Geen gluten, geen probleem: Nieuwe manier voor smakelijk glutenvrij brood

OEDGEZOND.INFO

Onderzoekers hebben een nieuw glutenvrij deeg ontwikkeld. Deze nieuwe glutenvervanger is veilig voor patiënten met coeliakie, en smakelijk bovendien. Bijkomend voordeel: Glutenvrije producten van dit nieuwe deeg zijn ook goedkoper.

Smakelijke glutenvervanger

Glutenvrije producten gaan als warme broodjes over de toonbank. En ook al vertelt de dokter dat het geen zin heeft om glutenvrij te eten, mits je coeliakie hebt of een glutenintolerantie, het kan de populariteit niet stoppen.

En dat is een uitdaging voor de bakkersindustrie om glutenvrij brood te maken dat lekker smaakt. Soms worden er paddenstoelen gebruikt om de magische mix van proteïnen –de gluten- te vervangen. Helaas smaken de meeste glutenvrije broden niet lekker en zelfs niet eens naar brood. Er is een race gaande om de smakelijke, zoete zachtheid van gluten te her creëren.


SGlutenvrij chadende gluten of glutenvrije voeding die schaadt? Hoe zit dit nu?


 

Elastische textuur

En hier kwamen de Italiaanse voedingswetenschappers Polenghi en Cerne om de hoek kijken. Zij kwamen op het idee om een proteïne uit maïs –zein- te isoleren. Net als gluten zorgt zein voor een elastische textuur, als het tenminste is blootgesteld aan de juiste temperatuur, vochtigheid en pH. Volgens de onderzoekers zijn gebakken producten met dit deeg geschikt voor mensen met coeliakie.

Glutenvrij eten is manier van leven voor de 17,5 miljoen coeliakiepatiënten wereldwijd. Het eenvoudige genot van gebak, pasta of brood brengt spijsverteringsproblemen dankzij een groep kleverige proteïnen. Wanneer je gluten uit brood verwijderd worden, is het probleem opgelost, maar dit gaat veelal ten koste van de smaak.

Goedkopere glutenvrije producten

Dankzij zein hebben de Italiaanse voedingswetenschappers een authentieke smakelijke vervanger gevonden te hebben, die de smaak terugbrengt in glutenvrij brood. Door tarwegluten te vervangen voor een proteïne uit maïs, geven ze volgens eigen zeggen mensen met een glutenintolerantie weer de liefde voor gebakken producten terug, zonder dat er concessies aan hun dieet gedaan moeten worden. De meeste glutenvervangers zijn elasticiteit en smaak verloren.

“De glutenvrije producten van vandaag de dag bevatten veel vezels, maar vezels kunnen niet echt elastisch zijn. Wanneer zein eenmaal geïsoleerd is, kan het aan diverse soorten glutenvrij deeg worden toegevoegd, zoals rijstmeel of maismeel. Dit lost het probleem van elasticiteitsgebrek op,” aldus wetenschapper Cerne.

Niet alleen creëert deze manier een betere textuur, maar het is ook een stuk goedkoper dan de meeste glutenvervangers vanwege de lage prijs van maïs.

Een ding is zeker, als er uitvinders zijn die de taak hebben om glutenvrij brood, pasta en gebak producten lekkerder te maken, dan is dat aan Italianen wel toevertrouwd.

De wetenschappers haalden met hun deeg de finale van de 2016 European Inventor Awards.   1

Wanneer de producten voor de Nederlandse consument beschikbaar zijn, is op dit moment helaas nog niet bekend.