Gezondheid-divers

Ontbijten met pap is beter voor cholesterol dan statines

Pap heeft bijzondere eigenschappen. Een bord pap is zelfs beter voor je cholesterol dan cholesterolverlagende statines. Eén portie bevat meer vezels dan een snee volkorenbrood, het verlaagt de cholesterolspiegel, stimuleert de immuniteit en kan kanker buiten de deur houden. Hiernaast is pap ook nog een rijke bron van mangaan, koper, ijzer en de vitaminen B.

Havermoutpap goed voor cholesterol

Een kom pap per dag kan de volksgezondheid transformeren, meldt professor Chris Seal (Newcastle University):

 “Ik denk dat als iedereen de dag begint met een bord pap, dit een enorme impact heeft op de volksgezondheid.”

Seal is expert op het gebied van ontbijt- en volkorengranen. Zelf eet hij elke dag een bord pap met halfvolle melk, of het nu zomer of winter is.

Bron

Mineralen in havermoutpap

Een bord pap bevat net zoveel vezels als een snee volkorenbrood, bevat geen vet en vrijwel geen suiker. Wel bevat het een aantal mineralen die belangrijk zijn voor een goede gezondheid, zoals mangaan, ijzer en koper. Hiernaast krijg je via pap nog de onmisbare B-vitaminen binnen.

Oplosbare vezels

Het echte voordeel van pap komt van de oplosbare vezels uit haver. Hoewel deze vezels -beta-glucanen- ook in rogge en gerst zitten, bevinden ze zich het meest in haver. Ze vormen een dikke gel in de darmen, wat een vol en verzadigd gevoel geeft. Dit is niet het enige dat ze doen: de voeden de gezonde bacteriën in de darmen en helpen op deze manier je immuunsysteem. Bijna de helft van de 40-plussers in ons land zou cholesterolbommetjes zijn, dus een bord pap is voor deze groep zeker aan te raden. Pap verlaagt het slechte cholesterol, en kan zelfs tegen kanker beschermen.

Lager cholesterol, zelfde effect als statines

Beta-glucanen zijn een van de weinige natuurlijke stoffen waar fabrikanten gezondheidsclaims voor kunnen maken, zegt Seal. De voornaamste claim van dit type vezels betreft de verlaging van het cholesterol. De dikke gel, als behanglijm, die in de darmen gevormd wordt verlaagt de opname van cholesterol en stimuleert de afscheiding van galzouten. Galzouten worden gemaakt van cholesterol, dus hoe meer galzouten je lichaam kwijtraakt, des te meer cholesterol er gebruikt wordt om de zouten te maken. Dit resulteert in een vermindering van cholesterol die in het bloed circuleert. 1 Een bijkomend voordeel is een gunstige transformatie van het darm microbioom. 2 3 4

Studies melden dat de inname van 3 gram beta-glucanen per dag het schadelijke LDL-cholesterol verlaagt. 5 En 3 gram is ongeveer de hoeveelheid die je via een kom met 70 gram havervlokken binnenkrijgt. Seal stelt de verlaging gelijk aan die van statines. Dit bereik je echter wel zonder de ernstige bijwerkingen die statines geven.

Pap heeft nog andere voordelen. Beta-glucanen vormen zuren –onder andere boterzuur- die op het DNA van de darmcellen werken en een anti-kanker effect hebben. 6

Hartziekten en darmkanker

In 2015 publiceerde journal JAMA een studie van de Harvard University, waarbij gekeken was naar de gezondheid van 100.000 mensen. Wie de meeste volle granen at, zoals pap, bleek beschermd te zijn tegen een diversiteit aan ziekten. Ook tegen hartziekten. De onderzoekers stelden zelfs dat regelmatige consumptie van volle granen de levensduur verlengt. Dit wordt door de onderzoekers van het huidige onderzoek bevestigd, vooral als het gaat om darmkanker en hartaandoeningen. 7  8 9

Glykemische index

Pap is eenvoudige voeding. Havervlokken worden ontdaan van de schutblaadjes waardoor een vol graan overblijft. Een goed gekookte pap kan wel een half uur in beslag nemen. Kies voor traditionele havervlokken, die een lagere glykemische index hebben. Hoe traditioneler de pap, des te lager de GI: de energie wordt langzaam vrijgelaten in de bloedbaan en dit leidt tot een kleinere vrijzetting van insuline zodat pieken in de bloedsuikerspiegel voorkomen worden. 10 Pieken maken het lichaam op den duur minder gevoelig voor insuline en kunnen uiteindelijk tot diabetes type 2 leiden. Instant havermoutpap bevat wel de nuttige hoeveelheden beta-glucanen; per kom zal er ongeveer 1 gram inzitten. Je moet alleen wel even kijken naar toegevoegde suikers en/of zout.

De perfecte pap

Een bord pap per dag volstaat om de gezonde voordelen te plukken. Mensen zijn geneigd om gelijk veel te eten van iets dat goed voor je is, terwijl je beter kunt eten op een manier die in lijn met de lichamelijke behoeften is. Voor alles geldt eigenlijk dat consequent zijn, zwaarder weegt dan het wegwerken van grote hoeveelheden.

De perfecte pap heeft tijd nodig. Pap bereid je het beste als je het op lang op een laag vuur verwarmt, bij voorkeur 30 minuten. De juiste textuur komt doordat het zetmeel van de havervlokken afgebroken kan worden. Pap wordt na ongeveer 5 minuten dikker, maar blijf dit langer verwarmen. Als je graag suiker toevoegt, voeg naast een beetje suiker ook wat zout toe. Het zout versterkt de zoete smaak, waardoor je minder suiker hoeft te gebruiken.

Havermeel is sneller te bereiden. Hier zijn de havervlokken vermalen en hoe fijner, des te sneller is de pap klaar. Volle melk verbetert de smaak en textuur.

Er wordt veel gesproken over ‘de cholesterol leugen’. Waar komt dit vandaan? Steeds vaker blijkt dat de producten waarvan altijd beweerd werd dat ze ons cholesterol verhogen, dit effect helemaal niet hebben. Cholesterol is een onmisbare stof, vooral voor het brein. En dagelijks een eitje tikken is dus helemaal niet gevaarlijk zoals altijd gezegd werd. Uit steeds meer onderzoeken blijkt dat het de transvetten zijn die het cholesterol verhogen, en niet de verzadigde vetten. De ‘cholesterol leugen’ houdt dus niet in, dat het hebben van een te hoog LDL-cholesterol onzin is. Een hoge cholesterolspiegel bedreigt nog altijd een grote groep mensen, maar niet vanwege de verzadigde vetten of cholesterol in voeding.

Kijk op Facebook pagina voor meer tips en nieuws (vergeet niet op 'vind ik leuk' te klikken :-)