7 Bewezen bijzondere werkingen van kaneel

Kaneel doet onze gezondheid meer dan goed. De aromatische specerij behandelt tal van aandoeningen. Lees hoe overtuigend wetenschappelijke onderzoeken zijn over de werking van kaneel voor ons lichaam en geest.

Waar kaneel goed voor is

Tal van aandoeningen kun je behandelen met kaneel. Van schimmelinfecties tot en met ontsteking: de specerij helpt
  • Diabetes en bloedsuikerspiegel
  • Nachtelijke hoest
  • Alzheimer
  • Candida
  • Maag- en buikgriep
  • Pre Menstrueel Syndroom
  • Humeur verbetering
  • Vetverbranding
  • Wondgenezing

Het gebruik van kaneel als medicijn kent een lange geschiedenis. Van menstruatiekrampen tot artritis, waar werd het niet voor gebruikt? Hedendaagse studies bevestigen deze heilzame werkingen.

1. Bij diabetes

Reguleert bloedsuikerspiegel

Vooral voor mensen met diabetes type 2 heeft kaneel een goede uitwerking. Dit blijkt een meta-analyse van 10 gerenommeerde studies. 1  2  3 

Gemiddeld namen deelnemers 120 mg tot 6 g kaneel. Dit werd een maand tot 6 maanden gebruikt. Wat kaneel deed? Het zorgde voor een daling van de glucosewaarden. En voor het cholesterol was de werking ook positief. Want het LDL gehalte daalde. Terwijl het HDL gehalte juist steeg. Precies zoals we het willen hebben! 1 2

2.  Tegen Alzheimer

Voorkomt de vorming van de beruchte plaques

Je kunt het effect van kaneel gerust buitengewoon noemen. Bij Alzheimer’s is dit niet anders. Zo wie zo hebben kaneelpijpjes een antibacteriële werking. 3 Maar de toevoeging van kaneelextract aan water vertraagt deze bekende neurodegeneratieve ziekte. Dit bleek althans op onderzoeken met muizen en fruitvliegjes. Na 4 maanden gebruik was er duidelijk vertraging van de ontwikkeling van de ziekte. Bij de muizen was de levensduur en het activiteitenniveau weer gelijk aan dat van hun gezonde soortgenootjes!

De reden? Het extract remde de vorming van de berucht amyloïde plaques. 3

3. Candida infecties

Kaneel en kaneelolie: beide effectief

Hoe vervelend is een schimmelinfectie. Het kan een langdurige en/of terugkerende kwestie zijn. Als je steeds een antimicrobiëel middel haalt worden de vaginale flora er niet beter op. Wees gerust. Want de specerij is erg goed in staat om schimmelinfecties te stoppen. Ook als ze medicijn resistent zijn! Dit geldt niet alleen voor candida albicans.

Kaneelolie is een van de 3 belangrijke etherische oliën tegen candida. Effectief bij meerdere strengen. Overigens is de combi Ceylon thee/kaneelolie enorm goed voor het immuunsysteem. En dit komt natuurlijk ook schimmelinfecties ten goede. 1 4 5

4. Maag- en buikgriep

Maak gebruik van de antibacteriële werking van kaneel

Maag- en buikgriep. Daar kun je je aardig beroerd van voelen. Omdat kaneel hoogst anti-bacterieel is heb je hiermee een remedie in handen. Volgens onderzoek heeft de specerij veel effect bij de e. coli bacterie, salmonella bacterie en campy bacterie. Maar ook virussen kunnen niet tegen kaneel op, in de vorm van kaneelolie. 678

5. Menstruatieklachten

Voorziet in de nodige mangaan

Waarom verlicht kaneel menstruatieklachten? Duidelijk, dat is door de mangaan die het bevat. Wil je minder stemmingswisselingen, krampen en andere menstruatie-ellende, dan neem je mangaan. Want 5.6 mg mangaan per dag verbetert deze nare klachten. Bij 1 mg per dag is dit beduidend minder. Om van je PMS symptomen af te komen eet je dus een mangaanrijk dieet. Ook calcium en chroom zijn nuttig. Immers, vrouwen met PMS hebben hier lage gehaltes van.

Let op dat je niet meer dan 11 mg mangaan per dag neemt. Dit zijn maar liefst 12 kaneelstokjes. Dat zul je waarschijnlijk niet consumeren, maar let op de andere mangaanrijke voeding. 9

6. Op naar een beter humeur

Doe het in je koffie

Dat is iets wat we allemaal weleens kunnen gebruiken. Een beter humeur. Nu is volgens volksverhalen alleen de geur van kaneel al voldoende voor een goede stemming. 10 Verjaag je dip! Maak kaneelwater of doe de specerij in je thee of koffie. In je koffie, waarom?

Kaneel in je koffie werkt tegen ontsteking!

7. Vetverbranding

Combineer gember en kaneel

Nog een supervoordeel van kaneel. De specerij verhoogt het metabolisme. En mocht je moeite hebben met verbranding van koolhydraten. De specerij richt zich hier vooral op. Kortom: je verbrandt sneller koolhydraten met de winterspecerij. Dankzij stabilisatie van insuline voorkom je vetopslag. Slechts 3 gram kaneel versnelt het spijsverteringsproces. 11  12 

Voor een nog betere vetverbranding combineer je kaneel met gember. Dit maakt zelfs een mooiere heup/buik verhouding! Wat simpelweg inhoudt dat je taille weer verschijnt.

Ook een goede combinatie: kaneel en groene thee. Veel krachtiger!