Rozemarijn verbetert niet alleen breinfunctie, maar verlengt ook levensduur -nieuwe studies

kruiden tegen fibromyalgie

Deze maand kwamen er twee nieuwe studies uit over het effect van rozemarijn en wat blijkt: rozemarijn verbetert niet alleen het geheugen, maar verlengt ook de levensduur. Uit eerdere studies bleek al dat rozemarijn het brein beschermt en de gezondheid op meerdere fronten bevordert.

rozemarijn2

Het geheim van een lang leven houdt onderzoekers al bezig zo lang de mensheid bestaat. Shakespeare beschreef het effect van rozemarijn op het geheugen al, en refereerde hiermee aan een de eeuwenoude kennis hierover.

Rozemarijn en een lang leven

Onderzoekers van de San Diego School of Medicine, University of California en de University of Rome La Sapienza deden een interessante studie (1) naar een sleutel voor een langere levensduur. Hieraan deden 300 senioren mee, die een rustig leven leden in een vredig dorpje met een paar duizend inwoners in Acciaroli (Italië). Er was iets bijzonders aan deze 300 senioren: ze waren minimaal 100 jaar oud. Dit is dus een opvallende hoge concentratie 100+ mensen in een kleine regio.

De groep senioren was verrassend genoeg vrij van de gebruikelijke leeftijd gerelateerde ziekten zoals Alzheimer en hartaandoeningen. Zowel mentaal als lichamelijk waren ze fit.

“Het doel van deze lange termijn studie was om uit te vinden hoe het komt dat de 300 senioren zo lang leven. Hiervoor keken deden we complete genetische analyses en onderzochten we leefstijlfactoren zoals voeding en beweging. De resultaten van deze studie zijn van toepassing op patiënten van ons en van over de hele wereld,” aldus professor en onderzoekers Alan Maisel.

Tijdens het onderzoek bleek dat de senioren een gewoonte gemeen hadden: het gebruik van rozemarijn. Dit kruid maakt deel uit van de mediterrane voeding die ze eten. De gezondheidsvoordelen van dit kruid zijn onder andere ontgifting, sterkere immuniteit, preventie van vroegtijdige veroudering, bescherming tegen infecties en stimulatie van het geheugen.

Rozemarijn, brein en geheugen

Brooddip met rozemarijn
Brooddip met rozemarijn

Dat rozemarijn het geheugen stimuleert, laten studies telkens weer zien. (2, )

De meest recente studie hierover komt van de Northumbria University (Engeland). (4) Het gaat om de essentiële olie van rozemarijn, die het geheugen verbetert bij mensen van 65 jaar en ouder.

“In deze studie lag de focus op het prospectieve geheugen. Dit betreft het vermogen om voorgenomen acties in de toekomst uit te voeren en is cruciaal voor het dagelijks functioneren. Om een voorbeeld te geven: als iemand eraan denkt om een brief te posten of medicatie in te nemen, “ zegt de hoofdauteur van de studie, Lauren Bussy.

De onderzoekers diffuseerden de essentiële oliën van rozemarijn en lavendel, door 4 druppels in een diffuser te doen en dit 5 minuten aan te laten staan voordat de mensen de testruimte binnen kwamen. De 150 65-plussers werden naar een rozemarijn- of lavendelruimte gestuurd, of naar een geurloze kamer.

Aldaar aanwezig, werden testen afgenomen om de prospectieve geheugenfuncties te controleren. Hieronder vielen: het onthouden van een door te geven boodschap, het wisselen van taken bij in bepaalde situaties (times based: het herinneren van iets op een specifieke tijd en event-based: het herinneren van iets aan de hand van een omgevingsfactor, zoals het posten van een brief bij het zien van een brievenbus).

De uitkomsten: Rozemarijnolie verbeterde het prospectieve geheugen significant. De olie verbeterde ook de alertheid. Lavendel verbeterde kalmte en beheerstheid.

Pepermuntthee, ook bevorderlijk voor geheugen en alertheid

pepermunttheeMaar rozemarijn was niet het enige dat voordeel gaf tijdens de studie. Ook het drinken van pepermuntthee blijkt bevorderlijk te zijn voor het lange termijn geheugen, werkgeheugen en alertheid. En de eveneens onderzochte kamillethee had kalmerende effecten.

Eerdere studies

Eerdere studies hebben niet alleen laten zien dat rozemarijn de breinfuncties en bloedsomloop verbetert, maar ook het risico op kanker vermindert. (5, 6, 7) Amerikaanse en Japanse onderzoekers ontdekt dat de actieve stof carnosic zuur (8) in rozemarijn, de hersenen beschermt tegen schade door vrije radicalen en beroerten en neurodegeneratieve ziekten voorkomt. (9, 10)
© 2016, GoedGezond.Vind je dit artikel informatief?

Geef de info door (via onderstaande button’s)!