Dit zijn de gezonde voordelen van meloenzaden (dus gebruik ze!)

OEDGEZOND.INFO
Wist je dat je van meloenzaden sap kunt maken en dat hier veel voedingswaarde inzit? Dus lees eerst even welke voordelen de zaden  hebben, voordat je ze weggooit!

Meloenzaden: gebruiken i.p.v. weggooien

Cantaloupe en honingmeloen zaden

Vitaminen en mineralen

Mensen in China en het Midden Oosten knabbelen al eeuwen op geroosterde zaden van de cantaloupe en honingmeloen. Beide meloenen hebben hetzelfde nutritionele profiel: ze bevatten veel vitamine A, B6, B12, D, E, K, B3 (niacine), B2 (riboflavine), B1 (thiamine), B5 (pantotheenzuur) en choline. Wat betreft de mineralen bevatten ze calcium, kalium, ijzer, magnesium, mangaan, fosfor, selenium en zink.

Net zoveel proteïnen als in vis

En dat is nog niet alles: 100 gram zaden bevat 21 gram proteïnen. Dit is bijna net zoveel als een portie vis! Want een portie vis bevat per 100 gram ongeveer 22 gram proteïnen.

All round

De zaden bevatten de vitaminen wel in kleine hoeveelheden en voorzien natuurlijk niet in de totale dagelijkse behoefte. Maar ze zijn wel een (all round!) aanvulling. De twee mineralen magnesium en zink zijn wel behoorlijk aanwezig: slechts één kopje zaad van 65 gram voorziet maar liefst in 42-44% van de ADH. (1)

Goed nutriënt profiel

Volgens een publicatie in World Applied Sciences Journal (2) bevatten cantaloupe zaden een goed nutriënt profiel met een prima vet-, proteïne- en koolhydratenbalans, gelijkend op die van sojamelk. Maar dan zonder de nare bijwerkingen,  gmo- en pesticide-invloeden van deze laatste. De zaden bevatten veel vezels en zijn gunstig voor de darmen. Ook verwijderen ze overtollig slijm uit het lichaam.

Basissap maken

Snij de meloen door de helft en schep de zaden en het vruchtvlees eruit. Doe dit in de blender en voeg er water aan toe. Blendt het tot de zaden goed vermalen zijn en giet dit in een filterzak of een kaasdoek (cheesecloth) boven een kom om het sap op te vangen. Je kunt dit sap nu invriezen en gebruiken als basis om over ijs te gieten of in je smoothies te doen. Het combineert erg goed met verse of diepvries aardbeien.

Meloenzaden roosteren

Snij de meloen door de helft, en schep de zaden en het vlees eruit. Haal de zaden uit het vlees. Dit hoef je niet perfect te doen: door afspoelen en bakken zullen restanten vruchtvlees verdwijnen. Spoel het af in een zeef. Doe de zaden in een kom en giet hier een beetje olijfolie over. Maak het af door er een vleugje zeezout over te strooien. Eventueel gebruik je je favoriete kruiden.

Doe de zaden op bakpapier en bak ze 10 minuten in de oven op 200 graden, tot ze goudbruin zijn. Kijk tussentijds even of ze niet aanbranden. Dit is wat taaier dan geroosterde zaden, maar evengoed erg smakelijk. Optioneel: wacht tot de zaden zijn afgekoeld en doe ze dan in een koffiemaler. Dit kun je op soep, boterhammen en stoofpotten strooien.

Watermeloen zaden

De zaden van de watermeloen kun je ook op bovengenoemde manieren gebruiken. Watermeloenzaad wordt eveneens in recepten uit het Midden Oosten gebruikt. Ze bevatten dezelfde vitaminen en mineralen als de zaden uit de andere meloensoorten. Wel bak je ze op een lagere temperatuur, namelijk op 160 graden. Dit doe je ook iets langer: 15 tot 20 minuten.

Rattenstudies tonen dat de bestanddelen in de watermeloenzaden een gunstig effect hebben op de bloedglucose-waarden, spermaproductie en op de testosteronspiegel. (3, 4, 5 )

Het zou jammer zijn om de meloenzaden weg te gooien, als je ze kunt omtoveren tot een heerlijke snack en basissap voor smoothies!