Nieuw rapport: Statines ‘tijdverspilling’, cholesterol onmisbaar en beschermt juist

Statines zijn naar alle waarschijnlijkheid tijdverspilling, omdat er geen link is tussen ‘slecht cholesterol’, beroerten en hartaandoeningen. Sterker nog: cholesterol beschermt juist tegen infecties en kanker. Dit zijn de bevindingen uit een nieuw uitgebreid rapport.

Statines tijdverspilling, vanwege missende link hartziekten, beroerten en cholesterol

Decennia lang schrijven artsen cholesterol verlagende middelen voor om het risico op hartaandoeningen en beroerten te verminderen, die veroorzaakt zouden worden door een te hoog cholesterolgehalte.

Nu noemt een team van onderzoekers de cholesterol verlagende middelen ‘zonde van de tijd’, vanwege –wederom- de missende link tussen hartaandoeningen, beroerten en cholesterol. Sterker nog: ‘slecht’ cholesterol kan zelfs een protectief effect hebben, doordat het infecties en ziektes buiten de deur houdt, waaronder kanker. Dit is de conclusie uit een review van 19 studies van academici en cardiologen uit 17 landen. In totaal waren er 68.000 mensen bij de review betrokken. Er waren hints dat mensen met een hoge cholesterolspiegel een langere overlevingskans hebben.  1

De bevindingen bedreigen de gangbare visie waarmee cardiovasculaire medicatie wordt uitgeschreven. In Nederland gebruikt ruim een miljoen mensen cholesterol verlagende medicatie. Statines zijn de meest voorgeschreven medicijnen ter wereld.


Dat statines de kans op een hersenbloeding en diabetes fiks verhogen (resp. 54% en 93%) toonde een studie in Journal of Neurology Neurosurgery and Psychiatry (april 2016). Alle gegevens hierover lees je in ‘Statines verhogen kans op hersenbloeding en diabetes fors’.


Statines staan op nr. 4 in de Top 20 Medicatie die het geheugen aantast.


Controversieel

Het nieuwe rapport is controversieel, werd op 12 juni gepubliceerd (BMJ Open) en op dezelfde dag verworpen door de British Heart Foundation. Op dezelfde dag verworpen: de kans is dus miniem dat BHF –vóor verwerping- zorgvuldig naar de documentatie gekeken heeft. De foundation citeerde als antwoord decennia aan onderzoek om te benadrukken dat cholesterol onlosmakelijk verbonden is hartaandoeningen.

De auteurs van de zojuist verschenen review –geleid door wetenschappers uit Engeland, Ierland, Zweden en Amerika- waren goed in staat om hun bevindingen te verdedigen.

“Ons review roept om een herevalutatie van de richtlijnen voor cardiovasculaire preventie, en in het bijzonder omdat de voordelen van statines overdreven zijn.”

‘Slecht’ cholesterol beschermt tegen ziekten waaronder kanker

De onderzoekers melden dat ‘slecht’ cholesterol zelfs een beschermend effect heeft door infecties en ziekten waaronder kanker af te wenden.

Insulineresistentie -niet cholesterol- is een reële risicofactor

Een van de auteurs, dr. Aseem Malhotra, is een tegenstander van statines en benadrukte altijd al risico’s van de cholesterolverlagers. Hij noemde eerder: spierpijnen, geheugenverlies en staar. Hij zorgde een week voor het verschijnen van de review voor ophef omdat hij zei:

“Het wetenschappelijk bewijs onthult duidelijk dat we moeten stoppen met angst zaaien als het gaat om cholesterol en hartaandoeningen. We kunnen de focus beter leggen op insulineresistentie, dit is de belangrijkste risicofactor en precursor van veel chronische ziektes.”

Co-auteur professor Sherif Sultan:

“Het verlagen van cholesterol door middel van medicatie bij mensen die ouder zijn dan 60 jaar is een verspilling van tijd en middelen. Verandering van leefstijl is de belangrijkste manier om een goede levenskwaliteit te bereiken.”

“Cholesterol is een van de meest vitale moleculen in het lichaam die oudere mensen beschermt tegen infectie, intra-cerebrale bloedingen, kanker, staar, spierpijn en vermoeidheid. Zulke moleculen moeten beschermd en gekoesterd worden.”

Angst zaaien voor vetten en cholesterol

Een andere auteur van het rapport –dr. Uffe Ravnskov- is al lange tijd een prominent criticus van statines. Volgens hem zijn onderzoeken altijd verdraaid ten voordele van de farmaceutische industrie, en wordt er tientallen jaren angst gezaaid voor vetten en cholesterol, terwijl er feitelijk meer voorlichting en informatie zou moeten worden gegeven omtrent suikers en verkeerde koolhydraten.

Persoonlijkheidsveranderingen door een te laag cholesterol

Ravnskov noemde de volgende bijwerkingen van statines: geheugenverlies, persoonlijkheidsverandering wanneer cholesterol te veel verlaagd wordt, impotentie, grotere kans op kanker. Verder: spierpijn, spierzwakte, buik- en maagklachten, vermoeidheid, slapeloosheid, pijn (rug en borst), overgewicht, leverontsteking.

Hij vertelt hier een en ander over in deze video van 3 jaar geleden:


© 2016GoedGezond.


Vind je dit artikel informatief?

Geef de info door (via onderstaande button’s)!