Kruiden et zo effectief als...(medicatie Natuurlijk gezond (bewezen) Natuurlijke pijnstillers

Kurkuma net zo effectief als deze medicatie (15x, bewezen)

Kurkuma is een van de meest onderzochte kruiden tegenwoordig, met een enorme database aan medicinale eigenschappen. Een opmerkelijke specerij: studies tonen dat kurkuma net zo effectief is als de volgende 15 medicijnen.

Kurkuma net zo effectief

Er zijn bijna 10.000 gepubliceerde biomedische studies met betrekking tot kurkuma en curcumine (1) , die ongeveer 1000 preventieve en therapeutische werkingen laten zien.

De goudkleurige specerij is ook vergeleken met medicatie en blijkt net zo effectief te zijn.

Kurkuma is net zo werkzaam als:

  • Cholesterol verlagende medicijnen (statines)
  • Corticosteroïden
  • Antidepressiva
  • Bloedverdunners
  • Ontstekingsremmers
  • Kankerremmende medicatie
  • Diabetes medicatie

Cholesterol verlagende middelen (statines)

Lipitor (Atorvastatine)

Een standaard preparatie van curcuminoïden werkt net zo goed als atorvastatine (Lipitor, 2)  De curcuminoïden verminderen de conditie van aderverkalking, ontsteking en oxidatieve stress. Een dosis van minder dan 180 mg kurkuma per dag bleek beter te werken dan een dosis van >180 mg. (3) Dit nieuws is zeker niet verkeerd, omdat statines een verwoestende werking kunnen hebben op de gezondheid: volgens een recente publicatie in Journal of Neurology Neurosurgery and Psychiatry verhogen ze de kans op diabetes en een hersenbloeding fors (resp. met 54% en 93%).

Corticosteroïden

Dexamethason

De werking van de primaire polyfenol (curcumine) in geelwortel is vergelijkbaar met de werking van corticosteroïden bij uveitis (oogontsteking, 4). Ook doet kurkuma niet onder voor de corticosteroïde dexamethason , bij het terugdringen van longschade door transplantatie als gevolg van ontstekingsgenen. (5)

Depressie

Fluoxetine (Prozac), Imipramine (Tofranil)

Kurkuma werkt net zo goed bij het verminderen van symptomen van depressie als sommige bekende anti-depressiva. Enkele redenen hiervan zijn, dat kurkuma neuroprotectief is, de neurotrofe factor verbetert en de plasticiteit van de hippothalamus verbetert. (6, 7, 8)  De geelwortel zou zelfs net iets meer voordelen hebben dan de bovengenoemde antidepressiva. (9, 10, 11, 12)

Geelwortel remt de vorming van reactieve zuurstof- en stikstofverbindingen; het zet namelijk de antioxidant-producerende genen aan (NRF2) en ondersteunt de synthese van glutathion. Verder remt het ontstekingsenzymen en ondersteunt de specerij de reiniging van de lever. Ontsteking leidt tot veranderingen in de hersenen, zodat hormonen niet meer naar behoren geproduceerd worden. Ontsteking veroorzaakt tevens veranderingen in de productie van neurotransmitters zoals serotonine, en in het vermogen van het brein om nieuwe hersencellen te genereren. Kurkuma pakt al deze problemen tegelijkertijd aan. Curcumine verhoogt ook nog de hoeveelheid DHA in de hersenen. (13, 14

Bloedverdunners

Aspirine

Het is al minstens 30 jaar bekend dat de gele specerij een antistollingseffect heeft.  (15)  Het is jammer dat hier in de tussentijd niet meer mee gedaan is, zeker gezien de gevaren en bijwerkingen van bloedverdunnende middelen. (16) Curcumine gaat bloedklontering tegen en moduleert prostacycline net zo goed als aspirine dit doet. De specerij kan dus waarde hebben voor mensen met vasculaire trombose. (17)

Ontstekingsremmers

Aspirine, ibuprofen, sulindac, fenylbutazon, naproxen, diclofenac, dexamethatson, tamoxifen

 

Curcumine (en resveratrol trouwens ook) is een effectief alternatief voor bovengenoemde ontstekingsremmers. De polyfenol laat – behalve een ontstekingsremmende werking-  zelfs een anti-proliferatieve activiteit zien tegen tumorcellen. (18)

Kankerremmende medicatie

Oxaliplatine

Curcumine is vergelijkbaar met oxaliplatine, een kankerremmend medicijn, als anti-proliferatieve agent bij darmkanker cellijnen. (19) Ook wekt curcumine de celdood op van alvleesklier kankercellen. (20)  (Nederlands artikel)

Diabetes

Metformine

Curcumine kan waardevol zijn bij de behandeling van diabetes, omdat dit het cellulaire eiwit AMPK activeert waardoor de glucoseopname toeneemt. Ook onderdrukt de polyfenol de gluconeogenische genexpressie in levercellen.

En hou je vast: curcumine is zelfs …500 tot 100.000 keer krachtiger dan metformine betreffende de activatie van AMPK en de regulatie van acetyl-CoA corboxylase (ACC). (21) ACC reguleert de samenstelling en degradatie van vetzuren.

Reumatoïde artritis

Voltaren (Diclofenac)

Het primaire polyfenol-bestanddeel in geelwortel is effectiever bij het verlichten van symptomen van reumatoïde artritis dan de hiervoor bestemde medicatie Diclofenac. (22) Ontsteking en hiermee gerelateerde problemen verminderen sterker dan met Diclofenac, waarschijnlijk doordat ontstekingsroutes geblokkeerd worden. Door deze blokkade neemt de productie af van het enzym dat zwelling en pijn veroorzaakt. Curcumine beïnvloedt meer dan 700 genen en kan de excessieve activiteit en synthese van cyclooxygenase-2 (COX2) en 5-lipooxygenase (5-LOX) remmen.

Veiligheid: Kurkuma kan onveilig zijn wanneer dit tijdens de zwangerschap en borstvoeding wordt ingenomen, ook kan het menstruele bloedingen verergeren. Kurkuma stimuleert de baarmoeder. De specerij kan klachten aan de galblaas en GERD-klachten verergeren. Geelwortel kan onveilig zijn bij borstkanker, baarmoederhalskanker, endometriose of vleesbomen. Curcumine heeft een oestrogene werking. De inname van kurkuma kan de opname van ijzer belemmeren. 

Deze informatie is niet bedoeld als vervanging van medisch advies van een arts. Als je alleen op deze informatie vertrouwt, is dit op eigen risico.

©  2016, GoedGezond

Sommige van bovengenoemde medicijnen staan in de Top 20 Medicatie die het Denkvermogen Aantast.

In Kurkuma Supplementen Getest lees je hoe en welke supplementen je het beste kan kiezen

Kijk op Facebook pagina voor meer tips en nieuws (vergeet niet op 'vind ik leuk' te klikken :-)