Cacao verbetert de stemming binnen een maand!

Word je geplaagd door een wisselende stemming, geniet dan van cacao! Een nieuwe studie onthult dat donkere chocolade met een hoog percentage de stemming binnen een maand verbetert! De uitwerking van cacao op het energieniveau én humeur is heel breed.

Cacao voor een betere stemming

Ook als we geen last hebben van een dip of wisselende stemming zeggen we geen nee tegen een mentale oppepper. Zou het niet geweldig zijn als we rustiger en meer tevreden zijn door zoiets heerlijks als chocolade? Het is de donkere chocolade met een hoog cacaopercentage die het humeur oppept.

De indrukwekkende resultaten uit een klinische studie gepubliceerd in Journal of Psychopharmacology, tonen dat de polyfenolen in cacao een positief effect op angstklachten hebben. Ook hebben ze een kalmerende uitwerking. De studiedeelnemers waren van middelbare leeftijd en dronken elke dag een cacaodrankje.

Deelnemers dronken dagelijks een hoge dosis cacao polyfenolen (500 mg), een lage dosis 9250 mg) of 0 mg (een placebo) voor de duur van 30 dagen. Na de 30 dagen waren er significante verbeteringen in de hoge dosis-groep op bepaalde aspecten van de stemming, waaronder tevredenheid en rust.

Polyfenolen in cacao

Ongeveer 10% van het gewicht van cacaopoeder bestaat uit flavonoïden, een groep polyfenolen die ook in fruit, groenten, thee en rode wijn voorkomen. De cacaoboon is ook rijk aan vetten (50% of meer van het totale gewicht). Andere belangrijke ingrediënten zijn proteïnen, theobromine en cafeïne. Cacao en donkere chocolade bevatten de meeste flavonoïden en zijn de rijkste bron. Een kleine portie donkere chocolade (van ongeveer 40 gram) bevat zo’n 400-800 mg polyfenolen. Cacaopoeder bevat 600 mg per 10 gram. Melkchocolade bevat een stuk minder van deze flavonoïden, en in witte chocolade ontbreken ze helemaal.

Oogst de voordelen van cacao

Zonder aanschaf van een speciaal product

Je hoeft geen speciale dure chocolade te kopen, zoals de chocola die in deze studie gebruikt werd (product: Acticoa). Hoe donkerder de chocolade, des te hoger het percentage cacao is en hoe hoger de hoeveelheid polyfenolen. Als je een product koopt let er dan op of die minstens 70% cacao bevat. Een of twee stukjes per dag is genoeg. Of gebruik 10 gram per dag van ongealkalyseerde cacaopoeder en mix het met alternatieve melk voor een heerlijk drankje.

Cacao en serotonine

Dan stimuleert de stof ook nog endorfinen 1 en handelt het met neurotransmitters als dopamine (chocolade bevat de precursor van dopamine; tyrosine) en serotonine die alle te maken hebben met trek, beloning en de regulatie van de stemming.   Andere bestanddelen van cacao zijn -behalve tyrosine- serotonine, tryptofaan, tryptamine, tyramine en fenylethylamine. Deze bestanddelen nemen toe tijdens het fermentatieproces en nemen af bij roostering en alkalinisatie. Wat betreft serotonine is de situatie complex. Na inname van koolhydraten piekt het serotonineniveau in het brein alleen als de proteïne-inhoud van een maaltijd minder dan 2% bevat. 2 Chocolade bevat 5% proteïnen, wat suggereert dat dit voldoende is om een serotonine-effect teniet te doen. Maar is dit belangrijk? Voor wie streeft naar een beter humeur, is de wetenschap dat cacao de stemming en het energieniveau inderdaad verbetert vast voldoende.

Bio beschikbaarheid en penetratie van flavonolen in het brein

Epicatechine wordt snel geabsorbeerd bij mensen en is binnen 30 minuten na inname te zien in het bloedplasma. De concentraties pieken na inname zo’n 2-3 uur/ en normaliseren weer na 6-8 uur. Door dagelijkse inname blijft de concentratie in het plasma hoog, vooral als hoge doses geconsumeerd worden. 3, 4. Om effect te hebben op het brein, moeten antioxidanten door de bloed-brein barriere (bbb) Catechinen en epicatechinen hebben aangetoond de bbb te passeren bij cellijnen van menselijke oorsprong. Epicatechine passeert efficiënter dan catechine. 5.

