E-nummers

De zure waarheid omtrent citroenzuur: E330 niet zo onschuldig

E330 (citroenzuur) zit veel in onze voeding. Wat is er mis mee, want je ziet het gezonde citrusfruit al voor je. Maar helaas: aan E330 komt geen citrusvrucht te pas. Wel akelige bijwerkingen.

Citroenzuur, E330, niet zo onschuldig

Citroenzuur (E330): onze voeding zit er vol mee. En wat geeft het: citrusvruchten zijn toch gezond? Helaas komt er geen citrusvrucht te pas aan het citroenzuur dat wij nuttigen. Deze E330 veroorzaakt vaak allergische reacties en andere akelige bijwerkingen. E330 is niet zo onschuldig, hoe zit dit?

Meer info over het productieproces: Citroenzuur, een zure misleiding.

Citroenzuur zit in hoge concentraties in citroen, sinaasappel, limoen en ander zuur fruit en is een zwak organisch zuur. Het is een natuurlijk houdbaarheidsmiddel en wordt gebruikt om een zurige smaak toe te voegen. E330 wordt niet alleen in voeding gebruikt, maar ook in textiel, farmaceutische middelen, cosmetica en schoonmaakmiddelen. E330 zou onder andere kunnen verklaren waarom je buik of gezicht opgezet is, of waarom je humeurig en snel geïrriteerd bent.

Citroenzuur gewonnen uit GMO-schimmel

citroenzuur
Hier komt de meeste E330 vandaan. Niet uit citrusvruchten.

In 1917 ontdekte voedingschemist James Curie dat de schimmel Aspergillus niger bepaalde strengen had waarmee citroenzuur gemaakt kon worden. En omdat het goedkoper is om citroenzuur via schimmel te produceren, heeft de E330 die in onze producten zit niks te maken met citrusvruchten. De citrusvrucht komt er echt niet aan te pas. 1 E330 wordt gekweekt op genetisch gemodificeerde Asspergillus niger, om kosten te besparen. 2

In 2007 lag de productie van citroenzuur al op het hoogste productieniveau van de hele wereld. 3

Meer informatie over de productie van E330 lees je in: E330, een zure misleiding

E330 moet zo goedkoop mogelijk zijn

citrus
Je leest ‘citroenzuur’ op het etiket en ziet het citrusfruit al voor je!

Het voedingsadditief (E330) in deze vorm (van een A. Niger) werd getest (FETAX test) op de embryo’s van klauwkikkers, om de giftigheid te evalueren. De onderzoekers concludeerden uit de observaties dat ongelimiteerd gebruik van E330 kan resulteren in vroegtijdige geboortes of miskramen bij mensen en dat E330 consumptie geherevalueerd moet worden, en uiteindelijk: aan banden gelegd. 4 De kans dat dit ook daadwerkelijk gebeurt is erg klein: het wordt immers al op grote schaal geproduceerd en het is spotgoedkoop. Kosteneffectiviteit speelt nu eenmaal een grotere rol voor fabrikanten dan veiligheid.

Acceptabele dosis is vraagteken

In de Europese Unie is een maximum dosis citroenzuur vastgesteld van 3g-5g/kg in vruchtensappen. 4  Dit wordt genomen als de acceptabele dagelijkse inname (ADI), wat duidt op de hoeveelheid die men van een bepaalde stof gedurende de levensduur kan innemen zonder gezondheidsrisico. Gebaseerd op toxicologische studies is de veilige dosis en ADI niet vastgesteld. Het is echter onzeker of de ADI waarden gangbaar zijn voor zuigelingen (0-12 maanden) en kinderen (1-12 jaar). De ADI beschermt hen mogelijk onvoldoende. 4

Andere stoffen waarvan de ADI niet is vastgesteld zijn natriumcarbonaat, natriumcitraat, karamelkleurstof, mononatriumglutamaat, carrageenan en emulsie constructieve additieven. Karamelkleurstof (E 150a/b/c/d), carrageenan en MSG (E621) zijn niet veilig voor brein, lichaam en darmen. Toch is er geen richtlijn voor een acceptabele dagelijkse inname.

Bijwerkingen van citroenzuur, E330

Volgens INCHEM, een instituut die informatie verstrekt over de veiligheid van chemicaliën, leidt regelmatig E330-gebruik tot: 5

 • Tanderosie
 • Spiertrekkingen en –krampen
 • Opgezwollen delen van het lichaam en gewichtstoename
 • Vermoeidheid
 • Stemmingsveranderingen
 • Een snelle en oppervlakkige ademhaling

Het is nog niet bekend of citroenzuur en natriumcitraat in de moedermelk terechtkomt en een zuigeling schaadt.

E330 gevaarlijk bij:

Bij sommige aandoeningen is E330 gevaarlijk, zoals bij mensen met:  6

 • Nierproblemen
 • Hartschade
 • Addison’s
 • Hoge kaliumspiegel
 • Ernstige dehydratatie
 • Hittekrampen

Ook veel voorkomend: maag- en buikkrampen, diarree, misselijkheid, verlies van eetlust, meer transpireren. Een opgezette buik als gevolg van citroenzuur kan al na het drinken van een pakje drinkyoghurt voorkomen. Citroenzuur kan zichtbaar zijn in de ontlasting.

Kankerweefsel bevat relatief veel E330

Biochemical Journal meldde in 1949 dat cancereuze cellen in weefsels grotere concentraties E330 bevatten. Dit bleek toen de inname en E330 bij dieren bestudeerd werd. 7 Bij kippen had E330 een nadelige uitwerking en zorgde citroenzuur voor een abnormale hoge bloeddruk in de longen (pulmonaire hypertensie). Deze conditie was ontstaan na 45 dagen E330-gebruik 8.

