Natuurlijk gezond (bewezen)

2x Etherische olie die bewezen helpt bij schimmelnagels

Share Button

Een schimmelinfectie aan de nagel wordt in de volksmond kalknagel genoemd. Vooral in de zomer willen we goed voor de dag komen met onze voeten, maar ontsierende schimmelnagels gooien dan wel roet in het eten. Welke etherische oliën hebben een bewezen werking tegen kalknagels?

Schimmelnagels: deze etherische oliën helpen

Schimmel aan de nagels wordt veroorzaakt door een overgroei van gist organismen, die waarschijnlijk elders in het lichaam actief zijn. Aangenomen wordt dat dit meestal in de darmen is. Eén symptoom van overtollige gisten in het lichaam is jeuk aan de huid. Schimmelinfecties ontspringen vaak vanuit het spijsverteringssysteem. Het is dan ook aan te bevelen om een poosje geen suikers en bewerkte koolhydraten te eten (wit brood en pasta, alcohol en verder ook beter geen gedroogd fruit, champignons, soja saus, azijn, pinda’s en kaas).

Beschadigde nagels lopen risico

De officiële naam voor kalknagels is onychomycose. Het begint met een klein wit of geel plekje dat zich uitspreid en dieper in de nagel groeit. De meeste schimmels aan nagels worden veroorzaakt door de tinea schimmel. Deze schimmel voedt zich met keratine; de proteïne van haren, nagels en huid. De sporen zijn overal: op de vloer, in schoenen, op huisdieren en op andere mensen. Als de nagel beschadigd is, meestal door schoenen, kan de schimmel toeslaan.

De tinea schimmel komt vaak voor en treft vooral volwassenen, en dan vaak vanaf 40+. Dat komt omdat de nagels dan langzamer groeien, waardoor de schimmel makkelijker de kans krijgt om dieper de nagel in te gaan en zich uit te breiden.

De schimmel is niet invasief, wat inhoudt dat het alleen blijft waar de nagel beschadigd is. Niet elke verdikte nagel is te wijten aan een schimmel. Er kan ook sprake zijn van lange termijn schade door schoenen, psoriasis, herhaalde aanraking met water, het langdurig dragen van laarzen en vissen (natte voeten zijn een risico).

Behandeling van de kalknagel

Behandeling is lastig, want cremes en lotions dringen vaak niet voldoende door waardoor ze ineffectief zijn. Het maakt dan niet uit of je ze bij de drogisterij gekocht hebt, of via recept gekregen hebt. Orale anti-schimmel middelen werken het best, maar kunnen ongewenste maagklachten geven. Soms moeten ze weken ingenomen worden. Fluconazole is zo’n middel, dat een keer per week ingenomen kan worden voor de duur van meerdere maanden. Terbinafine wordt dagelijks ingenomen, voor de duur van een jaar en het gebruik Itraconazole gaat ook maanden door.

De beste manier om van een schimmelnagel af te komen is middels een kleine ingreep. Dit is de moeite waard als het om één of twee nagels gaat. Hier kan een kortdurend gebruik van een antibiotica op volgen (ook antischimmel).

Maar als je dat te rigoureus vindt, zijn er de volgende twee etherische oliën die je van de kalknagel af kunnen helpen: eucalyptus olie en tijm olie.

Eucalyptus olie

Het gebruik van eucalyptus olie op de schimmelnagel voor een periode van 4 maanden resulteerde in een verbetering van kalknagels.

De olie werd onverdund aangebracht.

Na 4 maanden was de 86% va van de infectie verdwenen.

Kalknagels zagen er ook duidelijk beter uit, wat het antischimmel effect van de olie suggereert. 1 2

Tijm olie

Tijm en tijmolie bevatten thymol, een bekende antiseptische stof, die vaak in vaporubs zit. Thymol is erg effectief om de groei te remmen van dermatofyten die voor nagelschimmel verantwoordelijk zijn. Thymol remt ook candida: een andere oorzaak van kalknagels.

Thymol is de reden waarom Vicks Vapo Rub zo effectief bleek te zijn tegen de ontsierende kalknagels. 3 4

Kalknagels? Probeer dit eenvoudige –niet voor de hand liggende- middel!

Share Button

Blijf op de hoogte van het laatste gezondheidsnieuws

Voer je e-mailadres in, en ontvang bericht in je mailbox als er een nieuw artikel is!

Volg Goed Gezond op sociale media

Meer gezondheid, natuurlijk gezond en voeding

Kijk op Facebook pagina voor meer tips en nieuws (vergeet niet op 'vind ik leuk' te klikken :-)

We gebruiken cookies om content en advertenties te personaliseren, om functies voor social media te bieden en om ons websiteverkeer te analyseren. Via de cookies wordt informatie over uw gebruik van onze site gedeeld met partners voor social media, adverteren en analyse. Deze partners kunnen deze gegevens combineren met andere informatie die u aan ze heeft verstrekt of die ze hebben verzameld op basis van uw gebruik van hun services.