Cerebro vasculaire en cognitieve effecten van cacaoflavonoïden

Voor een optimale breinfunctie moet de cerebrale doorbloeding goed blijven voor een constante zuurstof- en glucosevoorziening aan neuronen. Dit verbetert de cerebrale functie. De belangrijkste polyfenolen die dit doen bij mensen komen uit cacao, wijn, druivenpitten, bessen, thee, tomaten en soja. 6   Cacao die veel polyfenolen bevat verwijdt de vaten. Toen gezonde volwassenen dagelijks 920 ml cacao dronken voor de duur van 4 dagen bleek dit tot een toename van 29% van de bloedtoevoer geleid te hebben, 12 uur na de laatste dosis. Op de laatste dag leidde nog een dosis tot een toename van 33% na 90 minuten 7 Het mechanisme achter deze vasodilatie is afhankelijk van stikstofoxide (NO). Cacao lijkt bij oudere mensen wat dit betreft meer te doen dan bij jongere mensen. 8

Een andere studie liet zien dat de inname van één enkele dosis of een 1-weekse inname (900 mg per dag) tot een toegenomen witte stof zorgt en een endotheliale disfunctie omkeert. 9

Cacao en cognitie

Volwassenen die dagelijks donkere chocolade consumeerden (720 mg flavonolen) lieten een verbeterd werkgeheugen en oriëntatie zien. 10 Veel studies bevestigen dit. Een voorbeeld is een studie, waarbij men 520-994 mg cacao in een drankje nam. De flavonolen verbeterden ook de stemming11 De flavonoïden hebben deze impact op de cognitieve functie waarschijnlijk door signaleringsroutes te beïnvloeden die betrokken zijn bij informatieverwerking.

Hoe cacao het brein beschermt

Een ander belangrijk aspect van cacao is het aantal breinbeschermende acties. Zo beschermt het neuronen voor schade door neurotoxinen, vermindert het ontsteking in het brein en bevordert het dus geheugen en leren. 12,13 Dit is vooral van nut bij leeftijd gerelateerde cognitieve achteruitgang. Acticao –genoemd in de eerste studie van Journal of Psychopharmacology– werd ook in een andere studie gebruikt, bij oudere ratten met een verminderde cognitie. De ratten kregen dagelijks 24 mg/kg en het resultaat was dat ze beter presteerden, actiever waren, een beter (werk) geheugen hadden en een langere levensduur (!).14,15

Behalve polyfenolen bevat dit poeder van de cacaoboom ook een andere flavonoïde: epicatechinen. Epicatechinen (ook aanwezig in thee) laten verschillende acties in het brein zien. Als ze het brein binnengaan wekken ze wijdverspreide stimulatie van de breinperfusie op. Ze lokken neurogenese uit, en dit betekent veel goeds voor ons brein, namelijk dat de hersencellen vernieuwd worden. Dit gebeurt met name in de regio’s die betrokken zijn bij leren en geheugen. De stof beschermt ook nog tegen Alzheimer’s en verlagen de kans op een beroerte, omdat ze het vasculaire systeem en de cerebrale bloedtoevoer gunstig beïnvloeden. Flavonoïden handelen met allerlei signaleringsgebeurtenissen die de dood van neuronen een halt toeroepen.

Cacao en een lagere kans op een beroerte

Een kop chocolademelk drinken om een beroerte te voorkomen ligt niet echt voor de hand, toch kan het nuttig zijn: het zou de kans met 29% verlagen. 16 17

Zelfs ontsteking van de nervus vagus wordt gecompenseerd door cacao. 18

Chocolade en het humeur

Terug naar donkere chocolade en de stemming

Cognitie is beste lastig om te definiëren, omdat er veel functies bij betrokken zijn. Het gaat om verschillende niveaus van geheugen, aandacht, uitvoerende functies, waarneming, taal en psychomotorische functies. Deze worden allemaal beïnvloed door het energieniveau, psychisch welzijn, motivatie en stemming. En op deze laatste heeft chocoladeconsumptie dan weer effect. Het anti-depressie effect van cacao werd ook geëvalueerd bij ratten, en een dosis van 24-48 mg/kg voor 14 dagen verbeterde mobiliteit en had een anti-depressieve uitwerking. 19

Tot slot is er nog de geur van chocolade die weer zijn eigen uitwerking op het brein heeft. Het aroma zorgt namelijk voor verschuivingen die met aandacht en cognitie te maken hebben. De aanblik van chocolade doet ook wat met ons: dit produceert een actievere medial orbitolfronale cortex (verwerking en controle van emotionele prikkels) en ventrale stratium (o.a. zin in sociale interactie). 20 Dit is dan vooral het geval bij mensen die echt hunkeren naar deze lekkernij.

Als je geen chocolade lust

Als donkere chocolade niet je ding is, zijn er genoeg andere natuurlijke manieren om je stemming een opkikker te geven. Zo is er het kruid ashwagandha, dat helpt bij angstklachten en klinische depressie en hebben ook yoghurt, probiotica, kurkuma en lavendelolie een sterk positieve uitwerking. Natuurlijke middelen bij depressie