6 Ongewone drankjes voor een betere slaap!

OEDGEZOND.INFO

Heb je slaapproblemen? Er zijn ideeën die beter werken dan schaapjes tellen. Deze 6 -soms wat ongewone- drankjes bevorderen de slaap. Er komt geen warme melk bij kijken!

Drankjes voor een betere slaap

Thee van kattenkruid

Katten knuffelen graag met dit kruid, ze lijken er high van te worden. Wij worden er dan wel niet high van, maar wel rustig. Kattenkruid brengt je gedachten tot rust, waardoor je niet alleen sneller in dromenland komt, maar ook dieper zult slapen. Drink een kopje thee van kattenkruid voor het slapengaan en geagiteerde slaap verstorende gedachten zullen vervliegen. 1, 2, 3  

Drankje met chiazaad

Hier is weer de superfood, die soms ook wel een beetje overschat wordt. Dit zaad –van oorsprong vogelvoer- komt volgens gezondheidsgoeroe’s ook bij slaapproblemen van pas. Dankzij de hoeveelheid tryptofaan, wordt de slaap opgewekt. Dus verwerk het in een drankje met wat amandelmelk, en je zult ontspannen in bed gaan liggen. Het bewijs is alleen anekdotisch, maar wellicht het proberen waard. Of probeer andere tryptofaanrijke voeding: een tryptofaanshot krijg je ook van deze drankjes.

Bier!

Bier voor het slapen gaan, maar wel zonder alcohol

Hop is wel een overbekende remedie bij slaapproblemen, maar werkt echt. Humulus lupulus is het sleutelingrediënt in bieren en heeft ook een rustgevend effect. Je kunt thee op hopbasis drinken voor het slapen gaan. Omdat hop bitter kan smaken, wordt hop thee ook wel gecombineerd met citroen of kamille. Hopextract heeft natuurlijk een sterker effect, je kunt een capsule legen in een van de genoemde drankjes. Uit studie blijkt dat de concentratie van 2 mg hop extract sterk de onrust vermindert in het circadiaans ritme. Alcoholvrij bier doet het ‘trucje’ ook. 4,

Magnesiumpoeder

Magnesium ontspant spieren en zenuwstelsel, en dit is wel een vereiste voor een fijne nachtrust. Voeg magnesiumpoeder toe aan je drankje, en je zult het merken. Het is makkelijk in gebruik en geeft je een magnesium boost. Deze boost is niet alleen welkom voor een goede nacht, maar ook voor het aanvullen van een eventueel tekort.  Combineer het met een van de drankjes, en je gaat slapen als een roos. Relaxt word je ook van een voetbad/bad met magnesiumzout. Of spray een magnesiumoplossing op de huid! Magnesium verbetert alle facetten van slaap: de duur, de snelheid van inslapen, de diepte van de slaap en het wakker worden.

Valeriaan wortel

Valeriaan staat van oudsher bekend betreffende de kalmerende uitwerking en de slaap bevorderende eigenschappen. Ook hier kun je het extract uit een capsule legen in een drankje, zodat je er meer aan hebt dan bijvoorbeeld het geval is met valeriaan thee. Wel is het zo dat bij sommige mensen het effect krachtig kan zijn (dus hou dit in de gaten), terwijl valeriaan niet bij iedereen iets doet. 7, 8

Nog een ongewoon drankje!

Dan is er nog een ongewoon drankje, waar health- en welness blogger David Wolfe bij zweert. Volgens hem is een thee van de combinatie van een bananenschil/ kaneel hét middel om de worsteling met slaap tot de verleden tijd te laten horen. De gedachte hierachter is de hoeveelheid kalium en magnesium die de schil bevat. Want niet alleen magnesium, ook kalium is enorm slaap bevorderend.

Wat je volgens Wolfe moet doen: je neemt een banaan, kaneel en een pan water. Waar kalium en magnesium voor de nodige ontspannen loomheid zorgen, balanceert kaneel de bloedsuikerspiegel. De bloedsuikerspiegel is ook de reden, waarom je slecht op bepaalde voeding slaapt.

Je kookt de banaan met schil en al, voegt er na het koken een vleug kaneel aan toe, en drinkt dit voor het slapen gaan.

Meer lezen?

Welk drankje ook kiest, je kunt beter geen nachtmutsje nemen: je ligt er langer door wakker en je valt in een minder diepe, onrustige slaap. 9

© 2016.GoedGezond.