Cannabis en kanker; nieuwe studies onthullen dood van kankercellen en rem op uitzaaiingen

Er zijn een aantal nieuwe studies uitgekomen die onthullen hoe cannabinoïden uit cannabis kankercellen aanvallen en hoe de stof gebruikt kan worden bij kankertherapie. De studies tonen dat cannabinoïden leiden tot apoptose van de kankercel en een remmende werking hebben op celdeling en uitzaaiing.

THC en CBD sparen de gezonde cellen en richten zich specifiek op kankercellen

Alle bekende chemomiddelen beschadigen snel groeiend weefsel, wat leidt tot de bekende bijwerkingen zoals haarverlies, misselijkheid, schade aan bloedvorming. De hoofdingrediënten van cannabis, tetrahydrocannabinol (THC) en cannabidiol (CBD) sparen de gezonde cellen en handelen specifiek tegen kankercellen.


In ‘7 medische studies die aantonen dat cannabis effectief werkt tegen kanker’, kun je lezen over eerdere studies (en hier zijn nog 12 studies).


Hoewel bewijs van het remmende effect van cannabis op kanker is al sinds de jaren 90 bekend is, is de kracht om de ziekte te bestrijden pas in recente jaren ontdekt. Wereldwijd wordt er intensief onderzoek naar cannabis met betrekking tot kanker gedaan.

Apoptose

Dr. Franjo Grotenheimen van Medical Cannabis Declaration zegt deze maand in een persbericht:

“Het speciale van cannabinoïden bij de behandeling van kanker is, dat ze het vermogen hebben om alleen apoptose (geprogrammeerde celdood) op te wekken bij kankercellen, maar niet bij gezonde cellen. Dit maakt cannabinoïden uniek en fundamenteel anders dan de standaard chemomiddelen, die ernstige bijwerkingen kunnen veroorzaken omdat ze gezonde cellen schaden.” (1)

In maart 2016 publiceerde Current Oncology een studie betreffende het gebruik van cannabis als behandeling van kanker. Het document is het meest veelomvattend qua het gebruik van THC en CBD bij kanker, en laat de vele facetten ervan zien. (2)

In dezelfde maand publiceerde Current Oncology nog een studie, van de University of Madrid.

“Cannabinoïden wekken de dood van tumorcellen op en remmen de tumor angiogenese en invasie in diermodellen met kanker. Er zijn indicaties dat cannabinoïden dezelfde actie vertonen bij patiënten met glioblastoom (hersentumor).” (3)  (In 2009 deden Spaanse onderzoekers dezelfde bevindingen.)

In april 2016 presenteerde een onderzoeksteam van de University of Rostock eveneens een studie over de manier waarop cannabinoïden kankercellen aanvallen. Deze studie werd gepubliceerd in Expert Opinion on Therapeutic Targets. De auteurs schrijven:

“Gezien het opmerkelijke veiligheidsprofiel van cannabinoïden, met name die van CBD, kan de introductie ervan een considerabel instrument zijn waar kankerpatiënten van kunnen profiteren.” (4)

Mechanismen

Twee verschillende mechanismen lijken een speciale rol te spelen bij de remming van tumorgroei door cannabinoïden; geprogrammeerde celdood (apoptose) en remming van de vorming van nieuwe bloedvaten (angiogenese). Andere effecten zijn: de remming van celdeling, afname van metastase (uitzaaiing), stoornissen in het afvalmanagement van de kankercellen en lagere uitzaaikans naar nabijgelegen weefsels

Cannabis kan in diverse vormen gebruikt worden; over de genezende werking van cannabis sap lees je hier. en hoe cannabis olie de strijd aangaat met kankercellen zie je hier

Het verschil tussen cannabis olie en hennepolie

Zowel de olie van cannabis als van hennep komen van dezelfde plantensoort (cannabis sativa). Toch is hennepolie anders; het bevat THC in kleine hoeveelheden en heeft niet dezelfde medicinale waarde als cannabisolie. Beide oliën bevatten CBD, alleen bij hennepolie is dit minder. Van cannabisolie wordt aangenomen dat het 100 keer krachtiger is.


© 2016, GoedGezond


Vind je dit artikel informatief?

Geef de info door (via onderstaande button’s)!