Tips Voeding

Deze 12 voedselcombinaties hebben een verkeerd effect

combinatie proteïnen koolhydraten

Waarom hebben we toch zo weinig energie en lukt het niet om af te vallen? Uit voeding kunnen we veel halen en zelfs nog meer door de juiste combinaties te maken Sommige voedselcombinaties hebben echter een verkeerd effect in ons lichaam en richten chaos aan.

[envira-gallery id="9165"]

Voedselcombinaties met verkeerd effect

Hippocrates zei ‘laat uw voeding uw medicijn zijn en uw medicijn uw voeding.’ Uit voeding kunnen we veel halen, en voeding kan zelfs herstellen en genezen. Het tegenovergestelde geldt ook: verkeerde voedingscombinaties doen de verkeerde dingen in ons lichaam.

Combinaties en spijsverteringssysteem

Onderstaande voedselcombinaties worden als nadelig gezien in de reguliere en/of in de oosterse geneeskunde.  Als men zou weten wat deze combinaties doen met het spijsverteringssysteem, zou niemand voedsel zo combineren. Sommige hebben directe consequenties, zoals gasvorming, een opgeblazen gevoel, maagpijn, misselijkheid, vermoeidheid en problemen om de voeding te verwerken. Korte termijn effecten kunnen binnen 1 á 2 dagen weer verdwenen zijn, maar er zijn ook nare lange termijn effecten zoals een slechte adem, droge huid, uitslag, chronische ontsteking, slechte nachtrust, weinig energie, gewichtstoename en een chronisch slechte spijsvertering.

Wanneer je de simpele regels volgt qua voedingscombinaties, kun je voelen hoe je energie weer toeneemt en merken dat je weer gewicht kunt verliezen.

Fruit na of met een maaltijd

fruit na maaltijd
Fruit biedt natuurlijk veel voordelen en geeft ons spijsverteringssysteem een boost, mede dankzij de vezels. Fruit is een ook een goede bron van onder meer kalium, vitamine C en foliumzuur. Toch zijn er een paar regels te volgen bij het eten van fruit. Fruit eet je zonder andere voeding of op een lege maag. Wanneer je fruit eet, werkt het spijsverteringssysteem namelijk sneller dan wanneer je bijvoorbeeld voeding met vetten, proteïnen en zetmeel consumeert. Als je fruit ongecombineerd eet, kan je maag makkelijker alle nutriënten, vezels en enkelvoudige suikers verwerken. Zo profiteer je het beste van het fruit dat je eet.

fruitbijmaaltijdWanneer je fruit vlak voor of na een maaltijd eet -vooral na een grotere maaltijd- blijft het te lang in de maag met de andere voeding, en gaat het in de darmen fermenteren en rotten. Als je een moeilijke spijsvertering, maagzuur, oprispingen en ander ongemak ervaart denk je misschien dat het aan de andere voeding ligt. Het zou heel goed kunnen dat fruit voor dit ongemak zorgt. Fruit vlak voor, na (of tijdens) het eten zorgt niet alleen voor spijsverteringsproblemen; het zuigt ook energie weg. Dus wat doe je? We eten meestal 3 hoofdmaaltijden per dag. Eet fruit ongeveer een uur voor de maaltijd of twee uur na de maaltijd. Als je een zwaardere maaltijd eet, zoals pasta, wacht je langer met het eten van fruit en doe je dit zo’n 3 tot 4 uur na de maaltijd. Bij een groene maaltijd, salade of iets dergelijks, kan er een kortere tijd –ongeveer 1.5 uur- tussen zitten. Zo weet je zeker dat het fruit goed verwerkt wordt en in je lichaam precies gaat doen wat het moet doen.

Vermijdt het eten van fruit vlak voor het slapen gaan. Er zitten veel fruitsuikers in die je energie opporren, waardoor je pas later de slaap kunt vatten. Voeding beïnvloedt de kwaliteit van slaap en kan ingezet worden om een goede nachtrust te bereiken. De serotonine-rijke kiwi is hier behoorlijk verrassend in!

