9 Redenen waarom spelt gezonder dan tarwe is

spelt.png

De oude graansoort spelt is terug, dankzij de vele gezondheidsvoordelen en het feit dat je er geen broodbuik van krijgt, zoals van tarwe. Journal of Agricultural and Food Chemistry meldt dat spelt veel meer koper, ijzer, zink, magnesium en fosfor bevat dan tarwe. Ook is het een rijke bron van bepaalde B-vitaminen. Speltbrood eet je niet om gewoon de buik te vullen, zoals tarwebrood; de graansoort doet daadwerkelijk goede dingen voor je lichaam.

[wds id=”3″]
Speltmeel werd al zo’n 8000 jaar geleden gebruikt en is een van de oudst gecultiveerde oogsten in de geschiedenis. Het is een graan die nauw verwant is aan tarwe. Het was belangrijk basisvoedsel in delen van Europa en vandaag de dag heeft het een comeback gemaakt en zijn speltproducten ook gewoon in de supermarkten te koop.

Als je speltbrood eet, eet je brood dat vult, een aangename tegenstelling tot tarwebrood die een hongerige maag niet lijkt te kunnen bevredigen- en dat mogen we van ons voedsel toch wel verwachten: dat het efficiënte, nuttige maagvulling is, waarmee we weer vooruit kunnen. Daarbij komt dat spelt de bloedcirculatie ondersteunt, het immuunsysteem versterkt, botten sterk houdt en de spijsvertering ondersteunt.


Spelt en gluten, hoe zit het nu?

Van Nederlands Bakkerij Centrum: Regelmatig wordt gedacht dat speltbrood geschikt is voor mensen met een tarweallergie. Dit is helaas niet het geval. Omdat spelt verwant is aan reguliere tarwe en sterke overeenkomsten in eigenschappen vertoont, is deze graansoort ook niet geschikt voor mensen met bijvoorbeeld coeliakie. Voor speltbrood worden meestal speltrassen gebruikt die een kruising zijn tussen oerspelt en de huidige broodtarwe. Spelt is dus zeer nauw verwant aan tarwe en de eiwitten van deze twee graanrassen lijken erg op elkaar. De Europese Commissie heeft ook bepaald dat wanneer spelt of khorasantarwe (voorheen kamut) als ingrediënt worden gebruikt, daarbij verwezen moet worden naar het allergeen tarwe.

Spelt is niet glutenvrij, bevat gliadine en glutenine proteïnen (gluten dus), en is dus niet geschikt voor mensen met coeliakie en een gluten overgevoeligheid. (1, 2)

De gluten in spelt zijn wateroplosbaar en worden gedegradeerd door hitte. Ook worden ze makkelijk afgebroken. Tarwegluten zijn anders: ze breken niet af in water, en lijken sterker te worden wanneer ze gemixed worden.


Journal of Agricultural and Food Chemistry meldde dat spelt natuurlijk verrijkt is met olie zuur en  mineralen –maar niet met fytinezuur. (2) Het meel -dat licht notig en zoetig smaakt- bevat meer koper, ijzer, zink, magnesium en fosfor dan tarwemeel.

Nutritionele waarde van speltmeel, per 174 gram

Calorieën: 246, Koolhydraten: 52 gram, Vezels: 7.6 gram, Proteïnen: 10.6 gram, Vet: 1.7 gram

Mineralen %/ADH

 • Mangaan: 260%
 • Koper: 44%
 • Foliumzuur: 20%
 • Fosfor: 70%
 • Magnesium: 59%
 • Calcium: 5%
 • Zink: 38%
 • IJzer: 43%
 • Selenium: 29%

Vitaminen

 • Vitamine B3 (niacine): 60%
 • Vitamine B1 (thiamine): 42%
 • Vitamine B5 (pantotheenzuur): 19%
 • Vitamine B6: 20%
 • Foliumzuur: 20%

(Cijfers zijn van NutritionData)

Voordelen van spelt voor de gezondheid


Ondersteunt de bloedsomloop

spelt7

De ijzer en koper die in speltmeel aanwezig zijn helpen een betere bloedsomloop. IJzer is belangrijk bestanddeel van hemoglobine, een onderdeel van de rode bloedcellen, die zuurstof van de longen naar de weefsels vervoert. Deze zuurstof wordt gebruikt om voedingsstoffen in weefsels te verbranden, waarbij energie vrijkomt. IJzer ondersteunt ook het immuunsysteem. Ook koper zorgt voor een constante toevoer van zuurstof naar weefsels. Voldoende koper (900 mcg per dag, volgens het Linus Pauling Institute) ondersteunt de functie van ijzer als bestanddeel van hemoglobine. Dankzij koper produceert je lichaam ook collageen en elastine en deze twee houden de wanden van je bloedvaten sterk en elastisch.


