brein Giffen

Mononatriumglutamaat (E621) schadelijk voor brein en organen, hoe zit het hiermee?

Sporten vermindert de cognitieve achteruitgang die door additief E621 is ontstaan, meldde een nieuwe studie onlangs. Schade aan het brein door mononatriumglutamaat, dat is niet niks. Geen additief is zo controversieel als deze, hij zou toxisch voor brein en organen zijn. Anderen zeggen dat dit onzin is: MSG komt toch ook gewoon van nature in voeding voor? Ondertussen is E621 wel het meest onderzochte voedingsadditief, en niet voor niets.

Mononatriumglutamaat en schadelijke effecten

Is het onzin dat mononatriumglutaat schadelijk is?

“Glutamaat komt toch gewoon in voeding voor?”

De uitwerking van mononatriumglutamaat op lijf en brein is veel onderzocht. Het is een veelvoorkomend voedingsadditief die gebruikt wordt als smaakversterker en nummer E621 heeft. Het wordt gewonnen uit het aminozuur glutamaat of glutamine zuur; een aminozuur die rijkelijk aanwezig is in de natuur. Glutamaat is een van de niet-essentiële aminozuren, wat inhoudt dat het lichaam dit zelf kan produceren. Glutamaat wordt gebruikt als neurotransmitter in het zenuwstelsel en als energiebron. Het dient veel functies in het lichaam en wordt in praktisch alle voeding gevonden. MSG is een wit kristalachtig poeder dat lijkt op keukenzout of suiker. Zoals de naam al zegt, is MSG een product van natrium en glutamaat. Glutamaat in MSG wordt gemaakt door fermentatie van zetmelen, en er is chemisch gezien geen verschil tussen glutamaat in MSG en glutamaat in natuurlijke voeding.

Glutamaat in MSG is echter niet gebonden binnen grote proteïne molecules die afgebroken moeten worden, en het lichaam heeft makkelijker toegang tot deze vrije vorm van glutamaat. Kort gezegd is MSG een zoutmolecuul gecombineerd met aminozuur L-glutamaat. De zoutmolecuul wordt gebruikt om de glutamaat molecuul te stabiliseren. Glutamaat in vrije vorm is anders dan in natuurlijke voeding.

“Aziaten eten het ook”

Onderstaande studies over de effecten van mononatriumglutamaat betreffen ratten- en muizenstudies. Genetisch gezien komen mensen sterk overeen met muizen (voor 90%) en de mens zou dan ook nog meer rat dan muis zijn. 1 Volgens sommigen is de schade die MSG kan toebrengen onzin, en is de stof onschuldig. (‘In Azië gebruiken ze het ook’en ‘MSG zit van nature in voeding’) Buiten het feit dat de glutamaat die van nature in voeding zit van het additief verschilt, zegt het ook iets dat de E621 het meest onderzochte voedingsadditief is. Experts die de effecten serieus nemen waarschuwen met klem voor de stof. Blijkbaar begint het door te dringen, want men noemt de terugdringing van MSG in bijvoorbeeld soepen en andere voedingsmiddelen ‘hoogst aan te bevelen’. 2 Ook Aziaten hebben last van de nadelige effecten van MSG, en de hoeveelheid Aziaten met dikke buiken, stofwisselingsstoornissen en te hoog lichaamsgewicht neemt dan ook alleen maar toe. 3 4 5


Voormalig apotheker en arts Dr. David Blyweiss weet dat MSG een excitotoxine is die voor serieuze neurodegeneratieve schade zorgt. Hij zegt: “de grootste boosdoeners zijn MSG en aspartaam die smaak aan onze voeding geven. Ze zitten veel in soepen, snacks, sauzen, ramen instant noodles en vegetarische voeding. Excitotoxinen komen verder nog in de vorm van sucralose (Splenda), cysteïne, gehydroliseerde proteïnen en aspartaam zuur. MSG heeft minstens 30 verschillende namen.”


Dr. Blaylock legt in zijn boek “Excitotoxins: The Taste that Kills,” ooit uit hoe bepaalde prikkelende aminozuren in het brein leiden tot de dood van neuronen. Perlmutter legde de rol van glutamaat in vrije vorm eveneens uit tijdens de 35th Annual Meeting of the American Academy of Environmental Medicine (AAEM). Meer lezen hierover


In dit artikel kun je een video bekijken waarin Dr. Reid uitlegt wat het verband tussen E621 en autisme is, en zie je in welke voedingsmiddelen de stof zoal in zit.


Wat zeggen studies?

Cognitieve achteruitgang

Experimental Physiology meldde iets minder dan een maand geleden dat de geheugenproblemen die ontstaan zijn door MSG vermindert worden door resistance training. Dit laat dus zien dat MSG voor cognitieve problemen zorgt, anders hoefde er geen oplossing voor te komen.  De studie meldt ook dat E621 voor cognitieve achteruitgang bij mensen zorgt, en dit is de reden waarom de studie op ratten werd uitgevoerd: om te kijken of training een rem kan zetten op de achteruitgang. Resistance training verbeterde inderdaad coördinatie, herkenning en geheugen. 6