Meloen en ham

meloenham

Meloen moet je alleen eten of helemaal niet eten. Dit geldt voor al het suikerrijke fruit. Eet het apart van proteïnen en zetmeel, vooral wanneer je graag een energieboost van fruit wilt krijgen.

Yoghurt met fruit

yoghurt

Dit is toch een favoriete combinatie voor velen: een bakje yoghurt met wat (diepvries-)fruit erin.  Volgens de Indiase gezondheidsleer kan de combinatie van fruit met yoghurt het ‘spijsverteringsvuur’ blussen, veranderingen veroorzaken in de darmflora, giffen produceren en verstopte sinussen, verkoudheid, hoesten en allergieën teweeg brengen. De ayurveda adviseert om te eten ‘volgens je dosha’ en suggereert dat we combinaties zoals koude yoghurt met fruit beter vermijden. Maar als je echt van je bakje yoghurt met fruit houdt, is er een manier om de vertering te vergemakkelijken. Eet dan yoghurt die op kamertemperatuur is en waar geen smaakstoffen aan toegevoegd zijn. Meng het met een beetje honing, kaneel en rozijnen.

Lasagne, aardappelschotels met gesmolten kaas

aardappelskaas2

Proteïne/-zetmeel combinaties remmen de werking van de speekselenzymen die zetmeel verteren. Voor proteïnen en zetmeel zijn andere enzymen nodig. Als je proteïnen en zetmeel combineert moet je lichaam een keuze maken: proteïnen of zetmeel verteren. Onverteerd zetmeel ondergaat fermentatie en decompositie en dit kan tot giftige eindproducten leiden. De toevoeging van groene groenten aan je maaltijden met gesmolten kaas en zetmeel, maakt het vriendelijker voor de maag. Kom maar op met de rucola!

Meerdere geconcentreerde bronnen van proteïnen

 

Bonen en kaas

bonenenkaasDe combinatie van proteïnen uit zuivel en uit bonen vind je meestal in Mexicaanse schotels. Samen met guacamole en een hete saus, is dit bijna een garantie voor gasvorming en een opgezette buik. Het zijn niet de bonen op zichzelf die dit veroorzaken, het is de combinatie die het hem doet. Probeer de kaas en tomaten over te slaan als je spijsvertering niet optimaal is of wanneer je bezig bent met detoxificatie.

Kaas, vlees en ei

omeletkaas

Ons lichaam reageert niet goed op combinaties van proteïnen. Hou het gewoon bij één soort proteïnen, dit is makkelijker te verteren en vraagt niet zoveel energie. Wil je een omelet? Laat vlees er dan buiten.

De combinatie van (dierlijke) proteïnen en zetmeel maakt dus van een goed georganiseerde spijsvertering een chaos. Proteïnen gaan rotten en zetmeel gaat fermenteren. Rijst en bonen gaan dan weer wel goed samen: ze werken synergetisch.

Andere combinatie die te mijden zijn: noten met yoghurt, bacon en eieren, zeevruchten en rood vlees.

Pastasaus met tomaat en kaas

pasta met kaas

Dit is meestal hoe we onze pasta het liefst eten: met tomaat én kaas. Tomaten hebben een betrekkelijk hoge zuurgraad en gaan niet goed samen met zetmeelachtige koolhydraten zoals pasta. Combinatietheorieën adviseren om koolhydraten met voeding met een hoge zuurgraad te mixen. Wanneer je zuivel aan deze toch al moeilijke combinatie toevoegt (zoals crème fraîche) heb je een recept voor spijsverteringsproblemen en is het na de maaltijd gedaan met je energie. Je lichaam heeft een ton energie nodig om deze maaltijd te verwerken. Eet je pasta dus eens op een andere manier, bijvoorbeeld met pesto en gegrilde groenten.