Citroenzuur en de lever

De effecten van E330 op de lever van ratten was dusdanig dat het leidde tot een onverwachte toename van enzymactiviteit. Verder zorgde het voor een toegenomen volume van organen (met name van de nieren). 9 Andere effecten die geobserveerd zijn bij ratten en guinea varkens waren een afname van celvolume, lichaamsvocht, degeneratie van lichaamsweefsel, degeneratieve veranderingen van de witte bloedcellen, afbraak van het celmembraan en afbraak van leverweefsel. 10, 11

Het gebruik van E330 is nog steeds gebaseerd op richtlijnen uit de jaren 70, die dus niet up-to-date zijn. (Maar: negatieve effecten van op schimmel gekweekte E330 waren voor 1973 niet onbekend ) Echter in sommige landen wordt E330 beschreven als een ‘hoogst gevaarlijk/cancereus additief en wordt de stof ‘E-gif in voeding’ genoemd. Toch wordt E330 nog als onschuldig gezien in andere landen en ligt het gebruik nog niet aan banden. Het onderzoek op de kikker (4,  FETAX test) werd gebruikt om een inschatting van de gezondheidseffecten te maken. Behalve vroeggeboorte en miskraam, hadden de kikkers ook misvormingen van de darmen, ogen en lichaam. Deze test werd in de jaren 80 opgezet, maar was nog niet eerder gebruikt met betrekking tot citroenzuur. Een FETAX test is een snelle, eenvoudige, kosteneffectieve methode om de mechanismen van toxiciteit te evalueren en een inschatting te maken van de mogelijke effecten bij mensen. Zo’n test concordeert voor 89% met de resultaten op rat-en muismodellen en kan hierdoor een rol spelen in het bepalen van de ADI -waarden.

E330 heeft de chemische namen 2-hydroxycaroxylic acid-1,2,3-propane-tricarboxylic acid; 2-hydroxy-1,2,3-propane-tricarboxylic acid, monohydraat 12, 13  en deze stoffen kunnen op zijn minst roodheid van huid en ogen, pijn aan de huid, buikpijn, kortademigheid en een zere keel veroorzaken.

Citroenzuur: in wat voor soort producten?

citroenzuur
Waar zit het eigenlijk niet in?

Het meeste citroenzuur wordt niet alleen uit gmo-schimmel gewonnen, bij de productie wordt ook zwavelstoffen zoals zwavelzuur gebruikt. Dit kan astmatische en allergische reacties veroorzaken. Citroenzuur uit zwavelstoffen en zwarte schimmel; niet echt een lekkere smaakmaker. Citroenzuur voorkomt bacteriegroei en is dus de favoriet van veel voedingsfabrikanten. Het zit in koek, soep, sauzen, diepvries- en blikvoeding, snoep, jam, ijs, wijn, vruchtendrank en -sap. Het zijn vooral de kinderen die citroenzuur binnenkrijgen.

Citroenzuur in onze lichaamscellen

Citroenzuur komt van nature binnen onze cellen voor. Dit is geen argument om te zeggen: het komt ook in onze cellen voor, dus het kan geen kwaad. De dosis maakt het gif, en het probleem is we in ons dagelijks leven veelvuldig met de stof in aanraking komen via ons eten en drinken. Hier komt bij, dat we binnen onze lichaamscellen van nature geen citroenzuur hebben dat een connectie heeft met schimmel en zwavelstoffen.

Waarschuwingen m.b.t. citroenzuur

Een stuk informatie op de website van Comprehensive Neurology & Sleep Medicine laat weten (en dit gaat over  natuurlijk citroenzuur) 14

Neem geen citroenzuur als je lijdt aan nierfalen of Addison’s (een aandoening van de bijnieren), een hoge kaliumspiegel hebt, last van hittekrampen of uitdroging hebt, en als je hartschade (bijvoorbeeld als gevolg van een hartaanval) hebt. Ook bij andere nieraandoeningen, hartaandoeningen, hoge bloeddruk, plasproblemen, oedeem, colitis ulcerosa en andere darmproblemen zoals Crohn’s moet je oppassen.

Middelen zoals bakingsoda (natriumbicarbonaat) en antacida die aluminium bevatten geven een negatieve interactie met citroenzuur (en natriumcitraat) en veroorzaken een ernstige electrolyten-disbalans of aluminiumtoxiciteit.

Bijwerkingen van citroenzuur (en natriumcitraat) zijn: spiersamentrekkingen, krampen, zwellingen, gewichtstoename, zwakheid, stemmingswisselingen, snelle en oppervlakkige ademhaling, snelle hartslag, rusteloos gevoel, zwarte ontlasting of ontlasting met bloed (kan er zwart uitzien), ernstige diarree of toevallen, koorts, opgezwollen gezicht/tong of keel, milde maag- of buikpijn, misselijkheid.

Medicijnen die niet samengaan met citroenzuur:

 • Lithium (bij hevige stemmingswisselingen)
 • Methenamine (bij urineweginfecties)
 • Guinidine (bij hartritmestoornissen)
 • Decongestanten (middelen tegen verkoudheid en hooikoorts)
 • Dieetpillen
 • ADHD medicatie
 • Supplementen met calcium
 • Salicylaten zoals aspirine
 • Antaciden (maagzuurbindende middelen)

Je begrijpt dus waarschijnlijk het probleem wel, nu wij op dagelijkse basis via een grote diversiteit aan bronnen E330 binnenkrijgen. Ondanks het feit dat onze cellen van nature citroenzuur bevatten; dit is een non-argument.

Kijk op Facebook pagina voor meer tips en nieuws (vergeet niet op 'vind ik leuk' te klikken :-)