Darmflora Fibromyalgie, MS, CVS

Hoe fibromyalgie relateert aan een lekkende darm

Chronische pijn heeft een grote uitwerking op het dagelijkse functioneren. Zoals bij fibromyalgie waarbij men wijdverspreide musculoskeletale chronische pijn en ernstige vermoeidheid ervaart. Fibromyalgie relateert net als het chronisch vermoeidheidssyndroom  aan een lekkende darm.  Om pijnklachten en andere symptomen te verlichten, kan de lekkende darm aangepakt worden.

Fibromyalgie en een lekkende darm

Aandoeningen van de darmen

Bacteriële infecties zijn de meest voorkomende darmaandoeningen. De darmwand bevat veel gunstige en ongunstige bacteriën die de spijsvertering beïnvloeden. Een bacterieovergroei (SIBO) kan tot problemen met de darmwand leiden. Ook SIBO is in verband gebracht met FM. Een lekkende darm betekent dat afval- en giftige stoffen door de darmwand de bloedbaan inlekken. Dit triggert immuun reacties van het lichaam. Twee giffen die lekken bij een doorlaatbare darmwand zijn lipopolysaccharide en tryptofanase: deze verstoren de formatie van hormonen die verantwoordelijk zijn voor nachtrust en spierfunctie.

Belangrijke bevindingen van de afgelopen tijd:

check Het wordt duidelijker dat symptomen van fibromyalgie en lupus veel gemeen hebben. Veel lupuspatiënten hebben fibromyalgieklachten en vice versa. Dit heeft te maken met leptine, dat op beide ziekten invloed heeft.
checkFM-patiënten pakken prikkels anders op; het brein blijft in de ‘aan’- modus staan. Het is hierdoor lastig voor het brein om te bepalen in welk mandje stimuli geplaatst moeten worden.
checkDe vitaminen B11 en B12 en het mineraal magnesium spelen een belangrijke rol
checkMedicinale cannabis helpt, capsaïcine (uit chilipepers) ook
Zwemmen brengt verbetering
check Verzadigingshormoon leptine speelt een grote rol bij de aandoening

 checkFibromyalgie erkend als levenslange stoornis van het centrale zenuwstelsel

check Rijstolie en resveratrol (o.a. in druiven) werken krachtiger dan een pijnbestrijder
check Fibromyalgie gekoppeld aan chronische ontsteking in de hersenen

In dit overzicht kun je een van de bovenstaande onderwerpen selecteren voor meer informatie

Neurotransmitters

De laatste remt de productie van aminozuur tryptofaan, en dit beïnvloedt de productie van twee stoffen die onmisbaar zijn voor spierontspanning en nachtrust, serotonine en melatonine. Serotonine doet meer dan ontspanning en een beter humeur geven, deze neurotransmitter zorgt ook voor de beweging van voeding door het spijsverteringskanaal. Ook stimuleert de stof de productie van het slaaphormoon melatonine en de regeneratie van energie op cellulair niveau. Zonder serotonine ervaart het lichaam vermoeidheid, trek in koolhydraten en suikers en pijn. Zonder melatonine kun je niet slapen, waardoor je in een vicieuze cirkel belandt en moeite hebt met concentratie en ontspanning.

Wat betreft de connectie tussen een slechte darmgezondheid en fibromyalgie laten studies het volgende zien:

 • 30-70% van de FM-patiënten heeft ook het prikkelbare darmsyndroom 2 3 4 5  
 • 37% van de patiënten met osteoartritis heeft ook darminfecties, en 73% van de FM-patiënten heeft eveneens darminfecties 6
 • Een darminfectie wordt vaak gevonden bij het chronisch vermoeidheidssyndroom en FM 8 9  Het chronisch vermoeidheidssyndroom en FM worden als apart gezien, maar hebben veel met elkaar gemeen. 10
 • Meer dan de helft van de FM-patiënten ervaart indigestie (dyspepsie, een opgeblazen buik, oprispingen en misselijkheid). 11

De functie van de darmwand is het vormen van een barrière die schadelijke stoffen -waaronder microbiota- ervan weerhoudt in de circulatie te komen. 12Defecten aan de darmwand zijn in verband gebracht met ziekten waaronder het prikkelbare darmsyndroom, multiple sclerose, reumatoïde artritis en autisme. Maar ook met het chronisch vermoeidheidssyndroom 13 , depressie, allergieën, huidaandoeningen en fibromyalgie. 14

