Citroenwater slim combineren: de bewezen voordelen

Citroenwater is goedkoop, maakt de huid glanzend, helpt bij de spijsvertering en bevat vitamine C. Het drinken van citroenwater is ‘in’. Wat zijn de wetenschappelijk bewezen voordelen van citroen, citroensap en citroenwater? En waar combineer je citroensap mee voor een sterker effect?

Citroenwater: de bewezen voordelen

Een kopje citroensap bevat in iedergeval je dagelijks aanbevolen hoeveelheid vitamine C. Verder bevat het nog meer vitaminen en mineralen, maar wel in kleine hoeveelheden. Evengoed doet je dagelijkse kopje citroendrank veel!

Voor lever en nieren

Het sap van de citroen lijkt op de spijsverteringssappen, dus spoort het aan tot galproductie en dit helpt natuurlijk bij een soepele vertering van voedsel. Het zuur moedigt je lichaam aan om de goede stoffen langzamer te bewegen, en zo haal je meer nutriënten uit je voeding. Een betere absorptie betekent een minder opgeblazen gevoel.

Detoxificatie

citroen5
De inname van dagelijks 20 gram knoflook, plus één eetlepel citroensap leidde tot een gezondere vetspiegel

Het helpt bij de vertering en detoxificatie. Omdat citroenwater goed is voor de enzymfuncties in je lichaam, stimuleert het de lever en spoelt het gifstoffen weg. Het is een mild diureticum, dus misschien moet je vaker naar het toilet. Ook dit helpt bij de ontgifting van lichaam en huid. Citroensap had een beschermend effect op de lever van muizen met leverschade door alcohol. 1 Hiernaast kan het de lever en dunne darm beschermen. 2

Huid en collageen

Antioxidanten gaan de strijd aan met vrije radicalen, en vitamine C is natuurlijk een bekende antioxidant. Doordat je je lichaam steeds van voldoende vitamine C blijft voorzien, zet je het aan tot de productie van collageen. Collageen is natuurlijk essentieel voor een stevige en soepele huid. Een dagelijks portie vitamine C, bijvoorbeeld door middel van citroensap, draagt bij tot een jonger uitziende huid en minder rimpels.

Ondersteunt gewichtsverlies

citroen3.jpgRegelmatig een beetje citroenwater drinken helpt je bij het afvallen. Citroen bevat een vezelsoort, pectine. Pectine geeft je langer een vol gevoel en dat is natuurlijk onmisbaar als je wat extra pondjes wilt verliezen. Het gegeven dat citroensap dan ook nog reinigt en voor een beter vetprofiel zorgt, draagt bij tot een gezonder gewicht.

Betere stemming en meer energie

Sla de koffie eens over en drink een glas citroenwater. De citroendrank geeft je energie, zonder de cafeïne crash. Als negatief geladen ionen, zoals in citroenen, in je spijsverteringskanaal komen, dan krijg je een beter energieniveau. De geur van citroen boost de stemming en verlaagt het stressniveau. Het is bekend dat geuren, al dan niet van etherische oliën, een sterk effect op emoties en humeur kunnen hebben. Lavendel en rozemarijn doen dit bijvoorbeeld ook. 3  4

Citroenwater combineren

citroen4.jpg

Knoflook-citroen

Betere lipiden waarden

In combinatie met knoflook zorgt citroensap voor een beter lipiden profiel, zoals bleek bij mensen tussen de 30-60 jaar met cardiovasculaire risicofactoren zoals een te hoge vetspiegel. Ze krijgen dagelijks 20 gram knoflook, plus één eetlepel citroensap!

Dit leidde tot een gezonder vetprofiel en bloedduk. 5

Citroensap in combinatie met wandelen, leidt eveneens tot een gezondere bloeddruk. 6

Honing-citroen

Het sap van citroen met honing heeft niet alleen een effect op de vetspiegel, maar ook op de lichaamscompositie. De antioxidant activiteit van honing is gelijk aan die van fruit en groenten. 7 Het verlaagt de vetspiegel bij gezonde mensen en bij mensen van wie de vetspiegel te hoog is. 8 Een vrij kleine studie meldt het volgende: Toen deelnemers 300 ml honing-citroenwater (een halve citroen en een theelepel honing met 290 ml water), 4x per dag, 4 dagen achter elkaar consumeerden in combinatie met vasten, leidde dit tot een afname in gewicht, BMI en vetmassa. 7

Als je dan toch een drank maakt van citroen en dit wilt combineren, kun je er -behalve knoflook en/of honing- ook gember aan toevoegen. Dit versterkt de antibacteriële werking van elkaar.8

Lees ook waarom gemberwater zo’n uitmuntend drankje is!

Waarom gemberwater een uitmuntend drankje is