)!