Brein Gezondheid-divers

Melatonine: oplossing bij slaapproblemen?

Share Button

Wie bekend is met chronische slaapproblemen, lost het meestal liever op zonder slaappillen. Is melatonine het antwoord? Onderzoeken laten tegenstrijdige uitkomsten zien, en er zijn ook dingen waar je op moet letten als je melatonine slikt.

Melatonine en slaap

Aanmaak van melatonine

Voor sommigen mensen met slaapproblemen kan melatonine erg nuttig zijn, terwijl dit hormoon voor anderen niet de oplossing is. Melatonine wordt geproduceerd door de pijnappelklier. Zodra het donkerder wordt om je heen wordt het vrijgezet. De melatoninespiegel neemt toe en blijft verhoogt tot de ochtend, wanneer het lichter wordt. Wanneer je licht om je heen hebt in de (late) avond, bijvoorbeeld het licht van je beeldscherm in je gezicht, dan kan dit een verstorende werking hebben. De productie van melatonine is het resultaat van je eigen lichaamsklok, plus de hoeveelheid licht of donkerte om je heen. Kunstlicht kan de hoeveelheid melatonine verminderen. Daarom wordt bij slaapproblemen altijd geadviseerd om je slaapkamer donker te houden en de aanwezigheid van (tv, computer, mobiel) te vermijden. Een bril met amber-/oranje gekleurde glazen (verkrijgbaar bij de bouwmarkt) is een houdt het blauwe licht tegen en is de oplossing als je je mobiel of tablet toch niet links kunt laten liggen voor het slapen gaan.

Want je wilt dat de melatonineproductie op gang komt! En als dat zo is, heb je zin om te slapen en verslapt je aandacht. Je lichaam zou voldoende melatonine moeten produceren voor een gezond slaap-/waak ritme, maar soms werkt dit nu eenmaal niet zo. Een melatoninesupplement is dan populair, en komt in diverse doses. Gebruikelijke doses zijn 3 of 5 mg, en kinderen krijgen meestal het advies om met 1.5 mg te starten. Als je melatonine gaat slikken kun je beter met een lage dosis starten. Te veel melatonine kan voor levendige dromen zorgen, en je de volgende dag een duf gevoel geven.

Melatonine supplement

Inname van het hormoon in synthetische vorm is eigenlijk bedoeld voor kortdurig gebruik, voor 2 maanden of minder. Het beste effect zou bereikt worden bij jetlags. Mensen die met succes een supplement gebruiken, merken dat ze sneller in slaap vallen en minder vaak wakker worden.

Een melatoninesupplement kan problemen geven bij bepaalde medicijnen: dit is het geval bij diabetes, de anti-conceptiepil en bloedverdunners. Een product kan ook andere ingrediënten bevatten die misschien niet op het etiket vermeld staan. Hierdoor kan de werking per merk verschillen. Drie miligram van het ene merk geeft misschien een milde uitwerking, terwijl dezelfde hoeveelheid van een ander merk de melatoninespiegel veel beter verhoogt.

Hier kun je meer lezen over de veiligheid van melatonine.

Wil je geen synthetische melatonine slikken, geen probleem! De oplossing kan ook op je fruitschaal of in je koelkast liggen!

Volgens onderzoeken zijn de volgende middelen erg effectief om de slaap te vatten!

Twee kiwi’s voor het slapen gaan

Een stof die o.a. in tarwekiemolie en rijstzemelen zit

Deze ongewone maar effectieve drankjes

En is voeding van grote invloed op de nachtrust!

Share Button

Blijf op de hoogte van het laatste gezondheidsnieuws

Voer je e-mailadres in, en ontvang bericht in je mailbox als er een nieuw artikel is!

Volg Goed Gezond op sociale media

Meer gezondheid, natuurlijk gezond en voeding

Kijk op Facebook pagina voor meer tips en nieuws (vergeet niet op 'vind ik leuk' te klikken :-)

We gebruiken cookies om content en advertenties te personaliseren, om functies voor social media te bieden en om ons websiteverkeer te analyseren. Via de cookies wordt informatie over uw gebruik van onze site gedeeld met partners voor social media, adverteren en analyse. Deze partners kunnen deze gegevens combineren met andere informatie die u aan ze heeft verstrekt of die ze hebben verzameld op basis van uw gebruik van hun services.