Gastblog sportcoach Anneke: van inspanning naar ontspanning

Sportcoach Anneke Kroodsma (‘Anneke’s Lifstyle Studio’) vertelt vandaag in deze gastblog over de inspanning en ontspanning die je bij het sporten tegenkomt, en de fases die je hierbij doorloopt. Van (gespannen) inspanning naar ontspanning gaan, hoe werkt dat?

Sporten, is van spanning naar inspanning tot ontspanning in echte ontspanning

Ben jij je bewust van de fases waar je doorheen gaat als je wilt sporten? De smoesjes die je wilt bedenken om niet te gaan, de stress, het snel-snel-snel moeten om op tijd te komen. Eigenlijk wil je het sporten wel, maar wil je ook zo graag thuis blijven. Je weet verstandelijk wel dat het goed voor je is, maar aan de andere kant zal dit je dan toch ook weer een worst wezen. Of je wilt de vriend(in) waar je mee afgesproken hebt niet teleurstellen, dus ga je toch maar en laat je de boel thuis in een zooitje achter, terwijl je weet dat je na het sporten nog dingen allerlei dingen moet doen (waar je dan geen zin meer in hebt). Misschien ga je toch nog enigszins zonder morren, omdat het goed in je wekelijkse structuur zit en dan blijkt dat je je sokken, je speciale spinningschoenen of je waterfles vergeten bent. En als je dan staat te wachten, omdat de instructeur de vorige les/ training uit laat lopen, terwijl je je nog zo gehaast had om op tijd te komen…dan heb je het misschien al helemaal gehad voordat je überhaupt begonnen bent.

Zo kun je dus met een gespannen inspanning naar je training gaan

Wanneer de spanning van je schouders glijdt

Maar wat gebeurt er als de deur dicht gaat en de les begint. De lekkere beats beginnen, de instructeur begroet jou en heeft er zin in. Je laat je thuissituatie even voor wat het is. Heel bijzonder eigenlijk; je vizier gaat om, je instelling verandert, je aandacht gaat naar de les. De spanning glijdt van je schouders, je laat je meenemen door de instructeur, je wilt meebewegen en laat je uitdagen. Je buurvrouw of buurman daagt je ook onbewust uit om het beste uit jezelf te halen, je begint te genieten en je bent hard aan het werk.

De inspanning en ontspanning gaan nu samen op.

Naar diepe inspanning toe

Dan komt het punt dat de inspanning voorop gaat lopen. De warming-up gaat over naar de piek van de les, je concentratie verhoogt en het zweet loopt over je bovenlip (en de rest). Zo nu en dan voel je bijtende benen – verzuring- en wordt het je bijna te zwaar. Maar de kick is groot, het kippenvel vliegt zo nu en dan over je lijf; hoe zwaar gaat het nog worden? De instructeur werkt keihard met de groep mee en motiveert, op passende muziek. “Nog één keer” zegt de instructeur en dus zet je nog een tandje bij, want de muziek tilt je op en voor nog een laatste keer moet je alles geven en dus werk je je laatste energie naar buiten. En je dacht dat je eigenlijk niet meer kon.
Dit was een diepe inspanning.

Tevreden
Dan komt het afbouwen, het resetten, het herstellen. Je ademhaling breng je weer terug naar het gewone niveau, je hartslag geef je de tijd om weer te zakken en allerlei fysieke processen in je lijf komen weer in een rustiger proces. Hier wordt nog steeds beweging bij gebruikt met bijpassende muziek. De stem van de instructeur is veel minder opzwepend en waarschijnlijk al complimenterend. Nu krijg je een tevreden gevoel over je heen: je bent trots op jezelf en weet dat je het zwaarste gehad hebt. Het zweet veeg je van je voorhoofd en je neemt een grote teug water.

De (in)spanning zakt

Echte ontspanning is het cadeautje van je inspanning

Er kan dan nog een kleinere inspanning komen. Het moment komt dat je mag rekken, strekken en ontspannen. Fantastische minuten waarin opnieuw spanning en ontspanning z’n weg zoeken in je lichaam.

Spanning, omdat je je spieren lang probeert te maken, de spanning er uit probeert te trekken. Spanning, omdat je hier en daar het protest voelt van je lichaam op de inspanning en misschien ook omdat je gedachten over thuis naar boven komen. Maar de ontspanning gaat de boventoon voeren en je weet dat de echte ontspanning nog komt. Zeker als dat in de les past en /of er genoeg tijd voor is.

De echte ontspanning is het cadeautje aan het einde van de les. Dat is het moment waarop je mag liggen, waarin je je ogen mag sluiten en waarin je alles los mag laten. Zelfs dat kan inspannend zijn en dat kost je enige seconden tot minuten maar dan komt het. Het voelen van de ontspanning, de bevrijding, het loslaten. Je begint eerst aan de buitenkant van je lichaam en je eindigt in de diepste lagen van je lijf. Je voelt de spanning van je schouders glijden, je voelt je gezicht gedetailleerd loslaten, je voelt je heupen in balans op je mat en uiteindelijk voel je hoe zelfs je hart zich ontspant en opent. Dat is het ultieme moment van echte ontspanning. Sporten, is van spanning naar inspanning tot ontspanning in echte ontspanning.

Dankbaar lichaam

Conclusie: je lichaam is heel dankbaar voor al je inspanningen en ontspanning. Hormonen worden weer goed aangesproken, er is gespeeld met je kracht en conditie. Je aandacht is van al je dagelijkse dingen afgeleid. Deze spanning, inspanning en ontspanning leiden je dus door pieken en dalen naar een goede gezondheid.

Zeker vaker doen!

Anneke Kroodsma/ Anneke’s lifestyle studio