Giffen Nieuws

Hormoonverstorende stoffen in verzorgingsproducten schadelijk voor nog ongeboren kind

A shot of a pregnant woman carrying her child's ultrasound picture
Share Button

Een nieuwe studie waarschuwt: het gebruik van make-up en verzorgingsproducten zoals zeep, douchegels en crèmes tijdens zwangerschap is mogelijk gelinkt aan bijwerkingen bij pasgeborenen. Om welke stoffen -en bijwerkingen- gaat het?

A shot of a pregnant woman carrying her child's ultrasound picture

Aan zwangere vrouwen wordt niet verteld dat ze beter kunnen stoppen met het gebruik van make-up en verzorgingsproducten zoals douchegels en crèmes. Een nieuwe studie waarschuwt: het gebruik van zulke producten tijdens zwangerschap is mogelijk gelinkt aan bijwerkingen bij pasgeborenen.

De studie werd uitgevoerd door SUNY Downstate Medical Centre (USA) en is gepubliceerd in Journal of Hazardous Materials.

“In de studie vonden we een link tussen vrouwen met hoge butyl-parabeen waarden en de volgende geboorte-uitkomsten: een lager geboortegewicht, een kortere gestationele leeftijd bij geboorte en een verhoogde kans op een vroege geboorte,” aldus studieauteur Laura Geer.

Butyl parabenen zijn veelgebruikte stoffen in cosmetica. Tricolocarban, een antibacteriële stof die meestal aan zepen en gels wordt toegevoegd, stond in verband met een kortere gestationele leeftijd bij geboorte. Propyl parabenen stonden in verband met een verminderde lengte bij geboorte.

“Onze meest recente studie is een toevoeging aan het groeiende bewijs dat hormoonverstorende stoffen tot ontwikkelingsproblemen leiden bij dieren en bij mensen. Geobserveerde effecten uit voorgaande studies zijn meestal afkomstig van diermodellen.”

Deze huidige studie representeert bewijs van bijwerkingen bij mensen, aldus de onderzoekers.

© 2016, GoedGezond

Meer over dit onderwerp:


Vind je dit artikel informatief?

Geef de info door (via onderstaande button’s)!

Share Button

Blijf op de hoogte van het laatste gezondheidsnieuws

Voer je e-mailadres in, en ontvang bericht in je mailbox als er een nieuw artikel is!

Volg Goed Gezond op sociale media

Meer gezondheid, natuurlijk gezond en voeding

Kijk op Facebook pagina voor meer tips en nieuws (vergeet niet op 'vind ik leuk' te klikken :-)

We gebruiken cookies om content en advertenties te personaliseren, om functies voor social media te bieden en om ons websiteverkeer te analyseren. Via de cookies wordt informatie over uw gebruik van onze site gedeeld met partners voor social media, adverteren en analyse. Deze partners kunnen deze gegevens combineren met andere informatie die u aan ze heeft verstrekt of die ze hebben verzameld op basis van uw gebruik van hun services.