Hoewel de link tussen fibromyalgie en de darmwand veelbelovend is, wordt deze nog niet helemaal serieus genomen. Als gevolg hiervan schiet men ook niet echt op met verder onderzoeken m.b.t. dit verband. De lekkende darm is echter wel aangewezen bij veel auto immuunziekten en darmaandoeningen (o.a. prikkelbare darmsyndroom) 15 die ook bij fibromyalgie voorkomen. 16 17

Drie stappen naar een gezonde darmwand, in een notendop

 1. De integriteit van de darmwand moet behouden worden voor een goede opname van nutriënten, en om te voorkomen dat schadelijke stoffen in de bloedbaan komen. Voeding die de darmwand beschadigt: zuivel 18 ( biest herstelt juist de darmwand), gluten 19 20 alcohol, cafeïne en specifieke
  additieven
  .
 2. Herstel: De conditie van een lekkende darm is om te keren, en voeding is hierbij belangrijk. Ook zink en N-acetyl-cysteïne, glycyrrhizinezuur uit zoethout en L-glutamine helpen.
 3. Herkolonisatie: Een gezonde darmflora betekent een goed functionerende darmwand. Begin eerst met prebiotica (fructo-oligosacchariden, en voeding) om herkolonisatie in de darmen te bevorderen, en neem vervolgens probiotica (en probiotische voeding). Ook vezels zijn belangrijk.

checkDeze probiotica herstellen een lekkende darm

check Een lekkende darm omkeren, meer informatie


Fibromyalgie staat ook in verband met reumatische aandoeningen

 De huidige editie van Annals of Reumatic Disease meldt, dat fibromyalgie vaker voorkomt bij patiënten met reumatische aandoeningen.

Van de 691 patiënten hadden er

 • 325 reumatische artritis
 • 137 radiografische axiale spondyloartritis
 • 64 non-radiografische axiale spondyloartritis
 • 59  psoriatische artritis
 • 38 perifere spondyloartritis
 • 28 met systemische lupus erythematodes
 • 27 Sjögren’s syndroom
 • 14 scleroderma
 • 6 met myositis

Bij de studie waren 451 vrouwen (65.3%) en 240 mannen (34.7%) betrokken. De gemiddelde leeftijd was 55.8 jaar en de gemiddelde duur van de ziekte was 11 jaar. Van de patiënten was 14% (97 personen) ook gediagnosticeerd met fibromyalgie en slechts 55 patiënten (8%) kregen dezelfde diagnose op basis van de richtlijnen voor fibromyalgie van de the American College of Rheumatology’s 1990 (ACR-90).

Aan deze richtlijnen voldeed

 • 4.9% van de patiënten met reumatische artritis
 • 11.1% van de patiënten met spondyloartritis
 • 11.3% van de patiënten met een bindweefselaandoening (lupus erythematodes, Sjögren’s syndroom, scleroderma en myositis)

Aan de hand van de ACR-90 criteria, kwam fibromyalgie duidelijk meer voor in de spondyloartritisgroep dan in de reumatoïde artritis groep (7.7% versus 17.5%). Van de patiënten met een bindweefselaandoening had 28.2% fibromyalgie.

“Fibromyalgie is aanwezig bij reumatische ontstekingsziekten, vooral bij spondyloartritis en bindweefselaandoeningen,” melden de studieauteurs.

Deze studie is niet de eerste waarin fibromyalgie gevonden wordt bij patiënten met psoriatische artritis.


Belangrijke bevindingen van de afgelopen tijd:


checkHet wordt duidelijker dat symptomen van fibromyalgie en lupus veel gemeen hebben. Veel lupuspatiënten hebben fibromyalgieklachten en vice versa. Dit heeft te maken met leptine, dat op beide ziekten invloed heeft.
checkFM-patiënten pakken prikkels anders op; het brein blijft in de ‘aan’- modus staan. Het is hierdoor lastig voor het brein om te bepalen in welk mandje stimuli geplaatst moeten worden.
checkDe vitaminen B11 en B12 en het mineraal magnesium spelen een belangrijke rol
checkMedicinale cannabis helpt, capsaïcine (uit chilipepers) ook
Zwemmen brengt verbetering
checkHet gebruik van een magnesiumspray heeft effect
Verzadigingshormoon leptine speelt een grote rol bij de aandoening
checkFibromyalgie erkend als levenslange stoornis van het centrale zenuwstelsel

checkRijstolie en resveratrol (o.a. in druiven) werken krachtiger dan een pijnbestrijder
checkFibromyalgie gekoppeld aan chronische ontsteking in de hersenen

Kijk in dit overzicht om een van bovenstaande onderwerpen te selecteren

Kijk op Facebook pagina voor meer tips en nieuws (vergeet niet op 'vind ik leuk' te klikken :-)