Mediterrane vetrijke voeding gezonder dan vetarm dieet

goedgezond

Ook als gezonde voeding vetrijk is, kun je er veel voordelen uit halen. Volgens een nieuwe studie hoef je vet niet over te slaan, mits je gezond eet. Mediterrane voeding heeft grotere effecten op gewicht en gezondheid dan een vetarm dieet.

‘Mediterrane voeding gezond, ook als het vetrijk is’

De studie is gebaseerd op 56 verschillende onderzoeken waarin de relatie tussen voeding en ziekte bekeken werd. Mensen die het Mediterraan dieet volgen laten een overduidelijke afname zien wat betreft het risico op chronische ziekten.

De onderzoeken van de afgelopen 50 jaar laten zien dat dit ook geldt voor Mediterrane voeding zonder vet restrictie; dit vermindert het risico op cardiovasculaire ziekten, borstkanker en diabetes.

Olijven en olijfolie, bronnen van enkelvoudige verzadigde vetten, beschermen het hart en zijn rijk aan vitamine E.

Bij Mediterrane voeding gaat het om de juiste ratio enkelvoudig onverzadigd-verzadigd vet, en eet men veel fruit en groenten, peulvruchten, granen en vis. Vlees en zuivel wordt met mate gegeten, en men kan ook een glas rode wijn nemen.

De onderzoekers benadrukken dat obesitas en overgewicht waarschijnlijk meer te maken hebben met bewerkte granen en toegevoegde suikers, dan met vet.

Eerdere studies

Minder kans op beroerte en vroegtijdig overlijden

Bij een studie met 7447 deelnemers werd gekeken naar de uitwerking van Mediterrane voeding op het gewicht en hart. De deelnemers hadden allemaal gezondheidsproblemen zoals diabetes en liepen een hoog risico op een hartziekte. Ze werden onderverdeeld in 3 groepen: een groep at Mediterraan met extra olijfolie (a), een groep consumeerde Med+ noten (b) en de laatste groep at vetarm (c). Niemand at minder, of deed extra aan beweging. Deze studie duurde 5 jaar.

De uitkomsten: deelnemers uit groep c hadden een 30% lagere kans op een hartaanval, beroerte en overlijden door cardiovasculaire factoren. Bij groep b was de kans 28% lager. De positieve resultaten waren meer uitgesproken bij mannen. De kans op een beroerte was met 39% afgenomen in groep a en b. Mensen met een hoge bloeddruk, lipide problemen en/of obesitas reageerden het beste op de Mediterrane voeding. 1

Afname oxidatieve stressmarkers

Mediterrane voeding zorgt voor een afname van oxidatieve stressmarkers zoals geoxideerd LDL. Vetarme voeding bleek niet voor een afname te zorgen. 2

Verminderd risico op diabetes

Deelnemers (418 stuks) zonder diabetes werden 4 jaar lang gevolgd, terwijl het diabetes risico bekeken werd. Er vond geen calorierestrictie plaats. In de Mediterraan groep werd ongeveer 10% diabetespatiënt, in de vetarme groep was dit bijna 18%. Bij de Mediterraan groep was de kans op diabetes 2 met 52% afgenomen. 3

Afname cardiovasculaire risicofactoren

Bij 772 deelnemers werden de cardiovasculaire risicofactoren bekeken, waaronder de bloedsuikerspiegel, bloeddruk, HDL en C-reactieve proteïne (CRP).

In de Mediterrane groepen vond een daling plaats van de bloedsuiker, systolische bloeddruk, HDL-ratio. Een daling vn C-reactieve proteïne vond alleen plaats bij de med+olijfolie groep (niet bij de med+noten groep). 4, 5

Minder complicaties na een hartaanval

605 Mannen en vrouwen van middelbare leeftijd die een hartaanval hadden gekregen werden in twee groepen verdeeld: een Mediterraan groep met omega3-suppletie en een groep die het ‘Westers’ dieet volgde. Deze groepen werden 4 jaar gevolgd.  De groep die Mediterraan at, zou 72% minder kans hebben gehad op een hartaanval. 6

Metabool syndroom (stofwisselingsaandoening)

180 Patiënten met het metabool syndroom werden in 2 groepen gedeeld: een Mediterraan groep een vetarme groep. Na 2,5 jaar bleek dat 44% van de patiënten uit de Mediterraan groep nog steeds het metabool syndroom had. Bij de vetarme groep was dit echter 86%.  In de Mediterraan groep werd was men meer lichaamsgewicht verloren (4 kilo versus 1.2 kilo), en was er een grotere afname van ontstekingsmarkers en insuline weerstand. 7

Meer gewichtsverlies dan bij een vetarm dieet

322 Obese mensen werden in 3 groepen verdeeld: een vetarm dieet, een Mediterraan dieet met calorierestrictie of een koolhydraatarm dieet zonder calorierestrictie. De groep die vetarm at verloor 2.9 kilo, bij de koolhydraatarme groep werden 4.7 kilo’s verloren en in de Mediterraan groep was dit 4.4. kilo. In vergelijking met het vetarme dieet waren was er een grotere verbetering betreffende de bloedglucose en insulinespiegel bij de volgers van het Med dieet. 8

Meer gewichtsafname in vergelijking met een vetarm dieet blijkt ook uit 3 andere studies (9, 10, 11):

Als je naar het bewijs kijkt, heeft Mediterrane voeding een stuk meer positieve effecten op de gezondheid dan vetarme voeding en geeft het de grootste bedreigingen voor de gezondheid aanzienlijk minder kans.

© 2016.GoedGezond.

 

Share