Voedsel in combinatie met vloeistoffen

drinken

Je hebt waarschijnlijk al vaker gehoord dat je beter niet kunt drinken bij het eten. Maar waarom? Water gaat in ongeveer 10 minuten tijd door de maag heen, bij sap duurt het ongeveer een kwartier tot een half uur. Elke vloeistof in je lichaam verspreidt de enzymen die je lichaam nodig heeft om proteïnen, koolhydraten en vetten te verteren. Drink gerust zoveel water als je wilt, tot 10 minuten voor de maaltijd. En wacht na het eten een uur voordat je wat drinkt. Na een complexe maaltijd wacht je wat langer.

Banaan en melk

banaanmetmelk

Volgens de traditionele Indiase gezondheidsleer (Ayurveda) is dit een van de zwaarste en gifvormende combinaties. Volgens deze leer creëert de combinatie zwaarte in het lichaam en traagheid in het brein. Als je een fan bent van melk-bananen smoothies, zorg dan dat de banaan overrijp is en voeg er kardemom en nootmuskaat aan toe, om de spijsvertering te stimuleren

Ontbijtgranen met melk en sinaasappelsap

fruitsap maaltijd

De zuren in sinaasappelsap of ander zuur fruit vernietigen de enzymen die zetmeel moeten verteren. Dit zetmeel zit in ontbijtgranen. Ook kan zuur fruit of sap een stremmende werking op melk hebben en het in een zware slijmvormende substantie omzetten. Voor een gezond ontbijt neem je fruit of sinaasappelsap 30 minuten voor de ontbijtgranen.

Citroendressing op een komkommer- en tomatensalade

citroendressing

Nachtschades zoals aardappels, pepers, aubergine en tomaten moeten niet gecombineerd worden met komkommer. En laten wij in Nederland nu juist vaak tomaten met komkommers in de sla doen! Citroen gaat er ook niet goed bij.

Vetten met de verkeerde voeding

verkeerde voeding1

In de westerse wereld is deze combinatie inmiddels in het dagelijks dieet geslopen: vetten met de verkeerde voeding. Voorbeelden: tonijn met mayonaise, olijven met brood, vlees gebakken in plantaardige olie. Vetten hebben galzouten nodig uit die afgegeven worden door de galblaas en lever om vetmoleculen kleiner te maken en af te breken. De combinatie met andere verteringssubstanties zorgt voor stress. Grote hoeveelheden vet in combinatie met proteïnen zet een rem op de spijsvertering. Je kunt wel kleine hoeveelheden vet nemen -en dan het liefst biologische, onbewerkte oliën zoals olijfolie of kokosolie- voor het bakken. Proteïne-vetten zoals avocado’s, zaden en noten zouden alleen gecombineerd moeten worden met groenten zonder zetmeel. Als je vetten eet, zou je er altijd rauwe groene bladgroenten bij moeten betrekken.

tips

Natuurlijk ervaart niemand de effecten van voedselcombinaties op dezelfde manier. Vaak schrijven mensen spijsverteringsproblemen en allergieën aan één bepaald soort voeding toe, terwijl het de combinaties kunnen zijn. Ook zijn we zo gewend aan allerlei spijsverteringsongemak, dat we misschien niet eens weten hoe het voelt om een optimale spijsvertering te hebben. Je kunt het eens een week uitproberen, je spijsverteringssysteem rust geven en kijken of je vertering efficiënter gaat verlopen. Kijk eens of de hunkering naar bepaald voedsel verdwijnt, of je meer energie krijg en of de opgezette buik minder opgezet zal zijn.

1 2 3 4 5


© 2016GoedGezond.


Vind je dit artikel informatief?

Geef de info door (via onderstaande button’s)!

Kijk op Facebook pagina voor meer tips en nieuws (vergeet niet op 'vind ik leuk' te klikken :-)