Beste voeding tegen zonnebrand: 5X Groente en fruit die je huid beschermen

Sommige voeding geeft op een indrukwekkende manier zonbescherming van binnenuit. Welke groente en fruit beschermt je huid effectief tegen UV-straling en zonschade?

Als je onderstaande voeding eet, versterkt dit de bescherming van de huid tegen de zon. Je huid wordt minder gevoelig voor UV-straling. Maar het eten van voeding met een zon beschermende werking maakt je natuurlijk niet onaantastbaar voor de zon: schaduw, bedekking en zonnebrandmiddel blijven nodig.


Gebruik je liever een natuurlijk zonnebrandmiddel, dan lees je hier een overzicht van de beschermingsfactoren van verschillende oliën, plus een recept.

 


Voeding tegen zonnebrand: groente en fruit die de huid beschermen

De groenten/fruit die je huid beschermen tegen UV-straling verbeteren hiermee ook je tint, die minder rood en juist meer bruin zal zijn. En omdat deze voeding de huid tegen de zon beschermt, rem je tevens de tekenen van huidveroudering.

Tomaten

Tomaten zijn indrukwekkende beschermers tegen de zon. Echte toppers,  ook op dit gebied. Tomaten zijn uniek: in welke vorm je een tomaat ook eet –als pastasaus, ketchup of puree- het lycopeengehalte blijft. En het is de lycopeen die beschermt.

Betere bescherming

Toen men 3 maanden lang 55 gram tomatenpuree nuttigde, was de huid 33% beter beschermd tegen de zon. De tomatenpuree werd gecombineerd met 10 gram olijfolie, omdat deze combinatie de beschermende en herstellende eigenschappen van lycopeen versterkt, meldde de University of Manchester.

Beste anti-aging middel

De nederige tomaat is ook een beter anti-aging middel dan welke commerciële crème dan ook. Het eten van 5 eetlepels tomatenpuree per dag, blijkt al voor aanzienlijk minder rimpels te zorgen. Dit was het geval bij gerimpelde vrouwen op leeftijd. Zie dat maar eens voor elkaar te krijgen, met een gekochte crème.

En wanneer je een kwart kopje pastasaus per dag eet, verbrand je eveneens minder snel door de zon.

Hoe kan dit?

Volgens onderzoeker Lesley Rhodes van de University of Manchester stimuleert de tomaat procollageen op zo’n manier, dat dit het huidverouderingsproces daadwerkelijk omkeert. Procollageen is een molecuul die de huid zijn structuur geeft. Een verlies aan procollageen leidt vanzelfsprekend tot huidveroudering en verlies van elasticiteit.

De schadelijke effecten van UV-straling zijn vooral te wijten aan schadelijke moleculen, reactieve oxygen species, die de huidstructuren beschadigen. Lycopeen neutraliseert de schadelijke moleculen. Het vermindert de schade van mitochondriaal DNA in de huid, dit type schade staat in verband met huidveroudering. Als we lief zijn voor onze mitochondriën zien we dit aan onze huid. 1, 2, 3  

Donkere chocola

Regelmatig horen we over de voordelen van donkere chocola voor ons lichaam en brein. Maar dat het donkere goedje onze huid goed beschermt tegen de zon, is minder bekend. Deze traktatie bevat antioxidanten (polyfenolen) die krachtig beschermen tegen kanker en de huid minder gevoelig voor de zon maken. Dit effect doet zich al voor bij een dagelijkse inname van 20 gram, 3 maanden lang. Gewone chocola heeft dit effect niet. 4, 5, 6

Aardbeien

Fruit zoals aardbeien, ananas en papaya bevat veel vitamine C en vitamine C remt de groei van kankercellen. Doordat vitamine C de vrije radicalen bestrijdt die je lichaam produceert in antwoord op schade, veroorzaakt door zonlicht, houdt vertraagt vitamine C ook de vorming van rimpels.

Een portie aardbeien bevat 113% van de ADH vitamine C. Groenten en fruit die meer bevatten zijn: paprika (157%), papaya (224%), broccoli (135%), spruitjes (129%). Ananas bevat 105% per portie. Hierna volgen de kiwi en citrusvruchten. 7 Vitamine C in combinatie met vitamine E beschermt ook goed tegen zonschade (resp. 2 gram en 1000 ie) 8,

Groene thee

Lekker nippen aan een kopje groene thee beschermt de huid, dankzij de groep catechinen die het bevat. Aangetoond is dat deze groep antioxidanten de schadelijke effecten van UV-straling teniet doen. Hun chemische structuren chelateren metaal ionen en verminderen de schade door vrije radicalen aan cellulaire structuren. Geniet elke dag van een kopje groene thee, en houdt je huid stralend en gezond. 10, 11, 12, 13

Wortels

Het is een methode uit ‘grootmoeders tijd’: voordat het zon seizoen begint eet je een periode lang wortels, zodat je makkelijk een kleurtje op kunt doen. Je zou er bruiner door worden!

Wortels zijn slimme dingetjes: toen gezonde vrouwen een dagelijkse dosis β-caroteen namen voor de duur van 3 maanden, beschermden en herstelden de antioxidanten de cellen. β-Caroteen bestrijdt vrije radicalen succesvol, en wordt omgezet in meerdere organen, waaronder de huid. Deze provitamine A vermindert door UV-straling opgewekte erythema (pijnlijke rode onderhuidse zwelling). Dezelfde effecten zijn gezien door de inname van lycopeen. 14, 15

© 2016,GoedGezond.