Stoornissen in stofwisseling

MSG heeft aangetoond voor een toename te zorgen van oxidatieve stress in organen en zorgt tot stoornissen in de glucosestofwisseling, obesitas en coronaire ziekten, liet Iranian Red Crescent Medical Journal in 2016 weten. E621 verhoogt de hoeveelheid producten die in het brein ontstaan als gevolg van oxidatieve stress. Tanninezuur bleek deze hoeveelheid te verlagen. Verder meldt de studie dat korte termijn gebruik van MSG nog geen grote veranderingen veroorzaakt in de nieren, lever of het brein. 7  Van alle organen -buiten het brein om- is MSG het meest schadelijk voor de nieren. 8

MSG gaat ten koste van dopamine- en serotoninespiegel

Hoe troostend junkfood ook kan zijn, uiteindelijk voel je je er een stuk ongelukkiger door. De combinatie van MSG en aspartaam heeft gevolgen voor onze stemming, motivatie en geluksgevoel, ze verlagen namelijk de serotonine- en dopaminespiegels. 9

Lichaamsgewicht en diabetes

MSG veroorzaakt diabetes type 2 en een toename van vetmassa en lichaamsgewicht 10,  niet alleen door een verstoorde stofwisseling, maar ook door hormoonverstoringen. 11 Overdoses kunnen de organen schaden, en de stof heeft vooral invloed op de breinfunctie: het veroorzaakte oxidatieve schade en zorgt voor de dood van hersencellen. 12  13

Neurodegeneratieve ziekten

De in vivo neurotoxische effecten van mononatriumglutamaat staan in verband met acute degeneratieve veranderingen en chronische neurodegeneratieve defecten zoals hypoglykemie, ischemie, trauma, atrofie, Huntington’s, dementie en Alzheimer’s. 14  Basilicum zou deze nadelige effecten tegengaan. Een overdosis kan dan ook nog leiden tot onvruchtbaarheid, groeiachterstand en epilepsie. 15

Vermijden

Veel mensen hebben de meest voorkomende nadelige effecten van MSG ervaren, ademhalingsmoeilijkheden, hoofdpijn, extreme moeheid, tintelingen en zwellingen. De informatie dat MSG van nature in voeding voorkomt en hierdoor onschuldig is horen we steeds vaker, maar is misleidend. (zie ook de uitleg van Perlmutter) En al was dat niet zo: cocaine komt van nature voor in cocabladeren, maar zou je het je kinderen geven?

De Mayo Clinic Health Advisory waarschuwt: “Sommige mensen reageren er sterker op dan degenen die genoemd worden in FDA-studies. De enige manier om reacties te vermijden is door de voeding met MSG te vermijden. De Mayo Clinic noemt de volgende reacties: hoofdpijn, opvliegers, transpireren, het gevoel van druk of gespannenheid in het gezicht, dove lichaamsdelen, tintelen of brandend gevoel, snelle hartslagen, pijn in de borst, zwakte en misselijkheid. 16

Hoe bescherm je jezelf tegen E621?

In de eerste plaats natuurlijk door voedingsmiddelen te vermijden die de stof bevatten. Ga weer normaal koken, en gooi de pakjes weg. De antioxidanten vitamine C en E en het polyfenol bestanddeel quercetine heeft bij ratten een beschermend effect aangetoond met betrekking tot de lever, nieren en hersenen. 17 18 Tanninen, zoals de gallotanninen en ellagitannen zijn te vinden in thee, koffie, druiven, noten en beschermen eveneens tegen oxidatieve stress en andere schade, ook als die door MSG is ontstaan. 19 20 Tanninen beschermen ook tegen metalen en reguleren de bloedglucosespiegel. 21 22 Ook basilicum gaat de nadelige veranderingen in het brein tegen. Basilicum zou deze nadelige effecten tegengaan. 11


Bevat altijd MSG

Glutaminezuur, glutamaat (E620), mononatriumglutamaat (E621), monopotassium glutamaat (E622), calcium glutamaat (E623), monoammonium glutamaat (E624), magnesium glutamaat (E625), natriumglutamaat gistextract, hydrolized, gehydrolyseerd, hydrolized proteïn, calcium caseïnaat, natrium (sodium) caseïnaat, yeast, gist, yeast nutriënt, autolyzed yeast, gelatine, textured proteïn, soja proteïne (concentraat, isolaat), whey proteïne (concentraat, isolaat), “…” proteïne, vetsin

Bevat soms MSG

Carrageenan (E407), bouillon, broth stock, flavors, flavorings, smaakstoffen, maltodextrine (citric acid, citroenzuur), citroenzuur, citraat (E330), ultra pasteurized, pectin (gerst mout, barley mout, E440), protease, alles met enzymen (enzym, enzyme modified), malt extract, soja saus, sojasaus extract, proteïn fortified, fermented,gefermenteerd, seasonings (zout, kruiden)

Ingrediënten die glutamaat in vrije vorm kunnen bevatten: maïszetmeel, gemodificeerd maïs, lipolized butterfat, gelipoliseerde boterolie, dextrose rijstsiroop, bruine rijstsiroop, melkpoeder, gereduceerd melkvet, vetarm, “zonder vet”, verrijkt met vitaminen.

Ingrediënten die synergetisch werken met MSG om de smaak te verbeteren: disodium 5 guanylate (E627), disodium 5 inosinate (E631), disodium 5 ribonucleotides (E635). Als deze stoffen aanwezig zijn, dan is MSG dat ook.


Kijk op Facebook pagina voor meer tips en nieuws (vergeet niet op 'vind ik leuk' te klikken :-)