Proteïne uit vlees draagt in belangrijke mate bij aan obesitas

Is proteïne uit vlees de nieuwe suiker? Journal of Nutrition & Food Sciences meldt dat vlees voor overmatige calorieën zorgt en bijdraagt aan obesitas. Het zijn niet de vetten uit vlees die voor overgewicht zorgen, maar de vleesproteïnen.

Proteïne uit vlees, de nieuwe suiker?

Bij onderzoekers van de University of Adelaide is de vraag gerezen of vleesproteïnen de nieuwe suikers zijn. De vraag rees naar aanleiding van een studie naar de link tussen vleesconsumptie en obesitas in 170 landen.

 “Onze bevindingen zijn waarschijnlijk controversieel omdat ze suggereren dat vleesconsumptie wereldwijd net zo bijdraagt aan obesitas als suiker.”

 “In de analyse van obesitascijfers uit 170 landen, zagen we dat de suiker beschikbaarheid in een land 50% van de obesitas gevallen verklaart en dat vlees de overige 50% verklaart. “

 Het onderzoeksteam zag dat de bijdragende factoren –suiker en vlees- ongeveer gelijk zijn.

Professor Henneberg, auteur van het onderzoek zegt:

“De focus ligt vaak op overconsumptie van suiker en vetten in de voeding. Maar onze bevindingen laten zien dat vleesproteïne in de voeding ook significant bijdraagt aan obesitas.”

 “Het is een dogma dat vetten en koolhydraten, vooral vetten, de belangrijkste boosdoeners zijn.”

Vleesproteïnen worden opgeslagen als vet

Henneberg legt verder uit dat vetten en koolhydraten nodig zijn, omdat ze in onze dagelijkse energiebehoefte voorzien. Omdat proteïnen uit vlees later verteerd worden dan vetten en koolhydraten, geven deze proteïnen pas later energie, als ‘mosterd na de maaltijd’. Kortom: de vleesproteïnen komen er nog eens extra bovenop, terwijl ze niet meer nodig zijn. En als gevolg hiervan worden ze omgezet en als vet opgeslagen.

Volgens het onderzoeksteam zijn er verscheidene academische documenten die eveneens aantonen dat vleesconsumptie relateert aan obesitas. Maar de auteurs stellen vaak dat het de vetten zijn die onderdeel van het probleem zijn.

Het tegendeel is volgens deze studie waar, het zijn juist de proteïnen die aan obesitas bijdragen.

‘Minder vlees eten’

Hennenberg: “Het zou onverantwoord zijn om deze bevindingen te interpreteren als een reden om maar veel vetten en koolhydraten te consumeren. Dat is ook niet oké. Het is echter belangrijk dat we tonen dat vleesproteïnen tot obesitas leiden, zodat we beter begrijpen wat er gebeurt. Een advies in de richtlijnen zou bijvoorbeeld kunnen zijn om minder suiker én minder vlees te eten.”

Behalve in Journal of Nutrition & Food Sciences is het onderzoek ook gepubliceerd in BMC Nutrition.