Statines hebben geen voordelen, wel gevaarlijke bijwerkingen -Studie

Statines moeten het cholesterolgehalte verlagen, maar oudere volwassenen hebben waarschijnlijk helemaal geen voordelen van deze medicatie. Volgens een publicatie in journal JAMA Internal Medicine weegt het gebruik van statines bij deze groep dan ook niet op tegen de bijwerkingen, die ronduit gevaarlijk zijn.

Geen voordelen van statines

Statines voorkomen geen eerste hartaanval

Hoewel er wel bewijs is dat aantoont dat statines secundaire bescherming bieden tegen cardiovasculaire risico’s, zoals een tweede hartaanval of een beroerte, is er nauwelijks bewijs dat deze medicatie een eerste hartaanval voorkomt. Voor primaire preventie bij oudere volwassenen met een hoge bloeddruk en een te hoge cholesterolspiegel doet dit medicijn niks. Dit blijkt uit een nieuwe studie van de University School of Medicine New York.

Statines worden gebruikt om de cholesterolspiegel te verlagen. De meeste cholesterol wordt in de lever aangemaakt. Het lichaam heeft cholesterol nodig, teveel LDL-cholesterol kan echter de ophoping van plaques in de aderen bevorderen. Dit verhoogt de kans op een hartaandoening of beroerte. De medicatie moet de cholesterolproductie in de lever verlagen en cholesterol uit de bloedbaan verwijderen.

Risico op hersenbloeding, diabetes fors hoger

De cholesterol verlagende medicatie komt wel vaker negatief in het nieuws, vanwege de beperkte effecten en de serieuze bijwerkingen: statines verhogen de kans op een hersenbloeding en op diabetes juist fors (resp. met 54% en 93%!). Ook kan ernstig geheugenverlies een gevolg zijn. Toch krijgen veel ouderen deze medicatie en wordt het vaak voorgeschreven. Ondanks het gebrek aan bewijs nemen veel oudere patiënten statines voor primaire preventie en stijgt dit type gebruik.


Statines verhogen kans op hersenbloeding en diabetes fors


Top 20 medicatie die het denkvermogen aantast


 

In de studie werd gezocht naar het antwoord op de vraag “Hebben statines voordelen als ze gebruikt worden voor primaire preventie bij oudere volwassenen?”

Geen verschil tussen wel/geen statine gebruik

Voor het antwoorden werden de data geanalyseerd van 2867 oudere volwassenen van 65 jaar en ouder, die van 1994 tot 2002 deelnamen aan een klinische test (Antihypertensive and Lipid-Lowering Treatment to Prevent Heart Attack Trial – Lipid-Lowering Trial (ALLHAT-LLT). De volwassenen hadden allemaal een hoge bloeddruk en de opbouw van plaques binnen de aderen was niet aangetoond (een kenmerk van artherosclerotische cardiovasculaire ziekten). Van deze ouderen kregen 1467 mensen dagelijks 40 mg  Pravastatine en 1400 mensen kregen de gebruikelijke behandeling. Er was geen verschil tussen de statine gebruikers en mensen die de gebruikelijke behandeling ontvingen. De studie meldt niet wat de gebruikelijke behandeling inhield, maar men zou wellicht kunnen denken aan leefstijlveranderingen.

De uitkomsten betreffende deze twee groepen waren allemaal hetzelfde qua overlijden en coronaire hartaandoeningen. Bij de deelnemers tussen de 65-74 jaar waren wel meer sterfgevallen in de Pravastatine groep dan in de andere groep. (141 tegenover 130 mensen). Dit was ook het geval bij mensen van 75 jaar en ouder. (92 tegenover 65 doden).

Wat betreft de coronaire hartaandoeningen: in de leeftijdsgroep van 65-74 jaar vonden 76 gebeurtenissen plaats in de Pravastatine groep tegenover 89 in de ‘gebruikelijke’ groep. Bij de mensen van 75 jaar en ouder waren deze cijfers 31 en 39 respectievelijk. Hartfalen, beroerte en kanker kwamen bij beide groepen en leeftijdsgroepen evenveel voor.

De auteurs concluderen:

“Er werd geen voordeel gevonden, wanneer een statine werd gegeven voor primaire preventie bij oudere volwassenen. De aanbevelingen voor behandeling zouden moeten worden geïndividualiseerd voor deze groep.”

Spierzwakte, rugaandoeningen, musculoskeletale stoornissen

Dr. Gregeory Curfman (Harvard Medical School Boston) benadrukte in een editor’s note de risico’s van statine gebruik. Hieronder vallen “musculoskeletale stoornissen waaronder myopathie, myalgie, spierzwakte, rug aandoeningen, letsel en arthropathie.” Curfman merkt verder op dat zulke bijwerkingen vooral problemen, gebrekkigheden en fragiliteit veroorzaken bij oudere volwassenen. Hij meldt verder dat statine gebruik ook in verband staat met geheugen- en denkproblemen, wat het dagelijks functioneren verder in het geding brengt.

Curfman:

“De combinatie van deze meervoudige risico’s en de ALLHAT-LLT data tonen dat behandeling met statines bij oudere volwassenen in verband staat met hogere sterftecijfers. Dit moet overwogen worden voordat er statines worden voorgeschreven aan deze categorie.”

Bloedproppen

In een andere studie, recentelijk gepubliceerd in journal Drugs& Aging, wordt statine gebruik gelinkt aan een hoger risico op diabetes bij oudere vrouwen. Oudere vrouwen die deze medicatie nemen hebben een aanzienlijk hoger risico (33%) op het ontwikkelen van deze ziekte. De studie werd uitgevoerd onder meer dan 8000 vrouwen vanaf 75 jaar.

In 2016 kwamen de berichten dat statines uiterst gevaarlijk zijn, en onder andere de vorming van bloedproppen tot stand kan brengen. Ook noemden onderzoekers de medicatie tijdverspilling, en benoemden ze dat cholesterol een onmisbaar stofje is dat een beschermende werking heeft.


Nieuwe studie: statines gevaarlijk


Nieuw rapport: Statines ‘tijdverspilling’