Groene thee: langer leven, beter hart en boost voor elk brein -nieuwe studies

goedgezond

De boost van groene thee is weer bewezen: de thee zorgt voor een scherper brein met betere cognitieve vaardigheden. De thee die boordevol antioxidanten zit, beschermt tevens tegen hart- en vaatziekten en werkt levensverlengend. In dit artikel: recente en andere gezondheidsvoordelen van groene thee op een rij.

Groene thee boost voor elk brein en hart

Effecten op brein van mensen met Down

De Lancet Neurology heeft zojuist de uitkomsten van een studie gepubliceerd, waarin de effecten van groene thee op de cognitie van mensen met het Down syndroom werden getest. Het team wilde zien of het bestanddeel EGCG de overexpressie verminderde van genen die de down-symptomen veroorzaken. EGCG staat voor epigallocatechinegallaat, een polyfenol en tevens de krachtigste antioxidant in groene thee.

De mensen met Down die EGCG kregen scoorden beter op de testen betreffende:

  • Visueel geheugen
  • Vaardigheden om responses te beheersen
  • Reken- en planvaardigheden

Betere connectiviteit zenuwcellen

Hersenscans onthulden een verbeterde connectiviteit tussen de zenuwcellen. In de hersenregio’s die relateren met taal waren eveneens verbeteringen te zien.

Het team beoogt nu om het bestanddeel bij kinderen te testen, omdat een jong brein zich nog beter aanpast. De bevindingen hebben in ieder geval opties gegeven om EGCG of groene thee extracten te gebruiken als behandeling voor andere neurologische aandoeningen, zoals dementie.

Afname van neurologische symptomen

Ook anders studies laten zien dat groene thee de connectiviteit verbetert in de hersengedeelten die met het werkgeheugen in verband staan. De onderzoekers meldden destijds dat de thee voor een afname zorgt van neurologische symptomen en zelfs van symptomen van een psychische stoornis. Ook lieten zij weten dat er door groene thee veranderingen in hersenplasticiteit plaatsvinden. EGCG biedt neurologische voordelen voor het brein, en kan tevens mensen met dementie ondersteunen. 1, 2, 3, Het werkgeheugen gaat er eveneens op vooruit met groene thee. 4

Studies die de voordelen van groene thee op brein en lichaam belichten, zijn te veel om op te noemen. Maar hier volgt toch een poging.

Groene thee, betere hartgezondheid, langer leven

Een eveneens recente studie noemt dat EGCG uit groene thee voor een afname van cardiovasculaire markers –zoals dislipidemie (te hoge concentratie vetten in het bloed), hyperglycemie en hypertensie- zorgt en levensverlengend werkt.  5, 6, 7, Ontstekingsmarkers nemen ook af.  Wie 5 koppen per dag neemt, vermindert het risico op vroegtijdig overlijden al met 21% en verlaagt de kans op een beroerte. 9, 10

Kanker en catechinen uit groene thee

Uit een analyse van 51 studie blijkt dat EGCG het risico niet verlaagt op kanker aan de maag, darmen, galblaas, slokdarm en alvleesklier. 11 Wel verlaagt de thee of extract de kans op eierstok- en leverkanker. 12  Er zijn aanwijzingen dat groene thee ook de kans op prostaatkanker verlaagt. 13, 14  Het drinken van 3 koppen per dag zou de kans op borstkanker met 27% verlagen 15. Twee koppen per dag kan leiden tot een afgenomen kans van 17% op longkanker. 16

Afname van vleesbomen (uterus myomatosus)

Er lijkt ook een rol weggelegd te zijn voor groene thee bij de vermindering van vleesbomen. 17 Toen vrouwen in de leeftijd van 18-50 jaar 4 maanden lang 800 mg groene thee extract namen (45% EGCG) was er een afname, terwijl er bij de placebogroep na 4 maanden een toename van 24.3% was.

Lagere kans op diabetes 2

Uit een analyse van 20 bevolkingsstudies blijkt dat het drinken van 3 of meer koppen groene of zwarte thee de kans op het ontwikkelen van diabetes 2 verlaagt. 18

Afname van buikvet en overgewicht

Groene thee extract kan voor een afname in buikomvang en  buikvet zorgen. Dit was bijvoorbeeld het geval na een 12-weeks dagelijks gebruik van groene thee extract van 1500 mg. 19 20 21 Het is een behoorlijk goede en welkome bijkomstigheid, dat groene thee extract de opname van zetmeel kan verminderen. 22

Een beter gebit met groene thee

Zelfs voor het gebit doen de polyfenolen uit groene thee hun werk: ze verminderen plakvorming, doordat orale bacteriën zich niet meer in de mond kunnen voeden met suikers. 23  Wanneer je de mond 1 minuut met 10 ml groene thee spoelt, bereik je hetzelfde effect als met een mondwater met chloorhexidine. 24


Matcha thee bevat veel meer van de antioxidant EGCG bevat. Hoeveel? Dat lees je in Groene thee versus Matcha thee. Hier lees je ook waarom je niet moet overdrijven met EGCG.


Volgende artikel: Groene thee getest: in welke zitten de meeste gezonde stoffen?


© 2016GoedGezond.


Vind je dit artikel informatief?

Geef de info door (via onderstaande button’s)!

Share