Voor sterke botten

botten

Hoe meer mineralen, des te sterker de botten. Zo werken calcium en fosfor samen aan gezonde botten. (3) Ook magnesium is een van de belangrijkste mineralen voor sterke botten; zo’n 70% wordt in de botten opgeslagen. Nu is calcium in kleine mate aanwezig in speltmeel, maar magnesium en fosfor zijn goed aanwezig. Fosfor helpt ook bij het behoud van een goede pH waarde in het lichaam.


Sterker immuunsysteem

spelt6

De mineralen versterken het immuunsysteem en verminderen ontsteking. IJzer is onmisbaar voor een sterk immuunsysteem (4) en ook voor stofwisselingsprocessen, net als de andere mineralen en vitaminen. Vitamine B1 speelt in een rol in de activatie van het immuunsysteem en remt eveneens ontstekingen. (5) Verder zorgt B1 voor een normale eetlust en bevordert de vertering zetmeel, suiker en alcohol. De vitaminen B hebben niet alleen een grote invloed op het zenuwstelsel, maar ook op het immuunsysteem. Meer lezen


Ondersteunt de spijsvertering

spelt4

Zoals je bij de nutritionele waarde ziet, bevat speltmeel per 176 gram 7.6 gram vezels. Vezels zijn natuurlijk onmisbaar voor een goede spijsvertering en hebben een beschermende werking op de darmen. Vezels passeren ons spijsverteringskanaal en binden giffen, afvalstoffen, vet – en cholesteroldeeltjes. Dit verbetert de vertering en reiniging. (6) Wanneer je zelf brood bakt van speltmeel, kun je hieraan nog vezels toevoegen (bijvoorbeeld gebroken lijnzaad), voor een goed verzadigend, plak brood die de spijsvertering bevordert.


Verlaagt LDL-cholesterol en hoge bloeddruk

spelt

De vezels reguleren de bloeddruk en het LDL-cholesterol. (7)


Voorkomt diabetes 2 en reguleert bloedsuiker

happy

In een studie had een groep die tarwe consumeerde hogere cholesterolspiegels. Spelt zorgde voor een lagere acute glycemische respons. Spelt, en ook andere oergranen, hadden een positieve invloed op de activiteit van genen die betrokken zijn bij de vet- en glucosestofwisseling. (8)


Rijke bron van mangaan

Speltmeel is een enorme rijke bron van mangaan, het sporenelement dat voor veel vitale functies onmisbaar is. Bij de opname van voedingsstoffen, de productie van verteringsenzymen, botontwikkeling en een sterk immuunsysteem is allemaal mangaan vereist. Een tekort aan mangaan is een serieuze bedreiging voor de gezondheid: het verzwakt botten, veroorzaakt spier- en gewrichtspijn en stemmingswisselingen. Mangaan vermindert ook PMS klachten.


Bron van Niacine en Thiamine (B3 en B1)

Niacine en thiamine zijn beide belangrijk voor een een gezonde huid en voorkomen haaruitval. Niacine zorgt voor het behoud van een gezond cardiocasculair systeem en gezonde stofwisseling. Onmisbaar voor de hersenen en bij de preventie van diabetes. Niacine zou ook het risico op neurodegeneratieve ziekten verminderen. (9) Thiamine is belangrijk voor de energievoorziening en betrokken bij de stofwisseling van koolhydraten. Een tekort kan leiden tot depressie, een verlaagde irritatiedrempel, concentratieproblemen en geheugenverlies


Granen zoals spelt verlagen de kans op een beroerte (10)


Als je speltmeel koopt, dan let je op

 • De verpakking; deze mag geen sporen van vocht bevatten
 • De winkel; een hoge afnamesnelheid, zodat je een vers product koopt
 • Thuis: bewaar het koel, mits je het binnen 5 dagen opmaakt. Bewaar het ook luchtdicht en op een donkere plaats.

Recept voor spelt pannenkoeken

Nodig:

 • 4 koppen speltmeel
 • 3 eetlepels bakpoeder
 • 2 theelepels baking soda
 • 1 theelepel zout (Himalaya, of Keltisch)
 • 2 eetlepels suiker (of een suikervervanger)

© 2016, GoedGezond.All rights reserved.


Vind je dit artikel informatief?

Geef de info door (via onderstaande button’s)!